Ακτίνες UV: Τι είναι και πώς επηρεάζουν το δέρμα;

Όλοι ξέρουμε ότι η παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις (UV) ακτίνες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για το δέρμα και τη συνολική μας υγεία, αλλά γνωρίζετε ακριβώς ποιες είναι αυτές; Το ηλιακό έγκαυμα, η πρόωρη γήρανση, η βλάβη των κυττάρων, ακόμη και ο καρκίνος του δέρματος είναι μερικές από τις συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από την έκθεση στον ήλιο. 

Τα παρακάτω εξηγούν λεπτομερώς τον αντίκτυπο που έχουν οι υπεριώδεις ακτίνες στο δέρμα σας και το γιατί είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα ποιοτικό αντηλιακό, μεταξύ άλλων ενδιαφερόντων δεδομένων και συμβουλών.

Ακτίνες UV: Τι είναι;

Γνωρίζατε ότι οι υπεριώδεις (UV) ακτίνες είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι; Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια μορφή ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προέρχεται απευθείας από τον ήλιο.
Οι υπεριώδεις ακτίνες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, ανάλογα με το μήκος κύματός τους: τις UVA (με μεγαλύτερο μήκος κύματος) και τις UVB (μικρότερου μήκους κύματος). 

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι έχουν υψηλότερη ενέργεια από το ίδιο το ορατό φως και μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα, στα μάτια και το ανοσοποιητικό σύστημα των ατόμων που εκτίθενται σε αυτές για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και χωρίς επαρκή προστασία. Οι ακτίνες αυτές μπορούν να προκαλέσουν ηλιακά εγκαύματα, πρόωρη γήρανση του δέρματος, ακόμη και καρκίνο του δέρματος. Η τακτική χρήση αντηλιακού μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης κηλίδων και του ανομοιόμορφου τόνου του δέρματος, καθώς και στην προστασία από τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Επομένως, είναι σημαντικό να λαμβάνετε μέτρα για την προστασία σας από τον ήλιο και να μειώσετε την έκθεσή σας στην ηλιακή ακτινοβολία.

Διείσδυση UV

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, αν και ορισμένες υπεριώδεις ακτίνες απορροφώνται από την ατμόσφαιρα και δεν φτάνουν στην επιφάνεια της Γης (UVC), οι ακτίνες UVB και UVA διεισδύουν στο δέρμα όταν είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο.

Η υπεριώδης ακτινοβολία (UVB και UVA) μπορεί να εισχωρήσει στο δέρμα μέσω της επιδερμίδας, που είναι το εξωτερικό στρώμα του δέρματος. Η ποσότητα και το βάθος στο οποίο η υπεριώδης ακτινοβολία διεισδύει στο δέρμα εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως το μήκος κύματος των υπεριωδών ακτίνων, η ποσότητα μελανίνης στο δέρμα και τα χαρακτηριστικά της έκθεσης στον ήλιο.

Επιπτώσεις της υπεριώδους ακτινοβολίας

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να έχουν τόσο θετικές όσο και αρνητικές επιπτώσεις στο δέρμα. Παρακάτω θα διερευνήσουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία:

Θετικά αποτελέσματα

Η ελεγχόμενη και ασφαλής έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να έχει τα ακόλουθα οφέλη:

Σύνθεση βιταμίνης D. Η ιδιαίτερα ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τη βιταμίνη D, η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των οστών και το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βελτίωση ορισμένων δερματικών παθήσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ιδιαίτερα ελεγχόμενη έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα σε ορισμένες δερματικές παθήσεις, όπως η ψωρίαση και η ακμή, αν και η έκθεση πρέπει να γίνεται πάντα υπό τις οδηγίες γιατρού και με τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Αρνητικές επιπτώσεις

Από την άλλη πλευρά, η υπερβολική ή παρατεταμένη έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες μπορεί να έχει επιβλαβή αποτελέσματα στο δέρμα:

Βλάβη του δέρματος. Οι ακτίνες UVA μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στο δέρμα και να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα του δέρματος, κάτι το οποίο ενδέχεται να οδηγήσει σε πρόωρη γήρανση, προκαλώντας ρυτίδες, κηλίδες και χαλάρωση.
Ηλιακό έγκαυμα. Οι ακτίνες UVB είναι κυρίως υπεύθυνες για το ηλιακό έγκαυμα, το οποίο αποτελεί ένδειξη δερματικής βλάβης που προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Αυξημένος κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. Η χρόνια έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες, ιδίως στις ακτίνες UVB, αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος. Συνεπώς, συνιστάται η χρήση αντηλιακού για την πρόληψη της ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος.

Ακτίνες UVB και UVA: Τι είναι;

Οι UVB και οι UVA είναι δύο τύποι υπεριώδους ακτινοβολίας που προέρχονται από τον ήλιο και μπορούν να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στο δέρμα μας. Παρόλο που και οι δύο είναι επιβλαβείς, διαφέρουν ως προς το μήκος κύματος και ως προς τον τρόπο με τον οποίο επηρεάζουν το δέρμα μας.

 
Ακτίνες UVB

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι ακτίνες UVB είναι μια μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας με μικρότερο μήκος κύματος από τις ακτίνες UVA. Είναι κυρίως υπεύθυνες για τα ηλιακά εγκαύματα και μπορούν να διαπεράσουν τα εξωτερικά στρώματα του δέρματος, προκαλώντας βλάβες στο DNA των δερματικών κυττάρων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ερυθρότητα, φλεγμονή, μείωση της παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης, ακόμη και σε καρκίνο του δέρματος, ειδικά το καλοκαίρι, που οι ακτίνες αυτές είναι πιο επιθετικές.

Ακτίνες UVA

Ωστόσο, οι ακτίνες UVA είναι μια μορφή υπεριώδους ακτινοβολίας με μεγαλύτερο μήκος κύματος. Αυτές οι ακτίνες μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα στο δέρμα και ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Επομένως, είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί όταν κάνετε solarium, καθώς μπορεί να είναι επιβλαβές εάν δεν λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις. Οι UVA πορούν επίσης να βλάψουν το DNA των κυττάρων του δέρματος, να διαπεράσουν τα σύννεφα, τα παράθυρα και να δημιουργήσουν ανοσοκαταστολή προκαλώντας φωτογήρανση. 
 
Πώς να προστατευτείτε από αυτές τις υπεριώδεις ακτίνες;

Η προστασία του δέρματός μας από τις ακτίνες UVB και UVA είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγείας του και την πρόληψη σοβαρών δερματικών παθήσεων. Ακολουθούν ορισμένα βασικά βήματα για την προστασία από τις επιβλαβείς υπεριώδεις ακτίνες.

Προστατευτείτε από τον ήλιο

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία είναι ο περιορισμός της έκθεσης στον ήλιο, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής της υπεριώδους ακτινοβολίας, που είναι συνήθως μεταξύ 11 π.μ. και 4 μ.μ.

Αναζητήστε σκιά και δροσερά μέρη

Ένα άλλο σημαντικό μέτρο για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες UV είναι η αναζήτηση σκιάς, ιδίως κατά τις ώρες αιχμής της ακτινοβολίας. Η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο κατά τη διάρκεια αυτών των ωρών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο βλάβης του δέρματος. Όταν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους, αναζητήστε σκιά κάτω από δέντρα, ομπρέλες ή τέντες. 

Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία του σώματος, γεγονός που ενδέχεται να σας προκαλέσει αφυδάτωση, θερμική εξάντληση ή θερμοπληξία. Επιπλέον, η παρατεταμένη έκθεση στο άμεσο ηλιακό φως μπορεί να προκαλέσει κόπωση και δυσφορία των ματιών. Το να καταφύγετε στη σκιά θα προσφέρει ένα διάλειμμα στα μάτια σας και θα μειώσει την καταπόνησή τους που οφείλεται σε αυτόν τον λόγο. 
Χρησιμοποιήστε αντηλιακό

Ένα άλλο βασικό μέτρο για την προστασία του δέρματος από τις ακτίνες UVB και UVA είναι η χρήση αντηλιακού ευρέος φάσματος, που προστατεύει και από τους δύο τύπους ακτινοβολίας.
 
Επιλέξτε ένα αντηλιακό με υψηλό ή πολύ υψηλό δείκτη προστασίας (SPF), κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας και την υπαίθρια δραστηριότητα. Η La Roche-Posay προσφέρει ευρεία γκάμα αντηλιακών προϊόντων υψηλής ποιότητας, σχεδιασμένων για ευαίσθητες επιδερμίδες και πολύ αποτελεσματικών κατά της UVB και UVA ακτινοβολίας.

Σωστή εφαρμογή αντηλιακού

Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούμε το αντηλιακό είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση επαρκούς προστασίας. Βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε αρκετή ποσότητα αντηλιακού για να καλύψετε όλες τις εκτεθειμένες περιοχές του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου, του λαιμού, των αυτιών, των χεριών και των ποδιών. Μην ξεχνάτε τις ευαίσθητες περιοχές, όπως τα χείλη, το τριχωτό της κεφαλής και τα χέρια.

Εφαρμόστε το αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, μετά το κολύμπι ή τη σωματική δραστηριότητα, την εφίδρωση ή το σκούπιμα με πετσέτα. Να θυμάστε ότι πρέπει να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του, με μέγιστο διάστημα μεταξύ των εφαρμογών τις δύο ώρες.

Η ρουτίνα φροντίδας του δέρματος πρέπει να περιλαμβάνει ένα αντηλιακό προσώπου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, αλλά ιδιαίτερα το καλοκαίρι. Είναι σημαντικό να επιλέγετε ένα αντηλιακό σχεδιασμένο για το πρόσωπο, καθώς έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ανάγκες που διαφέρουν από το δέρμα του υπόλοιπου σώματος. 

Αντηλιακά ευρέος φάσματος για ευαίσθητα δέρματα

Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, κρατήστε το ασφαλές από τις ακτίνες UV με το La Roche-Posay Αnthelios UVMUNE 400 Invisible Fluid SPF50+. Αυτό το αντηλιακό παρέχει βέλτιστη προστασία από τις ακτίνες UVB και UVA, αποτρέποντας τη βλάβη από τον ήλιο. Χάρη στην ελαφριά, μη λιπαρή σύνθεσή του δεν φράσσει τους πόρους και δεν αφήνει λευκά σημάδια, και έτσι είναι ιδανικό για καθημερινή χρήση. Επιπλέον, είναι εύκολο στην εφαρμογή, χάρη στη λεπτόρρευστη σύνθεσή του. Για μέγιστη προστασία, επαναλάβετε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες, ειδικά κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων.

Αυτό το προϊόν προσφέρει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και ευρεία κάλυψη από τις ακτίνες UV χάρη στη σύνθεσή του με Mexoryl 400. Είναι επίσης ανθεκτικό στο νερό, οπότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι η κάλυψή σας θα διατηρηθεί κατά τη διάρκεια υπαίθριων δραστηριοτήτων.

Χάρη στην τεχνολογία NETLOCK, τα μικροσταγονίδια της σύνθεσης σχηματίζουν ένα ομοιόμορφο, ανθεκτικό φιλμ για μέγιστη προστασία. Περιέχει επίσης γλυκερίνη, ένα ενεργό συστατικό που συμβάλλει στην ενυδάτωση του δέρματος, ώστε να μην αφυδατώνεται από τον ήλιο και τη ζέστη.

Αντηλιακό ευρέος φάσματος

Για όσους αναζητούν πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UV και ματ αποτέλεσμα χωρίς γυαλάδα στο δέρμα, το Anthelios Oil Correct SPF50+  είναι μια εξαιρετική επιλογή. Αυτό το υψηλής ποιότητας αντηλιακό έχει πολύ υψηλό δείκτη προστασίας και μια ανάλαφρη υφή σε μία σύνθεση μη λιπαρή σε μορφή κρέμας-τζελ που απορροφάται γρήγορα και εύκολα, καθιστώντας το ιδανικό για χρήση κάτω από το μακιγιάζ. 
 
Επιπλέον, η ματ δράση του βοηθά στον έλεγχο της γυαλάδας, κάνοντάς το μια καλή επιλογή για όσους έχουν λιπαρό δέρμα. Για να διασφαλίσετε τη βέλτιστη φροντίδα και προστασία του δέρματος, είναι σημαντικό να εφαρμόζετε αυτό το αντηλιακό “γενναιόδωρα” και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του συχνά.

Συμπερασματικά, το αντηλιακό είναι απαραίτητο για την προστασία του δέρματος από τις βλαβερές συνέπειες των υπεριωδών ακτίνων του ήλιου (UV). Είναι πολύ σημαντικό να το εφαρμόζετε σωστά, χρησιμοποιώντας επαρκή ποσότητα και επαναλαμβάνοντας την εφαρμογή του κάθε λίγες ώρες, ιδίως μετά την εφίδρωση ή το κολύμπι. Η καθημερινή χρήση του αντηλιακού, ακόμη και τις συννεφιασμένες ημέρες, μπορεί να συμβάλει στη μακροπρόθεσμη προστασία του δέρματος και στην πρόληψη των βλαβών που προκαλούνται από τις υπεριώδεις ακτίνες.