Βρεφική Ακμή

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Πώς να φροντίσετε τη βρεφική ακμή και τη νινίδα

 

Τους μήνες που ακολουθούν τον τοκετό, το βρεφικό δέρμα μπορεί να εμφανίσει παθολογίες και φλεγμονές. Δύο από τις πιο συχνές και γνωστές παθήσεις είναι η βρεφική ακμή και η νινίδα.

 

Μολονότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας καθώς οι παθήσεις αυτές συνήθως υποχωρούν από μόνες τους, εδώ θα βρείτε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να τις διαχειριστείτε σε περίπτωση που προκύψουν.

 

Βρεφική ακμή

 

Η βρεφική ακμή ενδέχεται να παρουσιαστεί μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό.

 

Εμφανίζεται με την μορφή κόκκινων σπυριών στο πρόσωπο, ιδιαίτερα στα μάγουλα, το μέτωπο, το πιγούνι και ενίοτε στην πλάτη. Το δέρμα επάνω και γύρω από τα σπυράκια κοκκινίζει.

 

Το φαινόμενο αυτό μπορεί να επιδεινωθεί με τη ζέστη, αλλά και όταν το μωρό είναι ανήσυχο. Η βρεφική ακμή συνήθως εξαφανίζεται χωρίς κάποια δερματολογική αγωγή, λίγους μήνες μετά την πρώτη της εμφάνιση.

 

Για να αποφύγετε τον ερεθισμό στο δέρμα του μωρού σας κατά τη διάρκεια του μπάνιου ή του ντους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το LIPIKAR Syndet AP+ που είναι ήπιο και κατάλληλο για το ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.

 

Έχετε μαζί σας το Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay για να ψεκάζετε ελαφρά στο πρόσωπο και τα άλλα σημεία που εμφανίζουν το πρόβλημα και να καταπραΰνετε το δέρμα του μωρού σας.

 

Συστάσεις

 

Αν και δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε θεραπεία για την βρεφική ακμή, θα πρέπει ωστόσο να προσέξετε να μην χρησιμοποιήσετε προϊόντα ή αγωγές που θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το δέρμα του μωρού σας, όπως τα πλούσια σε λιπίδια σαπούνια, οι λιπαρές αλοιφές ή τα προϊόντα κατά της ακμής που απευθύνονται σε εφήβους ή ενήλικες.

 

Νινίδα

 

Γνωστή και ως σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, η νινίδα έχει όψη που μοιάζει με πιτυρίδα. Προκαλείται κυρίως από την υπερβολική έκκριση σμήγματος και εμφανίζεται με τη μορφή κόκκινων κρουστών (φολίδων) στο κεφαλάκι του μωρού.

 

Συνήθως εμφανίζεται σε βρέφη ηλικίας περίπου οκτώ μηνών. Αρκετοί παράγοντες μπορεί να προκαλέσουν νινίδα, όπως το ιστορικό εκζέματος, η γενετική προδιάθεση, αλλά και η έντονη παρουσία των μητρικών ορμονών στο σώμα του βρέφους.

 

Κάνετε απαλό μασάζ στο κεφαλάκι του μωρού σας με ένα ειδικό προϊόν κάθε μέρα κατά τη διάρκεια του μπάνιου.

 

Με τον τρόπο αυτό, οι κρούστες θα μαλακώσουν και θα αποκολληθούν απαλά απο το τριχωτό, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν σταδιακά από μόνες τους.

 

Μετά το μπάνιο, μπορείτε να το ψεκάσετε με το Ιαματικό Νερό της La Roche Posay για να καταπραΰνετε το δέρμα του μωρού σας.

 

Συστάσεις

 

Για να μην μολυνθεί η περιοχή, αποφεύγετε να ξύνετε τις κρούστες.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Ακμή στην πλάτη
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Σημάδια ακμής & ουλές: Πώς να απαλλαγείς
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Σπυράκια στο πρόσωπο & αντιμετώπιση
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ