Αφυδατωμένο δέρμα σώματος: Συμβουλές αντιμετώπισης

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος, η πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι σε ένα ιδιαίτερα «εχθρικό» περιβάλλον. Όμως προκειμένου να είναι πλήρως λειτουργικό, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρούνται σταθερά τα επίπεδα υγρασίας του - άλλωστε, το 64% (!) του δέρματος είναι νερό. (1) 

Όταν οι εξωτερικές στιβάδες του δηλαδή η επιδερμίδα και η κεράτινη στιβάδα (στην οποία βρίσκεται το 10-15% της ποσότητας νερού του δέρματος), χάνουν υγρασία, τότε επέρχεται η αφυδάτωση με τα γνωστά συμπτώματα που τη συνοδεύουν, όπως η αίσθηση τραβήγματος, καύσου ή/και νυγμού, οι λεπτές γραμμές, η ερυθρότητα, το ξεφλούδισμα κλπ.

Οι βιολογικές διαδικασίες που οδηγούν την επιδερμίδα στην αφυδάτωση είναι πολύπλοκες. Πιο βασικές από αυτές, η έλλειψη μιας πρωτεΐνης του δέρματος που ονομάζεται φιλαγγρίνη, η απώλεια λιπιδίων, η διαταραχή του επιδερμιδικού φραγμού, ο μειωμένος Φυσικός Ενυδατικός Παράγοντας (NMF), η ανεπάρκεια των πρωτεϊνών και των ενζύμων που είναι υπεύθυνα για την κερατινοποίηση και την οργάνωση των κυττάρων.

Διάφοροι εξωγενείς αλλά και ενδογενείς παράγοντες πυροδοτούν τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που οδηγούν την επιδερμίδα στην αφυδάτωση:

- Το περιβάλλον, δηλαδή οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα, οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ο ψυχρός αέρας, οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η θέρμανση ή ο κλιματισμός στους εσωτερικούς χώρους- όλες αυτές οι συνθήκες ενθαρρύνουν την απώλεια υγρασίας, οδηγώντας στην αφυδάτωση

- Αλλεργιογόνα και ρύποι που επιτίθενται στην εξωτερική στιβάδα του δέρματος, κάνοντάς τη πιο ευάλωτη στην απώλεια νερού

- Η παρατεταμένη ή συχνή επαφή με το νερό, μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση

- Οι σκληροί καθαριστικοί παράγοντες που υπάρχουν στα καθαριστικά προϊόντα για το σπίτι, διαταράσσουν τη λειτουργία του επιδερμιδικού φραγμού

- Η έλλειψη βασικών λιπαρών οξέων, αποτέλεσμα μη ισορροπημένης διατροφής, υπονομεύει την ανθεκτικότητα του δέρματος

- Η φυσιολογική γήρανση του δέρματος και οι ορμονικές αλλαγές, μειώνουν τα υδρόφιλα συστατικά του δέρματος, και επομένως την ικανότητά του να έλκει νερό

- Και φυσικά το προφανές: ότι δεν πίνουμε αρκετό νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα αφυδάτωσης να «γράφουν» και στην επιδερμίδα

Απλά βήματα... επαναφοράς
Υπάρχουν κάποιες βασικές συμβουλές που βοηθούν το αφυδατωμένο δέρμα σώματος να ξαναβρεί την ισορροπία του: 

- Το χειμώνα, φροντίστε να μην αφήνετε την επιδερμίδα σας εκτεθειμένη στις καιρικές συνθήκες ενώ το καλοκαίρι ζωτικής σημασίας (όχι μόνο για την αφυδάτωση αλλά και για την υγεία της επιδερμίδας), είναι η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας.

- Όταν βρίσκεστε σε εσωτερικό χώρο, στο σπίτι ή το γραφείο, χαμηλώστε την κεντρική θέρμανση και ανοίγετε τα παράθυρα τακτικά. Αποφύγετε να κοιμάστε με θέρμανση ή κλιματισμό που ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και, αν γίνεται πολύ ξηρή, χρησιμοποιείστε έναν υγραντήρα

- Καθαρίζετε τακτικά τα χαλιά και τα έπιπλα του σπιτιού σας, και αλλάζετε συχνά σεντόνια προκειμένου να περιορίσετε στο ελάχιστο τα αλλεργιογόνα όπως η σκόνη, τα ακάρεα κλπ. Σιγουρευτείτε πως αερίζετε καλά το σπίτι σας και δεν υπάρχουν εστίες μούχλας.

- Φοράτε πάντα γάντια όταν πλένετε τα πιάτα ή κάνετε δουλειές του σπιτιού. Αν η δουλειά σας απαιτεί η επιδερμίδα να σας έρχεται συχνά σε επαφή με το νερό, φροντίστε τη με μια ενυδατική κρέμα χεριών.

- Όσο και χαλαρωτικό και αν είναι ένα ζεστό ντους, αποφύγετε να μένετε για ώρα κάτω από το νερό και ενυδατώστε αμέσως μετά την επιδερμίδα σας, όσο είναι νωπή, με μια σύνθεση που επανορθώνει τον δερματικό φραγμό και προσφέρει εντατική ενυδάτωση προσώπου.

- Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον 1.5 λίτρο νερού καθημερινά

- Ενισχύστε τη διατροφή σας με τροφές πλούσιες σε βιταμίνες A, C και Ε καθώς και ευεργετικά λιπαρά οξέα

- Και βέβαια, επιλέξτε ειδικά μελετημένες, «ευγενικές» συνθέσεις που βοηθούν το αφυδατωμένο δέρμα σώματος να ξαναβρεί την ισορροπία του, γεμίζοντας τις... δεξαμενές του με πολύτιμη υγρασία και ενισχύοντας τον επιδερμιδικό φραγμό. 

 
Η La Roche-Posay έχει δημιουργήσει τη σειρά Lipikar για τον καθαρισμό και την ενυδάτωση του αφυδατωμένου δέρματος, που προσφέρει την πιο απαλή αλλά αποτελεσματική φροντίδα:

- Το Lipikar Gel Lavant είναι ένα απαλό τζελ καθαρισμού για το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα, κατάλληλο για όλη την οικογένεια. Η Νιασιναμίδη που περιέχει, βοηθά στην καταπράυνση του κνησμού και στην αναπλήρωση των λιπιδίων στην προστατευτική στιβάδα του δέρματος, ενώ το Βούτυρο Καριτέ, εμπεριέχοντας λιπίδια παρόμοια με εκείνα του δέρματος, αποκαθιστά το υδρολιπιδικό φιλμ.

- Το Lipikar Surgras είναι μια κρέμα καθαρισμού σώματος με λιπίδια, για το ευαίσθητο και ξηρό δέρμα. Η σύνθεσή του, η οποία συνδυάζει Νιασιναμίδη και Βούτυρο Καριτέ, αναπληρώνει τα απαραίτητα λιπίδια διατηρώντας τη συνοχή του επιδερμιδικού φραγμού, προστατεύει το δέρμα από την ξηρότητα που προκαλεί το νερό ενώ καταπραΰνει τους ερεθισμούς.

- Στο επόμενο βήμα, το γαλάκτωμα σώματος Lipikar Lait, με Νιασιναμίδη, Βούτυρο Καριτέ και Cold Cream που επανορθώνει το δέρμα και «κλειδώνει» την υγρασία στο εσωτερικό του, προσφέρει ενυδάτωση άμεσα και για 48 ώρες μετά την εφαρμογή. Ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό, προσφέρει ανακούφιση με μεγάλη διάρκεια στο ξηρό, ευαίσθητο, ευάλωτο δέρμα ενώ επαναφέρει την άνεση και την ελαστικότητά του.

- Αν προτιμάτε μια πιο λεπτόρρευστη υφή, δοκιμάστε το ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος Lipikar Fluide που εξασφαλίζει άμεση και διαρκή ανακούφιση από κνησμό και ερεθισμούς, προσφέρει εντατική καταπράυνση και ενυδάτωση, συμβάλλει στη βελτίωση της αίσθησης άνεσης του εύθραυστου, ξηρού δέρματος.


(1)Mitchell, H.H., Hamilton, T.S., Steggerda, F.R., and Bean, H.W., 1945, The chemical composition of the adult human body and its bearing on the biochemistry of growth: Journal of Biological Chemistry, v. 158, issue 3, p. 625-637.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ