Το δέρμα σας μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου λόγω των θεραπειών για τον καρκίνο. Ακόμα και η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο είναι πιθανό να έχει δυσάρεστες συνέπειες, επειδή ο ήλιος παράγει διάφορους τύπους υπεριώδους ακτινοβολίας. 

Μολονότι οι ακτίνες UV αντιπροσωπεύουν ένα μικρό μόνο ποσοστό των ακτινών του ήλιου που φτάνουν στη γη, είναι πανίσχυρες. Η ακτινοβολία UV διακρίνεται σε διάφορους τύπους: οι ακτίνες UVC φιλτράρονται από το στρώμα του όζοντος, ενώ οι UVA και οι UVB φτάνουν στην επιφάνεια του πλανήτη μας. 

Οι ακτίνες UVA αποτελούν το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας και υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, σε κάθε τόπο και εποχή. Έχουν την ικανότητα να διεισδύουν βαθιά στο δέρμα αλλοιώνοντας μακροπρόθεσμα τη δομή των κυττάρων και προκαλώντας αλλεργίες, ερυθρότητα ή κνησμό, φωτογήρανση, και μελαγχρωματικές διαταραχές όπως κηλίδες ή μέλασμα. Οι βλάβες που προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.

Στην περίπτωση της ακτινοθεραπείας, η περιοχή που ακτινοβολείται θα είναι πολύ ευάλωτη στα ηλιακά εγκαύματα και θα πρέπει να προστατεύεται εφ’ όρου ζωής. Οι χειρουργικές ουλές, από την άλλη, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητες στον ήλιο, γι’ αυτό και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν υπερμελάγχρωση (σκούρυνση του δέρματος).

Οι ακτίνες UVB αντιστοιχούν στο 5% της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι ακτίνες πολύ υψηλής ενέργειας και, μολονότι εμποδίζονται από τα σύννεφα και το γυαλί, μπορούν να εισχωρήσουν στην επιδερμίδα. Οι ακτίνες αυτές ευθύνονται για το μαύρισμα, αλλά και για το ηλιακό έγκαυμα, τις αλλεργικές αντιδράσεις, και τον καρκίνο του δέρματος.

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟ ANTHELIOS
UV MUNE 400 SPF 50+

Γνωρίστε το απόλυτο αντηλιακό UV Mune 400 με το μοναδικό φίλτρο ενάντια στις πιο επιβλαβείς ακτίνες UV, τις Ultra μακρές UVA, έως και τα 400 νανόμετρα. Προστατεύει το δέρμα από κυτταρικές βλάβες. Συνιστάται από δερματολόγους.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΑΙ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

Κάθε μέρα, ακόμα και τις μέρες με συννεφιά, οι ακτίνες UVA μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα και να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες βλάβες. Γι' αυτό, συνιστάται να χρησιμοποιείτε καθημερινά μια κρέμα που να προσφέρει επαρκή προστασία, καθώς κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες της θεραπείας για τον καρκίνο, όπως η ξηρότητα, το εξάνθημα, η αλλοίωση του δερματικού φραγμού, η φλεγμονή, και η υπερμελάγχρωση, μπορεί να επιδεινωθούν λόγω της έκθεσης στον ήλιο.

ΠΕΡΙΟΡΙΖΩ
ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ

Σε περίπτωση παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο, όπως κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων σε εξωτερικούς χώρους, ή κατά την παραμονή σας στη θάλασσα ή το βουνό, θα πρέπει να λάβετε κάποιες ειδικές προφυλάξεις. Δουλέψτε στη σκιά, καθίστε κάτω από ένα δέντρο ή μια ομπρέλα, ή απολαύστε το μεσημεριανό σας στη δροσιά ενός υποστέγου.

* Τα γυαλιά ηλίου κατηγορίας 4 είναι τα πιο σκούρα και δεν είναι ασφαλή για οδήγηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Αντηλιακή προστασία κατά τη χημ...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντηλιακά σώματος: Όλα όσα πρέπε...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντηλιακό με χρώμα για προστα&sig...
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ