Χλόασμα Εγκυμοσύνης

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Κατά την εγκυμοσύνη, το γυναικείο σώμα παράγει περισσότερες θηλυκές ορμόνες που προκαλούν την αύξηση της παραγωγής μελανίνης.

 

Αν η επιδερμίδα εκτεθεί στον ήλιο την περίοδο αυτή, μπορεί να παρατηρηθεί υπερμελάγχρωση στο πρόσωπο. Πρόκειται για το γνωστό χλόασμα.

 

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΛΟΑΣΜΑ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ;

 

Η επιρροή των ορμονών… Το χλόασμα επηρεάζει μεγάλο ποσοστό γυναικών, ξεκινώντας από τον τέταρτο μήνα της εγκυμοσύνης. Η εγκυμοσύνη αναγκάζει το γυναικείο σώμα να παράγει σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων) που με τη σειρά τους προκαλούν αύξηση της σύνθεσης μελανίνης.

 

Αυτή η υπερμελάγχρωση εμφανίζεται με τη μορφή καφέ ή γκρίζων κηλίδων, κυρίως στο κέντρο του μετώπου, το σαγόνι και γύρω από το στόμα. Μοιάζουν με καφέ πλάκες ακανόνιστου σχήματος.

 

Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ … και του ήλιου

 

Η έκθεση στον ήλιο αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης χλοάσματος. Ουσιαστικά, το ποσοστό ακτινοβολίας που λαμβάνεται σε μια ευχάριστη ηλιόλουστη ημέρα μπορεί να προκαλέσει υπερπαραγωγή μελανίνης, που σημαίνει ότι επαρκεί για να προκαλέσει το φαινόμενο του χλοάσματος. Συνήθως τα σπυράκια εξαφανίζονται έξι μήνες μετά τον τοκετό.

 

Ωστόσο ο κίνδυνος υποτροπής σε μια δεύτερη εγκυμοσύνη είναι υψηλός. Συνεπώς, είναι προτιμότερο να προλάβουμε την εμφάνιση χλοάσματος.

 

ΠΩΣ ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ Η ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ;

 

Πρόληψη του χλοάσματος

 

Για την πρόληψη της εμφάνισης χλοάσματος, ένας είναι ο κανόνας: προστατεύετε την επιδερμίδα σας καθημερινά, ακόμα και στην πόλη.

Στόχος δεν είναι να κρύβεστε από τον ήλιο, αλλά να ακολουθήσετε ορισμένους κανόνες όταν είστε στον ήλιο.

 

• Φοράτε καπέλο

 

• Προστατέψτε την επιδερμίδα σας με αντηλιακή κρέμα πλήρους προστασίας

 

• Εφαρμόζετε την κρέμα κάθε δύο ώρες

 

• Το βράδυ στο σπίτι, χρησιμοποιήστε κρέμα κατά των μελαγχρωματικών κηλίδων, για προληπτικούς λόγους Πρέπει να λαμβάνονται όλες αυτές οι προφυλάξεις, ανεξαρτήτως της ώρας της ημέρας.

 

Για περισσότερες λεπτομέρειες, μη διστάσετε να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας.