Το ευαίσθητο
δέρμα μου

Το βιολογικό ρολόι του ευαίσθητου δέρματος

Img_Το βιολογικό ρολόι του ευαίσθητου δέρματος

Όσο κι αν προκαλεί έκπληξη, το ευαίσθητο δέρμα δεν αποτελεί έναν τύπο δέρματος με την κλασική έννοια του όρου. Στην πραγματικότητα, μπορεί να επηρεάσει κάθε τύπο δέρματος, από το λιπαρό και με τάση ακμής εφηβικό δέρμα, ως το ξηρό και ώριμο δέρμα. Αυτό που έχουν κοινό όλα τα ευαίσθητα δέρματα είναι η υπερβολική αντίδραση σε αβλαβή ερεθίσματα από το περιβάλλον ή σε προϊόντα περιποίησης.

Το χαρακτηριστικό, όμως, που κάνει το ευαίσθητο δέρμα αληθινά μοναδικό, είναι ο τρόπος που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο: στη διάρκεια μιας ώρας, μιας μέρας, ενός έτους ή μιας ολόκληρης ζωής… περιβαλλοντικοί και ορμονικοί παράγοντες μπορούν να αλλάξουν την όψη του ευαίσθητου δέρματος.

Μια μέρα από τη ζωή του ευαίσθητου δέρματος

Το δέρμα έχει έναν βιολογικά προγραμματισμένο 24ωρο ή κιρκάδιο ρυθμό, που μπορεί να επηρεάσει την ευαισθησία του. Τη νύχτα, τα χαμηλότερα επίπεδα της αντιφλεγμονώδους ορμόνης κορτιζόλης, σε συνδυασμό με μια έξαρση της ισταμίνης, του διαβιβαστή που ευνοεί τον κνησμό, είναι πιθανό να εντείνει την ευαισθησία του δέρματος.
Το αποτέλεσμα: ένα δυσάρεστο ξύπνημα με δέρμα που καίει, νιώθει φαγούρα και τράβηγμα.Ωστόσο, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Μολονότι το δέρμα ελέγχεται εν μέρει από προγραμματισμένους εκ των προτέρων  φυσιολογικούς μηχανισμούς,
η καθημερινή ρουτίνα μιας γυναίκας μπορεί να αποδειχθεί εξίσου σημαντική.Αρχίζεις τη μέρα σου με ένα ζεστό ντους πριν βγεις στον μολυσμένο αέρα του δρόμου. Παίρνεις έναν καφέ στο χέρι καθ’ οδόν για το κλιματιζόμενο γραφείο σου. Στο μεσημεριανό, τα λες με μια φίλη απολαμβάνοντας ένα πικάντικο πιάτο σε μια ηλιόλουστη βεράντα και μετά, έρχεται η ώρα για το εξαντλητικό πρόγραμμα των απογευματινών επαγγελματικών συναντήσεων. Μετά τη δουλειά, πηγαίνεις γυμναστήριο για μια έντονη προπόνηση που ανεβάζει τους σφυγμούς, και καταλήγεις στο αγαπημένο σου μπαρ για ένα κοκτέιλ με τα κορίτσια…. Σου θυμίζουν κάτι όλα αυτά;Η αλήθεια είναι ότι καθεμία από αυτές τις καθημερινές στιγμές –μεταβολές θερμοκρασίας και υγρασίας , ρύπανση, καφεΐνη, πικάντικες τροφές, ήλιος, στρες, άσκηση, αλκοόλ – μπορεί να αυξήσει τη δυσφορία του ευαίσθητου δέρματος.

Το ευαίσθητο δέρμα από εποχή σε εποχή

Το ευαίσθητο δέρμα λατρεύει τη σταθερότητα και απεχθάνεται τις αλλαγές. Η άνοιξη και το φθινόπωρο είναι οι εποχές που φοβάται περισσότερο, καθώς οι καιρικές συνθήκες ενδέχεται να είναι απρόβλεπτες. Με τον εύθραυστο φραγμό του και τις υπερευαίσθητες νευρικές απολήξεις, το δέρμα δεν έχει τον χρόνο να προσαρμοστεί στα γρήγορα μεταβαλλόμενα επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας, με αποτέλεσμα να οδηγείται σε αυξημένη ευαισθησία.Επίσης, κάθε εποχή φέρνει μαζί της υψηλά επίπεδα γύρης από διαφορετικά είδη φυτών. Την άνοιξη κυριαρχεί η γύρη των δέντρων και το καλοκαίρι είναι η εποχή των αγρωστωδών, ενώ το φθινόπωρο συνδέεται με τη γύρη των ζιζανίων. Κάθε κύμα γύρης μπορεί εν δυνάμει να πυροδοτήσει εκδηλώσεις αλλεργίας στο δέρμα. Για πολλούς ανθρώπους, αυτό οδηγεί σε μια προβλέψιμη έξαρση και ύφεση  της ευαισθησίας στο δέρμα καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Το ευαίσθητο δέρμα από γενιά σε γενιά

Παράλληλα με τον κιρκάδιο ρυθμό του δέρματος και την εναλλαγή των εποχών, πιο μακροπρόθεσμες φυσιολογικές μεταβολές ενδέχεται να επηρεάσουν βαθιά τα επίπεδα ευαισθησίας του.

    -Βρεφικό δέρμα: καθώς ο δερματικός φραγμός είναι ακόμα «υπό κατασκευή», το βρεφικό δέρμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο στην ερυθρότητα και τον ερεθισμό. Όσον αφορά τα καλλυντικά προϊόντα, όσο λιγότερα τόσο καλύτερα.
    -Εφηβικό δέρμα: προσπαθώντας να ρυθμίσουν τη λιπαρότητα και να καταπολεμήσουν την ακμή, συχνά οι έφηβοι χρησιμοποιούν σκληρά προϊόντα καθαρισμού και απολέπισης που αποδυναμώνουν τις φυσικές άμυνες του δέρματος και προκαλούν υπερευαισθησία. 
    -Εγκυμοσύνη και εμμηνόπαυση: οι ορμονικές μεταβολές επηρεάζουν την έκκριση σμήγματος, που μπορεί να οδηγήσει στην εξασθένηση της λειτουργίας του δερματικού φραγμού. Οι ίδιες ορμόνες επηρεάζουν επίσης το δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων του δέρματος, με αποτελέσμα να επιδεινωθεί η ερυθρότητα.
    -Γήρανση του δέρματος: με την πάροδο του χρόνου, προκαλούνται χαρακτηριστικές  αλλαγές στο δέρμα. Η δραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων φθίνει, ενώ αποδυναμώνεται τόσο το χόριο όσο και η επιδερμίδα. Αφυδατωμένο και με αδύναμο δερματικό φραγμό, το δέρμα καθώς γερνάει είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στους εξωτερικούς επιθετικούς παράγοντες.

Πώς να διατηρείς το δέρμα σου ήρεμο

Το ευαίσθητο δέρμα είναι μια διαρκώς μεταβαλλόμενη οντότητα που επηρεάζεται από αμέτρητους ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες. Για να διατηρήσεις την ισορροπία και να μειώσεις σταδιακά την ευαισθησία του, έχεις στη διάθεσή σου εξειδικευμένες δερμοκαλλυντικές λύσεις φροντίδας.

  • Facebook