Εφηβική Ακμή: Είδη και Αντιμετώπιση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η εφηβική ακμή εμφανίζεται στη διάρκεια της εφηβείας σχεδόν στο 80% των εφήβων.

 

Το πρόσωπο και συχνά η πλάτη γίνονται λιπαρά, ενώ οι πόροι της επιδερμίδας φράζουν. Κόκκινα σπυράκια με λευκή φλύκταινα εμφανίζονται στην επιδερμίδα.

 

Πώς αντιμετωπίζεται αυτό;

 

Οι συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΕΙΔΗ ΑΚΜΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ;

 

Δεν έχουν όλοι οι έφηβοι τον ίδιο τύπο ακμής. Εμφανίζουν ορισμένα σποραδικά σπυράκια ή πολλά μεγάλα και έντονα σπυριά. Αυτό επηρεάζει την αυτοπεποίθησή τους, κυρίως γιατί αν η ακμή δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να διαρκέσει αρκετά χρόνια.

 

Οι νεαροί ασθενείς μας συχνά «κακομεταχειρίζονται» τα σπυράκια τους και ενδεχομένως να μείνουν ουλές. Η ένταση ποικίλει ανάλογα με την εποχή του χρόνου. Είναι μεγαλύτερη το φθινόπωρο.

 

ΠΟΙΑ ΑΓΩΓΗ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;

 

Εξηγώ στους ασθενείς μου τι είναι η ακμή ώστε να μπορούν να κατανοήσουν πώς ωφελεί η αγωγή. Πάντα τονίζω την ανάγκη τακτικής παρακολούθησης.

 

Προτείνω προϊόντα τοπικής εφαρμογής για τη μείωση των μαύρων στιγμάτων (adapalene) και για να εμποδίσουμε τη δράση ορισμένων μικροβίων που ευθύνονται για τα φλεγμονώδη σπυράκια (benzoyl peroxide). Συχνά, απαιτούνται χάπια (cyclines) για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

 

Για πιο έντονες και επίμονες μορφές ακμής, προτείνω αγωγή με Isotretinoin.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΕ ΣΤΗΝ ΚΛΙΝΙΚΗ ΣΑΣ;

 

Η ακμή μπορεί να είναι «κυστική», κατά την οποία οι πόροι των σμηγματογόνων αδένων της επιδερμίδας φράζουν από πολλούς φαγέσωρες (μαύρα στίγματα) και μικροκύστες.

 

Κατά συνέπεια, η επιδερμίδα χρειάζεται καθαρισμό από δερματολόγο. Γίνεται μια διαδικασία ανώδυνου μικρο-σκαριφισμού στην επιφάνεια της επιδερμίδας για να αδειάσουν οι μικροκύστες και τα μαύρα στίγματα. Αυτό ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αγωγής.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Πώς Αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντιμετώπιση ακμής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Η ακμή μετά την εφηβεία
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ