Διαχείριση των σημαδιών & ουλών σε ασθενείς με καρκίνο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Αν έχετε καρκίνο, ίσως χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση ή σε διαδικασία Port-a-Cath® (PAC) και να αντιμετωπίσετε έπειτα το πρόβλημα των ουλών.

 

Οι ουλές μπορεί να είναι κόκκινες και πολύ ορατές κατά τους μήνες μετά το χειρουργείο, οι περισσότερες όμως θα εξασθενίσουν με την πάροδο του χρόνου.

 

Πώς να καλύψετε φυσικά και τοπικά μια ουλή

 

• Αν η ουλή είναι λεπτή, επίπεδη και ελαφρώς κόκκινη, είναι πιθανό να αρκεί η τοπική εφαρμογή ενός διορθωτικού μέικαπ, όπως το Toleriane Teint Fluid.

 

Αν η ουλή είναι πιο παχιά, πιο μεγάλη, με υπομελάγχρωση ή υπερμελάγχρωση, ή βρίσκεται σε εμφανές σημείο του σώματός σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα διορθωτικό προϊόν, όπως το Tolériane Compact Corrective Foundation.

 

Για πιο αποτελεσματική διόρθωση, εφαρμόστε το προϊόν με ένα επίπεδο πινέλο μέικαπ, ώστε να καλυφθούν όλες οι σχισμές.

 

• Είναι καλύτερο να επιλέξετε μια απόχρωση ανάμεσα στο χρώμα της ουλής και το χρώμα του υγιούς δέρματος.

 

• Συνιστάται να εφαρμόζετε το προϊόν δουλεύοντάς το κάθετα στο δέρμα, ώστε να μην τραβάτε το δέρμα γύρω από την ουλή, κάτι που θα τονίσει ακόμα περισσότερο την ανάγλυφη όψη του.

 

• Σετάρετε το μέικαπ με μια ματ πούδρα με μεταλλικές χρωστικές, όπως το Tolériane Teint Mineral Foundation.

 

Ταμπονάρετε απαλά με ένα χαρτομάντηλο, ώστε να απορροφηθεί η περίσσεια του μέικαπ.

 

• Εφαρμόστε λίγο σπρέι ιαματικού νερού της La Roche-Posay πάνω από το μέικαπ και αφήστε το δέρμα σας να στεγνώσει φυσικά.

 

Αυτό θα του εξασφαλίσει πιο φυσικό look με μεγαλύτερη διάρκεια. Λάβετε υπόψη ότι, λόγω του όγκου τους, είναι πιο δύσκολο να καλύψετε τις υπερτροφικές ή χηλοειδείς ουλές.

 

Η συμβουλή της Carine

 

Ο στόχος είναι περισσότερο να βελτιώσετε την εμφάνιση της ουλής παρά να την εξαφανίσετε πλήρως. Το πολύ βαρύ μέικαπ θα κάνει την ουλή να φαίνεται ακόμα πιο έντονη. Οι ουλές «ωριμάζουν» μέχρι τον 18ο μήνα περίπου.

 

Να θυμάστε ότι πρέπει να ελέγχετε τακτικά την απόχρωση των διορθωτικών προϊόντων σας, για να εξασφαλίζετε φυσικό αποτέλεσμα. Η όψη της ουλής θα αλλάζει συνεχώς επί ενάμιση χρόνο, μέχρι τελικά να σταθεροποιηθεί.

 

Αντηλιακή προστασία

 

Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη κατά τη διαδικασία επούλωσης των ουλών.

 

Για να αποφύγετε την υπερμελάγχρωση, πρέπε να προστατεύετε την ουλή σας με προϊόντα με SPF 50+, για τουλάχιστον 2 χρόνια.

 

Ιδανικά, η ουλή σας πρέπει να γίνει επίπεδη, να αρχίσει να λευκαίνει μέχρι το στάδιο «ωρίμανσης» και έπειτα, να επανέλθει σταδιακά στο χρώμα του δέρματος.

 

Οι άνθρωποι με σκούρο ή πολύ σκούρο δέρμα πρέπει να είναι ακόμα πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά τη φωτοπροστασία, καθώς η περιοχή της ουλής θα αποκτήσει πολύ σκούρο χρώμα και θα εμφανίσει κηλίδες.