Το ευαίσθητο
δέρμα μου

Μια μέρα στη ζωή του μικροβιώματός σου

Καλωσήρθατε στο πρώτο βακτηριακό vlog στον κόσμο! Ποιοι είμαστε; Είμαστε μια τεράστια κοινότητα μικροβίων και ζούμε στο δέρμα σου -κάτι σαν ένα βακτηριακό οικοσύστημα, δηλαδή. Και μάλιστα, είμαστε δέκα φορές περισσότερα από τα κύτταρα σε ολόκληρο το σώμα σου! Προτιμάμε να μας αποκαλούν Μικροβίωμα, μια κοινότητα που απαρτίζεται από 500 διαφορετικά είδη βακτηρίων. Η φιλοσοφία μας; Ένταξη. Σύνθημά μας είναι η ποικιλομορφία, γιατί όσο πιο "πολυπολιτισμική" είναι η κοινότητά μας τόσο καλύτερα μπορούμε να φροντίζουμε τον καλύτερο σύμμαχό μας, το δέρμα.

6:58 π.μ. Καλημέρα!

Όπου να 'ναι, ο άνθρωπός μας θα ξυπνήσει απότομα από το ξυπνητήρι του iPhone. Όμως εμείς έχουμε ξυπνήσει εδώ και ώρες και δουλεύουμε μαζί με τον Νο1 σύμμαχό μας, το δέρμα. Αυτή τη στιγμή, για παράδειγμα, καθόμαστε όλα ζεστά-ζεστά στο κρεβάτι, κουκουλωμένα με τη φυσική υγρασία του δέρματος, στην άνεση του εκ φύσεως ελαφρώς όξινου pH του. Σε αντάλλαγμα για τη φιλοξενία που μας δείχνει, εμείς ρυθμίζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα αποτρέποντας τη φλεγμονή και τις ανεπιθύμητες αντιδράσεις του δέρματος.

7:15 π.μ. Ώρα για ντους… σύννεφα στον ουρανό

Δεν συμπαθούμε καθόλου τη βρωμιά, και ξέρουμε ότι ισχύει το ίδιο και για τον άνθρωπό μας. Όμως ειλικρινά… θα θέλαμε να μας μεταχειρίζεται λίγο πιο απαλά κατά τη διάρκεια του ντους! Το αλκαλικό σαπούνι διαταράσσει το pH που μας κάνει να νοιώθουμε τόσο άνετα και καταστρέφει το ενυδατικό στρώμα των λιπιδίων μας. Και μόλις αρχίσει να δημιουργείται ο αφρός, κρυβόμαστε στις πτυχώσεις του δέρματος περιμένοντας να κοπάσει η θύελλα :( Και τι δεν θα δίναμε για ένα απαλό, κρεμώδες σαπούνι που να είναι φιλικό για το δέρμα & τα βακτήρια!

7:20 π.μ. Περιποίηση μετά το ντους - ααα… ανακούφιση!

Τουλάχιστον ο άνθρωπός μας ξέρει πώς να μας περιποιείται όταν το έχουμε περισσότερο ανάγκη. Λίγο ιαματικό νερό με πρεβιοτικά μας δίνει όλα τα θρεπτικά συστατικά και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε μέσα στη μέρα. Και μια γενναιόδωρη στρώση ενυδατικής μας κρατά προστατευμένα μέσα σε ένα πέπλο απαραίτητης υγρασίας.

7:45 π.μ. Ένα υγιεινό γεύμα πριν τη δουλειά

Τι είναι αυτό που ακούγεται; "Γιούπιιιιι!" Α, ναι! Είναι οι γείτονες στην κοιλιά του ανθρώπου μας. Μετά από ένα πρωινό πλούσιο σε φυτικές ίνες, έφαγε ένα γιαούρτι με προβιοτικά που τώρα κατρακυλά προς το καινούριο του σπίτι. Είναι γεμάτο με ευεργετικά βακτήρια σαν εμάς, που ζουν μόνο στο έντερο. Σε όλα μας αρέσει να φροντίζουμε τον άνθρωπό μας... εσωτερικά και εξωτερικά!

8:30 π.μ. Διασχίζοντας την πόλη στον δρόμο για το γραφείο

Μερικές φορές, η ζωή στην πόλη μας φαίνεται αβάσταχτη. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι το χειρότερό μας: μας κάνει να ασφυκτιούμε και προκαλεί μικροφλεγμονή στο δέρμα αναγκάζοντάς το να γίνει πιο ξηρό και λιγότερο φιλόξενο.

1 μ.μ. Διάλειμμα για μεσημεριανό εκτός γραφείου

Οι γείτονές μας στο έντερο περνούν υπέροχα χάρη στο πλούσιο, θρεπτικό γεύμα που τρώει ο άνθρωπός μας. Αλλά εμείς δεν είμαστε τόσο χαρούμενα. Ο κλιματισμός του εστιατορίου κάνει το σπίτι μας ξηρό. Θα θέλαμε λίγο ιαματικό νερό και μια στάλα ενυδατική… τόσα πολλά ζητάμε;

4:30 μ.μ. Ανασκαφή στην τσάντα…

Ωχ… ο άνθρωπός μας κάτι προσπαθεί να ψαρέψει μέσα από την τσάντα… ο μεγαλύτερος εχθρός μας… αντιβακτηριακή λοσιόν χεριών! Είναι χειρότερη ακόμα κι από το αλκαλικό σαπούνι, αφού μας σκοτώνει μαζικά, αφήνοντας το δέρμα γυμνό και ξηρό. Και τότε είναι που εμφανίζονται οι άσπονδοι φίλοι μας, σαν τον Staph. Aereus, και προκαλούν φλεγμονή. Το ξέρουμε, οι λοσιόν αυτές είναι απαραίτητες σε μερικές περιπτώσεις, όπως στα νοσοκομεία. Αλλά σε παρακαλούμε, προσπάθησε να μην χρησιμοποιείς απολυμαντικά για την καθημερινή σου περιποίηση!

5:30 μ.μ. Απογευματινές εξορμήσεις

Μπορεί τελείωσε τη δουλειά, αλλά ο άνθρωπός μας έχει ακόμα πολλά που πρέπει να κάνει. Σχολείο για να πάρει τα παιδιά, ψώνια στο σούπερ μάρκετ, ετοιμασία υγιεινού δείπνου για την οικογένεια, διάβασμα των παιδιών… Και τα επίπεδα του στρες αρχίζουν να ανεβαίνουν... Ευτυχώς, έχει έναν φύλακα άγγελο στο πλευρό του. Οι γείτονές μας στο έντερο αλληλεπιδρούν με το νευρικό σύστημα, για να μην αφήσουν το στρες να βγει εκτός ελέγχου. Όσο για εμάς στο δέρμα, αναλαμβάνουμε να κρατήσουμε μακριά τον όποιο κνησμό ή νυγμό που μπορεί να προκληθεί από το άγχος.

11 μ.μ. Η μέρα φτάνει στο τέλος της

Μετά από την κουραστική μέρα που περάσαμε αποφεύγοντας τις παγίδες του περιβάλλοντος και προστατεύοντας το δέρμα, χρειαζόμαστε επειγόντως χαλάρωση και ξεκούραση. Ευτυχώς, ο άνθρωπός μας μόλις μας περιποιήθηκε με λίγο λαχταριστό νερό πρεβιοτικών και μια πολυπόθητη στρώση ενυδατικής. Ώρα για έναν υπνάκο, και μετά πίσω στη δουλειά! Και να θυμάσαι: αν φροντίζεις το Μικροβίωμά σου, τότε θα σε φροντίζει κι αυτό επιτελώντας πάμπολλες λειτουργίες: προστασία ενάντια στους επιθετικούς παράγοντες, απόκρουση άλλων, βλαβερών βακτηρίων, ρύθμιση του ανοσοποιητικού...

  • Facebook