Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα: Αίτια & τρόποι αντιμετώπισης

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα είναι μια συχνή, υποτροπιάζουσα, μη μεταδοτική πάθηση του δέρματος και του τριχωτού του κεφαλιού, η οποία εκδηλώνεται στις περιοχές με υπερδραστήριους σμηγματογόνους αδένες και έχει τη μορφή ερυθρών πλακών που καλύπτονται από λευκές ή κίτρινες νιφάδες πιτυρίδας. Σύμφωνα με στοιχεία της National Eczema Society, εμφανίζεται στο 4% του ενήλικου πληθυσμού, είναι πιο συχνή στους άντρες και συνήθως εκδηλώνεται πάνω από τα 20 με το peak της να εντοπίζεται στην ηλικία των 30 στους άντρες και των 40 στις γυναίκες. Αν και δεν πρόκειται για μια απειλητική δερματική πάθηση, η εικόνα της προκαλεί αμηχανία που επηρεάζει την καθημερινότητα του πάσχοντος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα αίτια που πυροδοτούν την εμφάνιση της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας είναι πολλαπλά – ανάμεσά τους:

- Η υπερβολική παραγωγή σμήγματος στο δέρμα και το τριχωτό, η οποία ευνοεί τον υπερπολλαπλασιασμό του μύκητα Malassezia (υπάρχει φυσικά στο μικροβίωμα του δέρματος) ο οποίος προκαλεί φλεγμονή και ενοχοποιείται για την εμφάνιση της πάθησης
- Το στρες
- Ο κρύος, ξηρός καιρός
- Σκληρές συνθέσεις καθαρισμού
- Συγκεκριμένες παθήσεις ή φαρμακευτικές αγωγές
- Η κληρονομική προδιάθεση
- Το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

Η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα εμφανίζεται συχνά και σε βρέφη έως 3 μηνών , είναι γνωστή και ως «νινίδα». Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά των ενηλίκων- κοκκινίλα, κνησμός, και παχιές κίτρινες ή καφετί νιφάδες- αλλά η κατανομή τους διαφέρει, καθώς εντοπίζεται κυρίως στην επιδερμίδα του κεφαλιού. Ωστόσο, μπορεί να παρουσιαστεί και στα αυτιά, τα βλέφαρα, τα φρύδια, τη μύτη, τον λαιμό ή τις μασχάλες.

Στους ενήλικες, αυτή η χρόνια φλεγμονή του δέρματος εμφανίζεται ως ακαθόριστες ερυθρές πλάκες καλυμμένες με μικρά κολλώδη λέπια, κυρίως στις περιοχές όπου η επιδερμίδα είναι πλούσια σε σμήγμα όπως τα πλαϊνά της μύτης, τα φρύδια, το μέτωπο ή στη γραμμή της τριχοφυΐας ως κολλώδεις νιφάδες. Συχνά, τα συμπτώματα αυτά συνοδεύονται και από πιτυρίδα στο τριχωτό του κεφαλιού με έντονη αίσθηση κνησμού. 

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη σμηγματορροϊκή δερματίτιδα;

Πρόκειται για μια χρόνια δερματική πάθηση με εξάρσεις και υφέσεις, για την οποία μέχρι στιγμής δεν υπάρχει μέθοδος που να θεραπεύει οριστικά, ωστόσο υπάρχουν λύσεις που αντιμετωπίζουν τα συμπτώματα και περιορίζουν την συχνότητα με την οποία επανεμφανίζονται. Το ραντεβού με τον δερματολόγο είναι απαραίτητο, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση και να προτείνει τη χρήση ήπιων τοπικών κορτικοστεροειδών ή τοπικών αντιμυκητιασικών σκευασμάτων σε μορφή κρέμας ή σαμπουάν, που δρούν στον μύκητα ο οποίος πυροδοτεί αυτού του τύπου την αντίδραση. Επιπλέον, τα ειδικά μελετημένα δερμο-καλλυντικά, με ενεργά καταπραϋντικά συστατικά, τα οποία προορίζονται για καθημερινή χρήση, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα της αγωγής και συμβάλλουν σημαντικά στον περιορισμό των συμπτωμάτων της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας.

Καθημερινή φροντίδα

Η Κρέμα Προσώπου Kerium DS Cream της La Roche-Posay είναι σχεδιασμένη για να καταπραΰνει τα συμπτώματα της δερματικής αυτής κατάστασης. Το Ιαματικό δερμοβιοτικό που περιέχει είναι ένα αποκλειστικό δραστικό συστατικό που προέρχεται από την βιοτεχνολογία. Στοχεύει στην ερυθρότητα, την απολέπιση, και προλαμβάνει την επανεμφάνισή τους. Η Ολαμινική Πιροκτόνη δρα ενάντια στον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων ενώ ο Ψευδάργυρος μειώνει την παραγωγή σμήγματος και εξυγιαίνει το δέρμα. Με καθημερινή χρήση, πρωί και βράδυ, η Kerium DS Cream επανορθώνει τον επιδερμιδικό φραγμό, η ερυθρότητα και το ξεφλούδισμα (χαρακτηριστικά συμπτώματα της σμηγματορροϊκής δερματίτιδας) υποχωρούν, τα αποτελέσματα διαρκούν σε βάθος χρόνου και το δέρμα ανακτά την πολύτιμη αίσθηση άνεσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ