Φωτοευαισθητοποίηση: Ενημερώνοντας τους ασθενείς

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ενημερώνοντας τους ασθενείς για τους κινδύνους που ενέχουν ορισμένα εξαιρετικά φωτοευαισθητοποιά φάρμακα.


Η φωτοευαισθητοποίηση είναι αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης των υπεριωδών ακτινών και μιας ευαίσθητης ουσίας που υπάρχει στην επιδερμίδα.

 

Αυτή μπορεί να είναι ένα προϊόν τοπικής χρήσης (άρωμα, φάρμακο) ή ένα μόριο που φτάνει στην επιδερμίδα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος (φωτοευαισθητοποιό φάρμακο).

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ή να προληφθεί η φωτοευαισθητοποίηση;

 

Οι συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

 

Οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν βίαιη αντίδραση, που περιορίζεται σε περιοχές της επιδερμίδας εκτεθειμένες στον ήλιο. Η επιδερμίδα είναι κόκκινη και μοιάζει σαν να έχει καεί από τον ήλιο.

 

Η αντίδραση σημειώνεται λίγο μετά την εφαρμογή ενός προϊόντος ή τη λήψη ενός φαρμάκου.

 

Η αντίδραση μπορεί να μοιάζει επίσης σαν έκζεμα, που εκτείνεται πέρα από τις εκτεθειμένες περιοχές της επιδερμίδας.

 

Συχνά η φωτοαλλεργία μπορεί να εμφανιστεί με κάποια καθυστέρηση (48 ώρες μετά την έκθεση).

 

ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

 

Η οπτική εξέταση του δέρματος οδηγεί γρήγορα στη φωτοευαισθητοποίηση

 

Ζητώ από τους ασθενείς να μου πουν αν πήραν φάρμακα ή αν εφάρμοσαν καλλυντικές ή φαρμακευτικές κρέμες. Υπάρχουν πολλά φωτοευαισθητοποιά φαρμακευτικά προϊόντα (ορισμένα αντιβιοτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιφλεγμονώδη, κ.ά.).

 

Όταν υποψιάζομαι κάποιο φάρμακο, συχνά παραπέμπω τους ασθενείς μου σε ειδικευμένο γιατρό για ένα τεστ σε υπεριώδη ακτινοβολία.

 

Βεβαίως, πρέπει να ανακουφίζουμε τον ασθενή, αν είναι δυνατόν να διακόπτουμε την αγωγή και να σταματάμε την έκθεση στον ήλιο.

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ;

 

Οι ασθενείς πρέπει να ενημερώνονται σχετικά με τους κινδύνους που ενέχουν ορισμένα εξαιρετικά φωτοευαισθητοποιά φάρμακα. Οι ασθενείς δεν πρέπει να διστάζουν να ρωτούν σχετικά τους γιατρούς τους. Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές όπως αυτές για τα καρδιακά νοσήματα, δεν μπορούν να διακοπούν.

 

Συμβουλεύω τους ασθενείς μου να αποφεύγουν τον ήλιο και αν βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους να προσέχουν την αντηλιακή τους προστασία (καπέλο, ρούχα, προϊόντα υψηλής αντηλιακής προστασίας). Όταν είναι στον ήλιο, πρέπει επίσης να αποφεύγουν να βάζουν άρωμα στην επιδερμίδα τους.