Θεραπεία ακμής με χάπια: Πώς να φροντίσεις το δέρμα σου

Επιμέλεια άρθρου:

Γεώργιος Λάριος, MD, MSc
Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος, 
Διευθυντής Δερματολογικού Τμήματος, «Αθηναϊκή Κλινική», Αθήνα

Για πολλούς ανθρώπους, από την εφηβεία μέχρι την ενηλικίωση τους η ακμή αποτελεί ένα σημαντικό δερματολογικό πρόβλημα.

Σαφώς σε κάθε είδος Ακμής και ανάλογα με την ηλικία, υπάρχουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα θεραπειών.  Ο Δερματολόγος μετά από προσεκτική εξέταση του δέρματος σας, θα αξιολογήσει τη βαρύτητα της ακμής σας και θα αποφασίσει το θεραπευτικό σχήμα και τους συνδυασμούς των θεραπειών που χρειάζεστε.

Η θεραπεία της ακμής γενικά διακρίνεται σε:

Α) σε τοπική με κατάλληλα προϊόντα καθαρισμού, κρέμες και τοπικά φάρμακα και

Β) σε από του στόματος χορηγούμενη αγωγή (συστηματική)https://www.larocheposay.gr/article/hliakh-aktinovolia

Στόχοι της θεραπείας αποτελούν η βελτίωση των δερματικών βλαβών και η πρόληψη των ουλών της ακμής.

Η ηλικία, η βαρύτητα της ακμής και η ψυχολογική κατάσταση των ασθενών συνυπολογίζονται από το δερματολόγο σας κατά την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Συγχρόνως, είναι απαραίτητη η ενημέρωση των ασθενών και των γονέων τους (εάν είναι ανήλικοι) σχετικά με τους παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την ακμή (π.χ. διατροφή, στρες) και την αναγκαιότητα της συνεχούς θεραπείας.

Η περιποίηση του δέρματος όταν χορηγείται από το δερματολόγο συστηματική αγωγή για την ακμή

Η περιποίηση του δέρματος αποτελεί ένα σημαντικό σημείο όταν σας συστηθεί συστηματική αγωγή για την ακμής σας.

Γενικά, καλό είναι να αποφεύγετε να ερεθίζετε το πρόσωπό σας τρίβοντάς το ή αγγίζοντάς το υπερβολικά, καθώς και τη χρήση προϊόντων για το πρόσωπο που περιέχουν αλκοόλ ή άλλες ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα σας. Μην πειράζετε (ξύνετε, τραβάτε) ή συμπιέζετε τα «σπυράκια».  Υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλείτε με αυτόν τον τρόπο επιδείνωση της ακμής με βλάβες που φλεγμαίνουν και επιμολύνσεις, με τελικό αποτέλεσμα δυσχρωμίες, αποστήματα και ουλές.

Υγιεινή δέρματος

Η ακμή δεν προκαλείται από την έλλειψη καθαριότητας. Το δέρμα με ακμή είναι πολύ ευαίσθητο και γι’ αυτό χρειάζεται πλύσιμο σε τρεις περιπτώσεις: όταν ξυπνάτε το πρωί, πριν πάτε για ύπνο το βράδυ και επιπρόσθετα, αν φοράτε πολλές ώρες προστατευτική μάσκα για Covid-19.

Να χρησιμοποιείτε ένα ήπιο κατάλληλο υγρό καθαριστικό προσώπου, με χλιαρό (όχι καυτό) νερό. Συνιστάται, να αποφεύγετε τη χρήση σφουγγαριού.

Ηλιακή Προστασία

Μερικές από του στόματος θεραπείες που συχνά χορηγούν οι δερματολόγοι αυξάνουν την ευαισθησία του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία ( πχ. τα ρετινοειδή και ορισμένα αντιβιοτικά). Αποφύγετε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 30 ή υψηλότερο ευρέως φάσματος (που προστατεύει ταυτόχρονα από UVA και UVB ακτινοβολία.

Χρησιμοποιείτε κατάλληλα δερμοκαλλυντικά

Χρησιμοποιήστε κατάλληλα προϊόντα ενυδάτωσης για να ελαχιστοποιήσετε την ξηρότητα και την απολέπιση του δέρματος, συχνές παρενέργειες ορισμένων θεραπειών ακμής.

Αν χρησιμοποιείτε δερμοκαλλυντικά, βεβαιωθείτε ότι ταιριάζουν στον τύπο του δέρματός σας - δέρμα λιπαρό ή με τάση για ακμή, ειδάλλως μπορεί άθελα σας να επιδεινώνετε την δερματοπάθειά σας.

Τα κατάλληλα δερμοκαλλυντικά αναγράφουν ότι δεν περιέχουν συστατικά που αποφράσσουν (δηλαδή που κλείνουν) τους πόρους και έχουν την ένδειξη- non comedogenic (μη φαγεσωρογόνα).

Συγχρόνως, για τα νεαρά κορίτσια καλό είναι να κρατάτε τα μαλλιά σας δεμένα, για να μην επηρεάζεται το πρόσωπό σας από την λιπαρότητα και τους ρύπους που αυτά φέρουν.

Από την άλλη, οι νεαροί άνδρες πρέπει να γνωρίζετε ότι συχνά το ξύρισμα μπορεί να ερεθίσει πρόσθετα το δέρμα με ακμή. Αν ξυρίζεστε με ξυράφακια, μπορεί να μαλακώσετε τα γένια σας βάζοντας για λίγα δευτερόλεπτα πριν το ξύρισμα μια ζεστή πετσέτα ή χρησιμοποιώντας άφθονο αφρό ξυρίσματος. Περάστε το ξυράφι μια μόνο φορά στην κατεύθυνση που φυτρώνουν τα γένια. Αν ξυριστείτε κόντρα, για να κόψετε πιο βαθιά τα γένια, μπορεί να προκαλέσετε δερματικό ερεθισμό.

Γενικές συμβουλές

Να πλένετε συχνά «οτιδήποτε αγγίζει τα σπυράκια σας». Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να αλλάζετε μαξιλαροθήκη 2-3 φορές την εβδομάδα και να πλένετε εξίσου συχνά το καπέλο ή το κασκόλ σας.

Απαραίτητο είναι ακόμη να απολυμαίνετε τακτικά το κινητό και το ακουστικό του τηλεφώνου σας, ενώ εξυπακούεται πως θα αλλάζετε καθημερινά κάθε μπλουζάκι που ακουμπά στα σπυράκια σας (σε περιπτώσεις ακμής στην πλάτη ή στο στερνό).

Να ακολουθείτε τις οδηγίες χρήσεως. Για να αποδώσουν τα προϊόντα για την ακμή πρέπει να τα χρησιμοποιείτε σωστά. Αυτό προϋποθέτει ότι θα διαβάσετε προσεκτικά τις οδηγίες χρήσεως και θα τις τηρείτε.

Δώστε στη θεραπεία χρόνο. Η ανυπομονησία είναι κακός σύμβουλος στην περίπτωση της ακμής. Αν δεν δείτε βελτίωση έπειτα από 4-6 εβδομάδες, ο δερματολόγος σας θα επιλέξει θεραπεία με διαφορετικό τρόπο δράσης.

«Με τις σύγχρονες θεραπείες για την ακμή, και την καλή συνεργασία του ασθενούς με τον δερματολόγο του, δύσκολα θα υπάρξει περιστατικό ακμής που δεν θα μπορέσει να αντιμετωπιστεί»!