ΑΚΜΗ

Η ακμή, ή «κοινή ακμή» (acne vulgaris), είναι μια δερματική πάθηση που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες του δέρματος. Νεκρά κύτταρα και σμήγμα συσσωρεύονται προκαλώντας τον φραγμό των πόρων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαδικασία αυτή σταματά εκεί, με αποτέλεσμα να εκδηλώνονται τα πρώτα συμπτώματα της ακμής: λευκά και μαύρα στίγματα. Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως «μη φλεγμονώδης ακμή». Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, τα βακτήρια που βρίσκονται στο παγιδευμένο σμήγμα πολλαπλασιάζονται προκαλώντας φλεγμονή στο δέρμα και την εμφάνιση φλυκταινών (επιφανειακά σπυράκια) ή βαθύτερων και επώδυνων βλαβών, όπως κύστες και οζίδια. Αυτός ο τύπος είναι γνωστός ως «φλεγμονώδης ακμή».

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πού οφείλεται η ακμή;

Στην ακμή, η ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων έχει ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Οι ίδιες ορμόνες προκαλούν αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων που καλύπτουν τους πόρους. Οι πόροι φράσσονται με ένα μείγμα κυττάρων και σμήγματος, και έτσι μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό διαφόρων ατελειών, από κόκκινα σπυράκια μέχρι φλύκταινες ή βαθιές, επώδυνες κύστεις.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Τα αντισυλληπτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση της ακμής;

Η ακμή είναι ουσιαστικά ορμονοεξαρτώμενη. Στις γυναίκες, μπορεί να αντιμετωπιστεί με από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια που αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία συμβάλλοντας έτσι στη διαύγεια του δέρματος. Επισκεφθείτε τον γιατρό σας για να μάθετε αν μπορείτε να ακολουθήσετε αυτή τη θεραπεία, καθώς δεν είναι κατάλληλη για όλες τις γυναίκες.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα σημάδια της ακμής;

Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται δύσκολα. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ, το λέιζερ και η μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες (microneedling). Σε άτομα με ατέλειες, ο σχηματισμός σημαδιών ακμής θα πρέπει να προλαμβάνεται εξαρχής με κατάλληλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Ρωτήστε επίσης τον φαρμακοποιό σας για μια καθημερινή εξειδικευμένη περιποίηση, όπως η σειρά EFFACLAR.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή;

Η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις σωστές δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές ημερησίως με μικκυλιακό νερό ή αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών αγωγών, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

ΑΛΗΘΕΣ
Ή ΨΕΥΔΕΣ

True or False Image

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συσχετίζουν τη σοκολάτα με την ακμή. Κάθε άνθρωπος άλλωστε είναι διαφορετικός. Κάποιοι εμφανίζουν ακμή ενώ άλλοι όχι. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα!
Learn More
True or False Image Acne

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Ένας κοινός μύθος σχετικά με την ακμή λέει ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή επηρεάζει τη λιπαρότητα των πόρων. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί ωστόσο να προκαλέσει μικροφλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με λίγα λόγια, παρόλο που η κατανάλωση μπέικον ή τηγανητών φαγητών δεν προκαλεί ακμή, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή για μια καλύτερη υγεία.
Learn More
True or False

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ

ΤΗΝ ΑΚΜΗ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Τα τρόφιμα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη - τα οποία προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ξέρουμε ότι είναι σίγουρα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά, αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τις λιχουδιές που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι και να προτιμάτε τα τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.
Learn More
True or False Image

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ

ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Σπάτε τα σπυράκια σας; Ναι, είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση η οποία όμως, χειροτερεύει τα πράγματα για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να καταστρέψει το μολυσμένο τριχοθυλάκιο και να προκαλέσει φλεγμονή. Ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσετε νέα μόλυνση με τα νύχια σας. Η συνήθεια αυτή δεν είναι ωφέλιμη, γι'αυτό μην σπάτε τα σπυράκια σας!
Learn More

ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ

Η κύρια αιτία της ακμής σχετίζεται με την ορμονική δραστηριότητα: Τα γεννητικά όργανα (στους άνδρες οι όρχεις και στις γυναίκες οι ωοθήκες) παράγουν ορμόνες που ονομάζονται ανδρογόνα. Η αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων οδηγεί σε υπερδραστηριότητα των σμηγματογόνων αδένων, οι οποίοι αρχίζουν να παράγουν μεγάλες ποσότητες σμήγματος. Υπάρχουν, ωστόσο, πολλοί άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής, όπως οι υπεριώδεις ακτίνες (UV), η ρύπανση, η διατροφή και το άγχος. Εφόσον η ακμή οφείλεται κυρίως σε ορμονικά αίτια, εμφανίζεται πιο συχνά κατά την εφηβεία. Παρ' όλα αυτά, επηρεάζει ολοένα και περρισότερους ενήλικες, ιδιαίτερα τις γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου τους.

ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΚΜΗΣ

Οι ατέλειες της ακμής μπορούν να αντιμετωπιστούν με συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όταν αυτές υποχωρήσουν, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εξειδικευμένα δερμοκαλλυντικά, μόνα τους ή σε συνδυασμό με την ενδεικνυόμενη ιατρική αγωγή. Εάν η ακμή επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας, είναι σημαντικό να μη μείνετε άπραγοι αλλά να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα. Με τη σωστή ιατρική καθοδήγηση και φροντίδα, η υγεία του δέρματός σας θα ανακάμψει σταδιακά και το πρόσωπο σας θα ξαναβρεί τη φρεσκάδα και τη λάμψη του.

Σε αυτή την ενότητα, θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα αίτια και τα συμπτώματα του λιπαρού και με τάση ακμής δέρματος, καθώς και οδηγίες για τη φροντίδα του με ειδικά προϊόντα υψηλής ποιότητας. Σύρετε για να διαβάσετε άρθρα σχετικά με την ακμή τόσο στους εφήβους όσο και στους ενήλικες, όπως επίσης και τις συμβουλές των ειδικών μας όσον αφορά στην κάλυψη των ατελειών με τα κατάλληλα προϊόντα μακιγιάζ.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρότυπα ασφαλείας που υπερβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς για τα καλλυντικά προϊόντα.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

ΠΡΟΪΟΝΤΑ 100%
ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Εμφάνιση περισσότερων
Μία αναγκαία προϋπόθεση = Μηδέν αλλεργικές αντιδράσεις Εάν εντοπίσουμε έστω και ένα περιστατικό, επιστρέφουμε στο εργαστήριο και προσαρμόζουμε τη σύνθεση
laroche posay safety commitment formula protection product head

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Εμφάνιση περισσότερων
Oι συσκευασίες μας παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, και συνδυάζονται μόνο με τα απαραίτητα συντηρητικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανοχή και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας θα παραμείνουν αναλλοίωτες σε βάθος χρόνου.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ

Εμφάνιση περισσότερων
Τα προϊόντα μας, τα οποία αναπτύσσονται σε συνεργασία με δερματολόγους και τοξικολόγους, περιέχουν μόνο τα απαραίτητα συστατικά στην κατάλληλη δραστική δόση.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑΣΕ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Εμφάνιση περισσότερων
Η ανοχή των προϊόντων μας επαληθεύεται ακόμη και στα πιο ευαίσθητα δέρματα: αντιδραστικά, αλλεργικά, με τάση ακμής, ατοπικά, ταλαιπωρημένα ή αποδυναμωμένα από αντικαρκινικές θεραπείες.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται μόνο για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Όταν έχετε οποιαδήποτε ιατρική ερώτηση, πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε έναν καταρτισμένο επαγγελματία υγείας.