Το ευαίσθητο
δέρμα μου

Πρεβιοτικά και περιποίηση ευαίσθητου δέρματος

Img_Πρεβιοτικά και περιποίηση ευαίσθητου δέρματος

Ευαίσθητο δέρμα: Μια επιδημία σε άνοδο

Σήμερα, περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους έχει την τάση να υπεραντιδρά.
Αίσθηση τραβήγματος και καύσου, νυγμός και κνησμός… αντιδράσεις σε διάφορες περιβαλλοντικές επιθέσεις, όπως η ρύπανση, οι ακτίνες UV, ο κλιματισμός... ακόμα και το νερό.
Αν κάτι από όλα αυτά σας ακούγεται γνώριμο, τότε το δέρμα σας έχει γίνει ευαίσθητο. Και μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής σας.
Όταν η καθημερινότητά σας μοιάζει με αγώνα ενάντια σε αλλεπάλληλες επιθέσεις, ξέρετε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Η σχέση της ευαισθησίας με τα φιλικά βακτήρια

Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ανισορροπία του μικροβιώματος του δέρματος -τα δισεκατομμύρια μικροοργανισμών  που ζουν στην επιφάνειά του- μπορεί να σχετίζονται με τα συμπτώματα της ευαισθησίας. Η διαπίστωση αυτή βασίζεται σε δύο θεμελιώδεις παρατηρήσεις:

Το ευαίσθητο δέρμα είναι συχνά ευερέθιστο, ενώ το πλούσιο, πολυποίκιλο μικροβίωμα συνδέεται με το ήρεμο δέρμα.
Το ξηρό και ερεθισμένο δέρμα παρουσιάζει συχνά μειωμένο μικροβίωμα. Αφού επουλωθεί, όμως, το μικροβίωμα επανέρχεται σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το συμπέρασμα;

Η αποκατάσταση του συνολικού φάσματος των βακτηρίων που ζουν στο δέρμα μπορεί να καταπραΰνει τη φλεγμονή, στην οποία οφείλονται τα συμπτώματα της ευαισθησίας. Επιτέλους, ηρεμία!

Πώς μπορεί η περιποίηση με πρεβιοτικά να διορθώσει το μικροβίωμά μου;

Σήμερα, κάθε αξιόλογο προϊόν για το ευαίσθητο δέρμα θα πρέπει να κάνει δύο πράγματα: να επανορθώνει τον φυσικό λιπιδικό φραγμό του δέρματος,  όπως μια παραδοσιακή ενυδατική, αλλά και να αποκαθιστά τον δεύτερο φραγμό, το μικροβίωμα.
όπως μια παραδοσιακή ενυδατική, αλλά και να αποκαθιστά τον δεύτερο φραγμό, το μικροβίωμα.
Ακολουθεί μια σύνοψη των κορυφαίων πρεβιοτικών συστατικών:

Το Ceramide 3 ενισχύει τον λιπιδικό φραγμό, ενώ επίσης παρέχει μια πηγή άνθρακα στα ευεργετικά βακτήρια.

Η νιασιναμίδη καταπραΰνει τα συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος.

Το πρεβιοτικό ιαματικό νερό της La Roche-Posay έχει αποδείξει την ικανότητά του να ευνοεί τη μικροβιακή ποικιλομορφία στο ξηρό και ερεθισμένο δέρμα.

Τα μοναδικά μικροβιολογικά και μεταλλικά του χαρακτηριστικά ενισχύουν την ανάπτυξη των φιλικών βακτηρίων του δέρματος για ένα υγιές μικροβίωμα.

Καθώς τα 500 είδη του μικροβιώματος ακμάζουν, το δέρμα γίνεται πιο ανθεκτικό στους επιθετικούς παράγοντες της καθημερινότητας.
Χάρη στη δύναμη των φιλικών βακτηρίων, το δέρμα προστατεύεται αποτελεσματικά ενάντια στις καταπονήσεις του σύγχρονου τρόπου ζωής.
Μήπως ακούσατε κάτι; Μα φυσικά, είναι ο αναστεναγμός ανακούφισης που βγήκε από το δέρμα σας!

1 Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001· 145:258-63.    
2 The Role of Cutaneous Microbiota Harmony in Maintaining a Functional Skin Barrier Hilary E. Baldwin1, Neal D. Bhatia2, Adam Friedman3, Richard Martin4, Sophie Seité5    
3 Skin microbiome in patients with psoriasis before and after balneotherapy at the thermal care center of La Roche-Posay S. 
Seite, G.E. Flores, J.B. Henley, P. Sarrazin, R. Ainouche, N. Fierer, R. Martin    
4 The NIH HMP Working Group et al. Genome Res. 2009· 19:2317-2323

  • Facebook