Το ευαίσθητο
δέρμα μου

Πώς να ενδυναμώσεις το ευαίσθητο δέρμα σου

Για τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, ακόμα και η πιο συνηθισμένη μέρα μπορεί να κρύβει εχθρούς. Μεταβολές θερμοκρασίας, κλιματισμός, σκληρό νερό… αμέτρητοι παράγοντες που μπορούν όλοι τους να πυροδοτήσουν το αίσθημα δυσφορίας.  Πιστεύοντας ότι δέχεται επίθεση από όλα τα μέτωπα, το δέρμα τσιμπάει, καίει και τσούζει.

Εύλογα, οι γυναίκες αυτές αναζητούν διαρκώς λύσεις που θα καταπραΰνουν και θα ενδυναμώσουν το δέρμα τους… Και είναι πρόθυμες να δοκιμάσουν σχεδόν τα πάντα! Διαδικτυακά forums προτείνουν σπιτικά γιατρικά, όπως μάσκες με μέλι, βρώμη, αβοκάντο, ακόμα και σοκολάτα. Όσο γευστικό κι αν είναι το περιεχόμενο του ντουλαπιού της κουζίνας σου, το πιθανότερο είναι να σε βλάψει παρά να σε θεραπεύσει. Στην πραγματικότητα, επειδή οι αυτοσχέδιες θεραπείες περιέχουν πιθανά αλλεργιογόνα και ερεθιστικούς παράγοντες, ενδέχεται να καταλήξεις με ροδοκόκκινη όψη.

Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της άνεσης είναι η κατάλληλη και εξειδικευμένη φροντίδα για το ευαίσθητο δέρμα, αλλά αν ακολουθήσεις ορισμένα απλά βήματα στην καθημερινότητά σου μπορείς επίσης να δεις διαφορά. Κάνε το κουίζ και μάθε πώς θα διατηρήσεις την άνεση στο ευαίσθητο δέρμα σου.

1

Ένα ζεστό μπάνιο θα με βοηθήσει να καταπραΰνω το ευαίσθητο δέρμα μου. Σωστό ή Λάθος;

ΛΑΘΟΣ

Η έκθεση του ευαίσθητου δέρματος στο ζεστό και το ψυχρό ενεργοποιεί την απελευθέρωση ισταμίνης, η οποία μπορεί να πυροδοτήσει την αλυσιδωτή αντίδραση του ερεθισμού. Επειδή δυστυχώς δεν μπορείς να αλλάξεις τον καιρό, καλό θα ήταν να δοκιμάσεις ένα χλιαρό ντους ή μπάνιο.

2

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει την ευαισθησία του δέρματος. Σωστό ή λάθος;

ΣΩΣΤΟ

Η ηλιοθεραπεία είναι ασύμβατη με τις ευαίσθητες επιδερμίδες. Οι ακτίνες UV πυροδοτούν το οξειδωτικό στρες και τη μικροφλεγμονή μέσα στο δέρμα, επομένως βεβαιωθείτε ότι η προστασία ευρέος φάσματος από τις UVA-UVB και τις μακρές ακτίνες UVA αποτελεί μέρος του καθημερινού πρωινού σας προγράμματος περιποίησης.

3

Ένα ποτήρι κρασί θα βοηθήσει εμένα και το δέρμα μου να χαλαρώσουμε. Σωστό ή Λάθος;

ΛΑΘΟΣ

Το αλκοόλ διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία μέσα στο δέρμα, επιδεινώνοντας τα προβλήματα ερυθρότητας και εξάψεων. Επιπλέον, αφυδατώνει την επιδερμίδα εξασθενώντας ακόμα περισσότερο τον εύθραυστο φραγμό του ευαίσθητου δέρματος και αφήνοντάς τον εκτεθειμένο σε στρεσογόνους παράγοντες.

4

Αυτό που τρώω δεν επηρεάζει τα επίπεδα ερεθισμού του δέρματός μου. Σωστό ή Λάθος;

ΛΑΘΟΣ

Ουσίες, όπως η καψαϊκίνη που υπάρχει στις πικάντικες τροφές, πυροδοτούν τους υποδοχείς ερεθισμού στο δέρμα, προκαλώντας μερικές φορές πόνο, τσιμπήματα και τράβηγμα, καθώς και ορατή έξαψη. Κάποιες φορές το άνοστο είναι καλύτερο…

5

Αν καπνίζω λιγότερα τσιγάρα θα κάνω καλό στο ευαίσθητο δέρμα μου. Σωστό ή Λάθος;

ΣΩΣΤΟ

Η νικοτίνη στον καπνό του τσιγάρου προκαλεί σπασμούς στα μικρά τριχοειδή αγγεία του δέρματος, παρεμβαίνοντας στη μικροκυκλοφορία του και στα επίπεδα υγρασίας. Αφυδατωμένο και εκτεθειμένο στο οξειδωτικό στρες, το δέρμα μιας καπνίστριας είναι πολύ πιο ευάλωτο σε εξωγενείς επιθετικούς παράγοντες. Διατηρώντας το ευαίσθητο δέρμα μακριά από καπνό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της δυσφορίας.

6

Τα προσωπικά μου συναισθήματα δεν επηρεάζουν το ευαίσθητο δέρμα μου. Σωστό ή Λάθος;

ΛΑΘΟΣ

Το στρες και η έντονη συγκίνηση κάνουν τα αιμοφόρα αγγεία του δέρματος να διαστέλλονται, πυροδοτώντας την έξαψη και το αίσθημα δυσφορίας. Πολλές γυναίκες βρίσκουν στην ενσυνειδητότητα ή σε παρόμοιες τεχνικές χαλάρωσης ένα πολύτιμο σύμμαχο για να κρατήσουν το ευαίσθητο δέρμα τους στη ζώνη Ζεν.

Κάνε σήμερα μια θετική αρχή για να ανακτήσεις τον έλεγχο του ευαίσθητου δέρματός σου. Ποιο είναι το μυστικό; Έξυπνες επιλογές στον τρόπο ζωής σε συνδυασμό με εξειδικευμένες δερμοκαλλυντικές λύσεις, που θα αποκαταστήσουν την άνεση στο δέρμα. Με την σωστή φροντίδα, οι γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους στο μέγιστο.

  • Facebook