Σημάδια ακμής & ουλές: Πώς να απαλλαγείς

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Μάθε τι είναι τα σημάδια και οι ουλές της ακμής καθώς και τρόπους πρόληψής τους.

 

Τι είναι τα σημάδια ακμής;

 

Ένα απλό, ταπεινό σπυράκι αποτελεί ένδειξη φλεγμονής. Το δέρμα αντιδρά με αύξηση της ροής του αίματος στην περιοχή, μεταφέροντας λευκοκύτταρα που αποτελούν μέρος της άμυνας του οργανισμού και τα οποία έρχονται να επανορθώσουν τις βλάβες.

 

Δυστυχώς, αυτή η έντονη αντίδραση μπορεί να συνεχιστεί ακόμη και αφότου φύγει η ατέλεια, αφήνοντας ένα κόκκινο σημάδι. Αυτό συμβαίνει συνήθως στις ανοιχτόχρωμες επιδερμίδες.

 

Στις πιο σκουρόχρωμες επιδερμίδες, η φλεγμονή μπορεί να διεγείρει την παραγωγή μελανίνης στο δέρμα, δημιουργώντας ένα μόνιμο καφέ σημάδι. Οι γιατροί αποκαλούν αυτήν την κατάσταση μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση.

 

Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά τα σημάδια, μπορεί να παραμείνουν για μήνες. Ευτυχώς, υπάρχουν λύσεις. Στο φαρμακείο της γειτονιάς σας υπάρχουν αποτελεσματικές δερμοκαλλυντικές λύσεις, καθώς και συνταγογραφούμενες επιλογές που περιλαμβάνουν ρετινοειδή, για χημική απολέπιση του δέρματος, ώστε τα κεχρωσμένα κύτταρα να ανεβούν προς την επιφάνεια.

 

Πρώτα απ΄όλα, όμως, υπάρχουν μερικές απλές συμβουλές που μπορούν να εμποδίσουν τη δημιουργία σημαδιών και ουλών.

 

Δείτε τους 5 Χρυσούς κανόνες μας παρακάτω.

 

Εμβυθισμένες ουλές

 

Οι ουλές της ακμής προκύπτουν όταν μια βαθιά ατέλεια παρουσιάζει τόσο μεγάλη φλεγμονή, ώστε τα ένζυμα να έχουν καταστρέψει δομικά στοιχεία του δέρματος, όπως το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

 

Το δέρμα παράγει ουλώδη ιστό για να θεραπεύσει τη βλάβη, όμως το αποτέλεσμα είναι μια εμβυθισμένη ουλή με όχι και τόσο ωραία όψη. Είναι αυτό που εσείς μπορεί αποκαλείτε κρατήρα. Οι δερματολόγοι το ονομάζουν ατροφική ουλή.

 

Αντιμετώπιση σκούρων σημαδιών και ουλών

 

Όσον αφορά τις ουλές ακμής, η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, καθώς η απαλλαγή από αυτές αποτελεί χρονοβόρα και δαπανηρή διαδικασία. Αναφερόμαστε στο laser, το χημικό peeling, τη μικροδερμοαπόξεση κ.λπ.

 

Η καλύτερη τακτική είναι να βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την κατάλληλη θεραπεία για την ακμή, ώστε να μην δημιουργηθούν αυτά τα σημάδια.

 

Οι 5 Χρυσοί Κανόνες για να αποφύγεις τα σημάδια ακμής και τις ουλές:

 

1 - Μην τσιμπάς ή ζουλάς τα σπυράκια έτσι εντείνεται η φλεγμονή και εξαπλώνεται η μόλυνση.

 

2 - Μην χρησιμοποιείς σκληρά προϊόντα καθαρισμού ή peeling καθώς οποιοδήποτε επιθετικό προϊόν θα επιδεινώσει τη φλεγμονή που ευθύνεται για τις ουλές και τα σημάδια.

 

3 - Μην παραλείπεις την ενυδάτωση αλλά διάλεξε ένα μη λιπαρό ενυδατικό προϊόν. Η ενυδάτωση είναι απαραίτητη για τη σωστή επούλωση.

 

4 - Μην παραλείπεις την προστασία SPF επειδή πιστεύεις ότι είναι λιπαρή ή ότι θα φράξει τους πόρους.

 

Η ακτινοβολία UV επιδεινώνει την εμφάνιση των ουλών και των σκούρων σημαδιών, οπότε χρησιμοποίησε καθημερινά ένα μη λιπαρό, μη φαγεσωρογόνο αντηλιακό προϊόν.

 

5 - Μην διστάσεις να συμβουλευτείς ένα δερματολόγο για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ζητήματος σχετικά με την ακμή.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Τα οφέλη του ύπνου για την υγεία του δέρματος με σπυράκια
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Πρωινή ρουτίνα περιποίησης για το δέρμα με τάση ακμής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ψυχολογία στην ακμή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ