Ενυδάτωση του δέρματος σε ασθενείς με καρκίνο

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Σε όποια θεραπεία για τον καρκίνο κι αν υποβάλλεστε, οι επιπτώσεις στο δέρμα μπορεί να είναι επώδυνες.

 

Μπορεί το δέρμα σας να παρουσιάζει αίσθηση δυσφορίας, να είναι τραχύ στο άγγιγμα, να νιώθετε να σας τραβάει, να σας τρώει, ή ακόμα και να ξεφλουδίζει, ιδίως στα άκρα του σώματός σας.

 

Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα σημάδια αυτά και να προσφέρετε στο δέρμα σας βέλτιστη προστασία και άνεση, εφαρμόζοντας, για παράδειγμα, γενναιόδωρη ποσότητα ενυδατικών κρεμών ή βαλσάμων, καθώς και προϊόντα περιποίησης κατάλληλα για το ευαίσθητο και ευάλωτο δέρμα.

 

Carine Larchet, ειδικός στα δερμοκαλλυντικά και το διορθωτικό μακιγιάζ στα Δερματολογικά Εργαστήρια La Roche-Posay, διευθύντρια εργαστηρίου διορθωτικού μακιγιάζ στο Ιαματικό Κέντρο La Roche-Posay.

 

Πώς να καθαρίσετε και να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας

 

Η Stephanie, που κάνει θεραπεία για τον καρκίνο, ακολουθεί τις συμβουλές της Carine για να καθαρίσει, να ενυδατώσει και να προστατεύσει το πρόσωπό της

 

Πρωινή ρουτίνα: το καθημερινό πρόγραμμα για το πρόσωπό σας

 

• Καθαρίστε το δέρμα σας

• Προετοιμάστε το δέρμα σας

• Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα

• Εφαρμόστε μια αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας

 

Βραδινή ρουτίνα: το καθημερινό πρόγραμμα για το πρόσωπό σας •

 

• Καθαρίστε το δέρμα σας

• Προετοιμάστε το δέρμα σας

• Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα

• Αναζωογονήστε την περιοχή των ματιών κάνοντας ελαφρύ μασάζ

 

Πώς να καθαρίσετε το πρόσωπό σας

 

Το δέρμα του προσώπου σας εκτίθεται καθημερινά στις ακτίνες UV, τη ρύπανση και κάθε είδους επιθετικούς παράγοντες, με αποτέλεσμα να συσσωρεύει ρύπους και να ιδρώνει ταχύτερα από ό,τι το υπόλοιπο σώμα σας.

 

Για να το διατηρήσετε υγιές, ξεκινήστε με έναν προσεκτικό καθαρισμό, πρωί και βράδυ, με ένα ήπιο, υποαλλεργικό προϊόν καθαρισμού, κλινικά ελεγμένο από δερματολόγους.

 

Αφήστε στην άκρη τα μαντηλάκια ντεμακιγιάζ που είναι πολύ σκληρά για το δέρμα, καθώς και τα σαπούνια που προκαλούν ξηρότητα, τις τονωτικές λοσιόν με αλκοόλη και ορισμένα αιθέρια έλαια. Αν έχετε ευαίσθητο δέρμα, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε κάποιο γαλάκτωμα καθαρισμού.

 

Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στο μέτωπο, τη μύτη, τα μάγουλα, το πηγούνι και τον λαιμό. Κάντε απαλό μασάζ με τα δάχτυλά σας, με μικρές κυκλικές κινήσεις.

 

Έπειτα, σκουπίστε με λίγο βαμβάκι ή με ένα χαρτομάντηλο (χωρίς άρωμα), ή με μια γάζα εμποτισμένη με ιαματικό νερό ώστε να αποφύγετε την επαφή με το σκληρό νερό της βρύσης. 

 

Πώς να καθαρίσετε το σώμα σας

 

Αντί για το συνηθισμένο σας αφροντούς χωρίς άρωμα, χρησιμοποιήστε πλάκες syndet, εξαιρετικά ενυδατικές πλάκες σαπουνιού, ή έλαια καθαρισμού χωρίς άρωμα.

 

Ξεβγάλτε καλά, κατά προτίμηση με χλιαρό νερό που είναι πιο ήπιο, και στεγνώστε σφουγγίζοντας απαλά με μια μαλακή πετσέτα.

 

Προτιμήστε τα γρήγορα ντους αντί για τα μακράς διάρκειας ζεστά μπάνια για να μην ερεθιστεί το δέρμα σας.

 

Video URL: https://youtu.be/wpK5cq0esUw

 

Προτιμήστε τα γρήγορα ντους αντί για τα μακράς διάρκειας ζεστά μπάνια για να μην ερεθιστεί το δέρμα σας.

 

Πλύνετε τα ρούχα σας με υποαλλεργικό απορρυπαντικό πλυντηρίου χωρίς άρωμα, για να μην ερεθιστεί περαιτέρω το ευάλωτο δέρμα σας.

 

Πώς να ενυδατώσετε το πρόσωπό σας

 

Είναι καλό, σε καθημερινή βάση, να προσφέρετε ενυδάτωση ή θρέψη σε κάθε περιοχή του προσώπου σας με συγκεκριμένα προϊόντα που ανταποκρίνονται στις ανάγκες σας.

 

Χρησιμοποιήστε ένα εξειδικευμένο προϊόν περιποίησης για το ευαίσθητο περίγραμμα των ματιών.

 

Επίσης, να προστατεύετε τακτικά τα χείλη σας με ένα ενυδατικό βάλσαμο.

 

Μία φορά την εβδομάδα, βάλτε μια ενυδατική μάσκα προσώπου για 30 λεπτά που θα σας ανακουφίσει από την αίσθηση τραβήγματος και θα δώσει λάμψη στο δέρμα σας.

 

Μπορείτε επίσης να φυλάσσετε το προϊόν περιποίησης των ματιών στο ψυγείο, για μια δροσιστική λύση ενάντια στο πρήξιμο.

 

Πώς να ενυδατώσετε το σώμα σας

 

Μετά το ντους, αντί για τρίψιμο, στεγνώστε το σώμα σας σφουγγίζοντας απαλά με μια μαλακή πετσέτα ή φορώντας ένα μπουρνούζι.

 

Ενυδατώστε το σώμα σας καθημερινά με ένα ενυδατικό βαλσαμό αναπλήρωσης των λιπιδίων, όπως το Lipikar Baume Ap+. Είναι προτιμότερο να το εφαρμόζετε από κάτω προς τα πάνω.

 

Αν είστε γυναίκα, μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε τον λαιμό και το ντεκολτέ σας.

 

Πώς να επιλέξετε τη σωστή κρέμα ή βάλσαμο

 

Επιλέξτε μια υποαλλεργική ενυδατική κρέμα ή βάλσαμο που έχει σχεδιαστεί για το ευαίσθητο, ατοπικό ή δυσανεκτικό δέρμα και έχει ευχάριστη και απαλή υφή.

 

Όσον αφορά τη σύνθεση της κρέμας ή του βαλσάμου, θα πρέπει τα συστατικά να έχουν δομές παρόμοιες με εκείνες των φυσικών ελαίων της κεράτινης στιβάδας (βούτυρο καριτέ, κεραμίδια, κλπ.).

 

Όσο πιο λίγα συστατικά, τόσο το καλύτερο! Και προσοχή: αν έχετε καρκίνο του μαστού, δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε κρέμες βασισμένες σε ορμόνες.

 

Αν υποβάλλεστε σε ακτινοθεραπεία

 

• Το δέρμα σας θα πρέπει να είναι καθαρό και στεγνό κατά τη συνεδρία, γι' αυτό είναι προτιμότερο να μην εφαρμόζετε κάποια κρέμα στην περιοχή που θα δεχτεί την ακτινοβολία πριν τη συνεδρία.

 

• Ωστόσο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια εξειδικευμένη ενυδατική κρέμα αμέσως μετά τη συνεδρία (κι αν την φυλάσσετε στο ψυγείο, θα απολαύσετε τη δροσιστική δράση της). Μη διστάσετε να ρωτήσετε τον γιατρό σας ποια προϊόντα μπορείτε να εφαρμόζετε στις περιοχές ακτινοβόλησης.

 

• Αν το δέρμα σας παρουσιάζει φούντωμα ή ερυθρότητα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι ιαματικού νερού αμέσως μετά τη συνεδρία. Κατάλληλο για το ευαίσθητο δέρμα, προσφέρει καταπράυνση, ανακούφιση και απαλότητα. Κυκλοφορεί και σε μίνι συσκευασίες, για να το έχετε πάντα μαζί σας και να μπορείτε να απαλλαγείτε άμεσα από τυχόν φουντώματα!

 

ΤΙP+: Προσοχή στα αρωματισμένα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν αλκοόλη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό.

 

Επίσης, τα αιθέρια έλαια θα πρέπει να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια των θεραπειών.

 

Η συμβουλή της Carine

 

Μήπως το δέρμα σας δείχνει λιγότερο ανθεκτικό τελευταία; Είναι αναμενόμενο.

 

Κάντε ό,τι μπορείτε για να του προσφέρετε την κατάλληλη φροντίδα. Όλα ξεκινούν από το τι τρώτε -προσθέστε πρωτεΐνες, ασβέστιο, φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα στη διατροφή σας, για να την εμπλουτίσετε με αντιοξειδωτικά.

 

Και μην ξεχάσετε να συμπεριλάβετε και 2-3 κομμάτια σοκολάτα υγείας - αποκλειστικά για τη δική σας απόλαυση!