Έγκαυμα: εκτίμηση του βάθους για την κατάλληλη αντιμετώπιση

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τα θερμικά εγκαύματα ή/και τα εγκαύματα πρώτου βαθμού συχνά είναι αποτέλεσμα επαφής με ζεστό υγρό, ατμό ή οικιακό αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να αντιμετωπιστεί ο πόνος, να μην επεκταθεί το έγκαυμα και να διευκολυνθεί η επούλωσή του.

 

Διαβάστε τις συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΕΝΟΣ ΕΓΚΑΥΜΑΤΟΣ;

 

Ρίχνω κρύο νερό στο έγκαυμα για αρκετά λεπτά. Πάντα λέω στους ασθενείς μου ότι το πρώτο χρήσιμο πράγμα που πρέπει να κάνουν για να αντιμετωπίσουν κάποιο έγκαυμα είναι να του ρίξουν κρύο νερό για αρκετά λεπτά. Στη συνέχεια, πρέπει να εκτιμηθεί το βάθος του εγκαύματος ώστε να αντιμετωπιστεί κατάλληλα.

 

Το βραστό νερό προκαλεί πολύ επίπονα εγκαύματα, αλλά συνήθως δεν είναι τόσο βαθιά όσο αυτά που προκαλεί το καυτό λάδι, τα οποία μπορεί να φτάσουν μέχρι τη δερμίδα. Αν το έγκαυμα είναι βαθύ, πρέπει να το καλύψουν με αποστειρωμένη γάζα για πληγές και να συμβουλευτούν τον γιατρό τους.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΕΓΚΑΥΜΑΤΑ ΠΡΩΤΟΥ ΒΑΘΜΟΥ;

 

Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να χρησιμοποιήσουν αποστειρωμένη επίδεση και κρέμα επούλωσης. Όταν υπάρχει κοκκινίλα, έχει επηρεαστεί μόνο η επιδερμίδα (όπως μετά από ηλιακό έγκαυμα). Αυτό βοηθάει το δέρμα να αναδομηθεί από μόνο του και καταπραΰνει τον πόνο.

 

Επίσης, είναι σημαντικό να προστατευτεί το έγκαυμα και να αποφευχθεί η επαφή με ερεθιστικά προϊόντα, καθώς και να προληφθούν οι δευτερογενείς μολύνσεις.

 

ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ ΜΕΤΑ;

 

Μετά το έγκαυμα, η επιδερμίδα παραμένει ευαίσθητη και ευάλωτη… …και χρειάζεται προστασία. Υπάρχουν ειδικά δερμοκαλλυντικά για τον σκοπό αυτό. Αν το σημάδι που άφησε το έγκαυμα παραμένει κόκκινο, γίνεται πιο παχύ και προκαλεί κνησμό, τότε καλύτερα να συμβουλευτείτε γιατρό.

 

Ειδικά αφού μπορεί να εμφανιστούν χηλοειδείς ουλές που είναι αντιαισθητικές και προκαλούν κνησμό. Οι ουλές αυτές απαιτούν ειδική αντιμετώπιση.

 

Επίσης, η ουλή πρέπει να προστατεύεται από τον ήλιο με αντηλιακή κρέμα με υψηλό δείκτη προστασίας.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Εξαφανίστε σημάδια & ουλές με μία αναπλαστική κρέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Επούλωση πληγών και σημαδιών στο δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Επιβαρυντικοί Παράγοντες της Ατοπίας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ