ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ
ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Μέχρι τώρα, θα έχετε συζητήσει με τον γιατρό σας για τις επιλογές της επερχόμενης θεραπείας για τον καρκίνο. Ανάλογα με τη θεραπεία που θα ακολουθήσετε (ακτινοθεραπεία, ανοσοθεραπεία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία…), το σώμα σας μπορεί να υποστεί διάφορες αλλαγές. Ορισμένες θεραπείες που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα μπορεί επίσης να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα, βλάπτοντας ενδεχομένως το δέρμα, τα νύχια και τα μαλλιά σας στην πορεία.

Κατανοώντας τον αντίκτυπο των αντικαρκινικών θεραπειών στο δέρμα, η La Roche-Posay έχει αναπτύξει μια σειρά εξειδικευμένων προϊόντων που προσφέρουν θρέψη στο δέρμα και ενισχύουν την άνεσή του κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

Θα βρείτε εδώ μερικούς από τους συνηθέστερους τρόπους με τους οποίους το δέρμα σας μπορεί να επηρεαστεί από τις θεραπείες για τον καρκίνο, αλλά και πώς μπορείτε να το προστατεύσετε και να το φροντίσετε.

Οι παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες δεν επηρεάζουν όλους τους ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ
ΧΕΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΔΙΩΝ

Αυτό το σύνδρομο έχει δύο μορφές. Μερικές φορές, επιφέρει ερυθρότητα και επώδυνο οίδημα που μπορεί να περιλαμβάνει φουσκάλες. Άλλες φορές, προκαλεί πάχυνση του δέρματος, το οποίο στη συνέχεια κιτρινίζει και ξεφλουδίζει με πόνο στα σημεία πίεσης.

Αν αντιμετωπίζετε σύνδρομο χεριών και ποδιών, χρησιμοποιήστε ήπια προϊόντα καθαρισμού που σέβονται τη φυσική ισορροπία του pH του δέρματος, όπως ένα καθαριστικό syndet που είναι κατάλληλο ακόμα και για το πιο ευαίσθητο δέρμα. Αφιερώστε χρόνο για τη σωστή και τακτική υγιεινή των ποδιών. Πλένετε τα πόδια σας πρωί και βράδυ, και στεγνώστε σφουγγίζοντας απαλά. Χρησιμοποιήστε ένα ενυδατικό balm στις προσβεβλημένες περιοχές, και εφαρμόστε ένα καταπραϋντικό προϊόν περιποίησης για το ερεθισμένο και αποδυναμωμένο δέρμα.
Προτιμήστε να μην ασχοληθείτε με οποιεσδήποτε δραστηριότητες που μπορεί να προκαλέσουν τριβή ή να ασκήσουν επαναλαμβανόμενη πίεση στο δέρμα, και αποφύγετε τους μεγάλους περιπάτους και την παρατεταμένη ορθοστασία. Φορέστε άνετα παπούτσια –ανοιχτά παπούτσια, χωρίς ψηλό τακούνι, με σόλα που απορροφά τους κραδασμούς– και βαμβακερές ή μεταξωτές κάλτσες. Δροσίστε τα χέρια και τα πόδια σας με παγοκύστες ή κρύα επιθέματα όπως μια βρεγμένη πετσέτα, για 15 με 20 λεπτά.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ,
ΚΝΗΣΜΟΣ

Η χημειοθεραπεία, η ακτινοθεραπεία, η ορμονοθεραπεία και η στοχευμένη μπορούν όλες να προκαλέσουν ξηροδερμία –δηλαδή ξηρό δέρμα με εκτεταμένο ξεφλούδισμα–, που συχνά συνοδεύεται από κνησμό. Το δέρμα σας μπορεί να παρουσιάσει αίσθηση τραβήγματος και δυσφορία. Μολονότι το ξηρό και κνησμώδες δέρμα συγκαταλέγεται μεταξύ των συνηθέστερων δερματολογικών παραπόνων, η πάθηση μπορεί να κυμαίνεται από έναν ήπιο ερεθισμό μέχρι περιπτώσεις πιο σοβαρής μορφής.

Για να ελαχιστοποιήσετε τον ερεθισμό στο δέρμα σας, προσπαθήστε να φοράτε βαμβακερά ρούχα. Αποφύγετε τα μάλλινα (μικροΐνες) ή τα συνθετικά ρούχα που δεν αφήνουν το δέρμα να αναπνέει. Αποφύγετε επίσης τις ερεθιστικές ουσίες που προκαλούν κνησμό, όπως σαπούνια, απορρυπαντικά, χημικά προϊόντα ή τραχιά υφάσματα. Προσπαθήστε να μην ντύνεστε πολύ ζεστά, γιατί η ζέστη και η εφίδρωση εντείνουν τον κνησμό.

ΑΚΤΙΝΟΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΤΕ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΣΑΣ 
ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ