Ακμή και διατροφή

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η διατροφή μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στη θεραπεία & αντιμετώπιση της ακμής.

 

Η La Roche-Posay σου λέει όλη την αλήθεια για τις τροφές που την επηρεάζουν!

 

1 - Τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να προκαλέσουν ακμή

 

ΣΩΣΤΟ! Διάφορες μελέτες παρουσιάζουν διαφορετικά αποτελέσματα, αλλά υπάρχουν ορισμένα στοιχεία που δείχνουν ότι η αυξημένη ημερήσια πρόσληψη γαλακτοκομικών μπορεί να πυροδοτήσει ακμή.

 

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, αλλά υποθέτουν ότι είναι πιθανόν να ευθύνονται οι ορμόνες που υπάρχουν στο γάλα.

 

Δοκιμάστε να μειώσετε τα γαλακτοκομικά (χωρίς να φτάσετε στα άκρα) και παρατηρήστε πώς θα αντιδράσει το δέρμα σας.

 

Μην ξεχνάτε ότι τα σκευάσματα με πρωτεΐνη ορού γάλακτος είναι σαν το εξαιρετικά συμπυκνωμένο γάλα! Αποφύγετε την κατανάλωσή τους αν παρουσιάζετε εξάρσεις.

 

2 - Η σοκολάτα προκαλεί ατέλειες

 

ΛΑΘΟΣ! Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, οπότε αν διαπιστώσετε ότι η σοκολάτα σάς προκαλεί εξάρσεις ακμής, αποφύγετέ την όσο μπορείτε. Ωστόσο, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις ότι η σοκολάτα επηρεάζει την ακμή.

 

Επιπλέον, η μαύρη σοκολάτα διαθέτει πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που είναι ευεργετικές για το δέρμα!

 

3 - Τα γλυκά και τα κέικ μπορεί να πυροδοτήσουν εξάρσεις

 

ΣΩΣΤΟ! Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι οι τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, οι οποίες αυξάνουν απότομα το σάκχαρο στο αίμα, μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή.

 

Ξέρουμε ότι δεν είναι και τόσο εύκολο, αλλά προτιμήστε τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, όπως προϊόντα ολικής άλεσης και όσπρια, αντί για τροφές με απλά σάκχαρα και λευκό αλεύρι, για να βοηθήσετε το δέρμα σας.

 

4 - Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας νερού εξαφανίζει την ακμή

 

ΛΑΘΟΣ! Η σωστή ενυδάτωση είναι απαραίτητη για την καλή συνολική υγεία σας. Το ίδιο ισχύει και για δέρμα σας, όμως η επιπλέον κατανάλωση νερού δεν καθαρίζει άμεσα τους πόρους σας. Μακάρι να ήταν τόσο απλό!

 

5 - Τα λιπαρά ψάρια κάνουν καλό στην επιδερμίδα

 

ΣΩΣΤΟ! Τα λιπαρά ψάρια είναι πλούσια σε λιπαρά οξέα ω-3, τα οποία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση φλεγμονών σε όλο τον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλύτερου σε έκταση οργάνου μας, του δέρματος.

 

Προσπαθήστε να τρώτε σολομό ή τόνο 1-2 φορές την εβδομάδα. Αν δεν σας αρέσει το ψάρι, τα καρύδια είναι εξίσου εξαιρετική πηγή λιπαρών οξέων.

 

6 - Τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων βοηθούν στις περισσότερες περιπτώσεις ακμής

 

ΛΑΘΟΣ! Οι κυριότερες αιτίες της ακμής είναι ορμονικές και δεν σχετίζονται με έλλειψη βιταμινών ή μετάλλων.

 

Ωστόσο, μια ισορροπημένη διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά παρέχει στο δέρμα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την αντιμετώπιση των ατελειών.

 

Γενικά, θα πρέπει να καταναλώνετε καθημερινά διάφορα φρούτα και λαχανικά, καθώς περιέχουν φυσικά αντιοξειδωτικά που βοηθούν το δέρμα να διατηρεί τις φλεγμονές υπό έλεγχο.

 

7 - Οι λιπαρές τροφές, όπως η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες, εντείνουν την ακμή

 

ΛΑΘΟΣ! Ένας συνηθισμένος μύθος για την ακμή είναι ότι οι λιπαρές τροφές αυξάνουν τη λιπαρότητα στους πόρους, όμως δεν υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ τους.

 

Ωστόσο, η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί να τροφοδοτήσει τις μικρές φλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Κοινώς, η πίτσα και οι τηγανητές πατάτες δεν προκαλούν ακμή, αλλά το μέτρο είναι η καλύτερη τακτική για τη συνολική υγεία.

 

8 - Το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει εξάρσεις

 

ΛΑΘΟΣ! Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το αλκοόλ έχει κάποια επίδραση στην ακμή.

 

Ωστόσο, είναι γνωστό ότι επιδεινώνει τις κοκκινίλες στο πρόσωπο καθώς προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και αφυδατώνει το δέρμα. Συνεπώς, θα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο.

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Μαύρα στίγματα και τρόποι αντιμετώπισης
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για τη θεραπεία της ακμής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Βρεφική Ακμή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ