ΕΚΖΕΜΑ: ΑΙΤΙΑ & 
ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΤΡΕΨΕΤΕ

Το ατοπικό έκζεμα είναι μια κληρονομική πάθηση: με άλλα λόγια, υπάρχει γενετική προδιάθεση. Εάν υπάρχει ιστορικό ατοπικού εκζέματος στην οικογένειά σας, αυτό σημαίνει πως το δέρμα σας δεν παράγει ενυδατικές λιπαρές ουσίες σε ικανοποιητικό βαθμό, πράγμα που προκαλεί ξηρότητα. Γιατί αυτό είναι πρόβλημα; Το δέρμα σας είναι πιο ευάλωτο στα αλλεργιογόνα και τις ερεθιστικές ουσίες, που προκαλούν φλεγμονή και έντονο κνησμό όταν διεισδύουν στο δέρμα.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα;

Στα μωρά, το έκζεμα προκαλεί τραχιές, κόκκινες πλάκες που ξεφλουδίζουν, ιδιαίτερα στα μάγουλα και στο πηγούνι. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, οι πλάκες του εκζέματος εντοπίζονται κυρίως στον λαιμό και τις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τους καρπούς και πίσω από τα γόνατα. Οι πλάκες του εκζέματος μπορεί να έχουν σημάδια γρατζουνίσματος και να αιμορραγούν. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φλύκταινες με υγρό. Με τον καιρό, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο παχύ και σκληρό.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Το έκζεμα είναι αλλεργία;

Το έκζεμα δεν είναι αλλεργία, είναι μια ατοπική πάθηση. Με άλλα λόγια, συνδέεται με αλλεργίες και άλλες ατοπικές παθήσεις όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. Στο έκζεμα, ο προστατευτικός δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και έτσι αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες διεισδύουν εις βάθος και προκαλούν φλεγμονές, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του εκζέματος (κνησμός, ερυθρότητα, ξηρές πλάκες κλπ.).

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από το έκζεμα;

Η κύρια θεραπεία για το έκζεμα είναι η χρήση κρεμών κορτικοστεροειδών κατά την εκδήλωση των εξάρσεων (στεροειδές χαμηλού σθένους και ποτέ στο πρόσωπο) και η θεραπεία συντήρησης με υποκατάστατα σαπουνιού για το πλύσιμο και με τακτική επάλειψη μαλακτικών κρεμών. Για περιορισμό της συχνότητας των εξάρσεων με διάρκεια σε βάθος χρόνου, είναι σημαντικό να εξισορροπηθεί το μικροβίωμα του δέρματος (δηλ. τα φιλικά βακτήρια που ζουν στο δέρμα).

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Πώς αποκτάς έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια γενετική πάθηση με οικογενή χαρακτηριστικά. Το δέρμα είναι εγγενώς ξηρό, με αποτέλεσμα ο φραγμός του να είναι εξασθενισμένος έναντι αλλεργιογόνων και ερεθιστικών παραγόντων, οι οποίοι διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν φλεγμονή. Στους ενήλικες, το έκζεμα προσβάλλει επαγγελματίες που χρειάζεται να πλένουν συχνά τα χέρια τους, όπως σε κομμωτήρια και περιβάλλοντα περίθαλψης.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Το έκζεμα προκαλεί κνησμό;

Ναι! Ο κνησμός είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του εκζέματος. Ο δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και έτσι αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες διεισδύουν εις βάθος προκαλώντας φλεγμονή και εκλύοντας ισταμίνη -το μόριο του κνησμού. Το ξηρό κνησμώδες έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποκατάστατα σαπουνιού, καθώς και με χρήση, δύο φορές την ημέρα, ενός μαλακτικού προϊόντος που να επανεξισορροπεί τα φιλικά βακτήρια του δέρματος.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

ΑΛΗΘΕΙΑ
Ή ΨΕΜΑΤΑ

Model's face La Roche Posay

ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΤΑΙ Η ΞΗΡΟΤΗΤΑ,
ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΕΝΥΔΑΤΩΜΕΝΟ

ΑΛΗΘΕΙΑ TrueAnswer

Το έκζεμα οφείλεται σε ανεπάρκεια της φυσικής προστατευτικής λιπιδικής στοιβάδας του δέρματος (δερματικός φραγμός). Γι'αυτό, είναι σημαντικό να κρατάτε ενυδατωμένο το ξηρό δέρμα με τάση εκζέματος, χρησιμοποιώντας τακτικά μια ενυδατική στοχευμένης δράσης, σε συνδυασμό με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης όπως η κρέμα Lipikar Baume AP+Μ ή το ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος Lipikar Fluide.
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ ΣΤΑΜΑΤΑ
ΤΟΝ ΚΝΗΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ.

ΨΕΜΑΤΑ WrongAnswer

Το ξύσιμο τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ατοπίας: τα νύχια προκαλούν βλάβες στο ήδη ευάλωτο δέρμα, με συνέπεια τη διευκόλυνση της διείσδυσης ερεθιστικών ουσιών και αλλεργιογόνων. Έτσι, ο κνησμός εντείνεται, το ξύσιμο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη, το δέρμα συνεχίζει να καταπονείται, και ούτε καθεξής. Η κρέμα LIPIKAR Baume AP+Μ αναπληρώνει τα λιπίδια στην επιφάνεια του δέρματος, περιορίζοντας τη συχνότητα των εξάρσεων και μειώνοντας στο μισό τον κνησμό και, συνεπώς, το ξύσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Learn More
La roche posay model

ΤΟ ΣΤΕΓΝΩΜΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ
ΜΕ ΣΤΕΓΝΩΤΗΡΑ ΜΑΛΛΙΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ.

ΨΕΜΑΤΑ WrongAnswer

Σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση! Το στέγνωμα με πιστολάκι είναι πιθανότερο να πυροδοτήσει μια έξαρση καταστρέφοντας το στρώμα λιπιδίων που προστατεύει το δέρμα και επιδεινώνοντας την ξηρότητα και το έκζεμα. Ακόμη χειρότερα, κινδυνεύετε να προκαλέσετε εγκαύματα στο ήδη ευαίσθητο δέρμα σας.
Learn More
La roche posay model

Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ.

ΨΕΜΑΤΑ WrongAnswer

Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο και δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταδοτική. Η θεραπευτική προσέγγιση της ατοπικής δερματίτιδας βασίζεται στη χρήση υποκατάστατων σαπουνιού, μαλακτικών και τοπικών κορτικοστεροειδών.
Learn More

ΕΚΖΕΜΑ, ΑΤΟΠΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΑΜΙΝΗ

Οι άνθρωποι που πάσχουν από έκζεμα εμφανίζουν συχνά και άλλες «ατοπικές» παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα, άσθμα και τροφικές αλλεργίες. Τα ατοπικά άτομα παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση για παραγωγή αντισωμάτων IgE. Αυτά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στα μάτια, τη μύτη, τους πνεύμονες, το έντερο και το δέρμα. Αυτά τα αντισώματα φαίνεται πως πυροδοτούν την απελευθέρωση ισταμίνης.

ΑΤΟΠΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ ΚΑΙ Ο ΦΑΥΛΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΚΝΗΣΜΟΥ-ΞΥΣΙΜΑΤΟΣ

Η ισταμίνη είναι ο αιτιολογικός παράγοντας του κνησμού. Η έκκριση αυτής της ουσίας από τα μαστοκύτταρα στο δέρμα προκαλεί άμεση αίσθηση κνησμού. Φυσικά, όταν νοιώθουμε φαγούρα, η πρώτη μας αντίδραση είναι το ξύσιμο. Όμως, όσο ξυνόμαστε, τόσο πιο πολύ καταστρέφουμε τον προστατευτικό φραγμό του δέρματος, με αποτέλεσμα τη διείσδυση ακόμα περισσότερων αλλεργιογόνων και, κατ' επέκταση, τον εντονότερο κνησμό. Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο κνησμού-ξυσίματος, ο οποίος επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά με δέρμα επιρρεπές στο ατοπικό έκζεμα.

Ένα από τα κλειδιά για τη διαχείριση του ατοπικού εκζέματος είναι η αποφυγή αυτού του φαύλου κύκλου με την τακτική εφαρμογή μαλακτικού. Στην παρακάτω ενότητα, θα βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενδεδειγμένες λύσεις για την αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΤΟΠΙΚΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

Πέρα από την ξηρότητα, την ατοπία και τον φαύλο κύκλο κνησμού-ξυσίματος, νέες έρευνες αποκαλύπτουν έναν απροσδόκητο παράγοντα που παίζει επίσης σημαντικό ρόλο: το «μικροβίωμα» του δέρματος. Το μικροβίωμα του δέρματος είναι το σύνολο των μικροοργανισμών (οι οποίοι είναι ωφέλιμοι και όχι επιβλαβείς) που ζουν στην επιφάνειά του.

Το γνωρίζατε; Στο υγιές δέρμα, το μικροβίωμα είναι σαν τροπικό δάσος: σφύζει από ποικιλομορφία. Όμως, στο δέρμα με τάση ατοπικού εκζέματος, η ποικιλομορφία αυτή καταστρέφεται, διαταράσσοντας την ισορροπία του μικροβιώματος.

Αυτή η συναρπαστική ανακάλυψη ανοίγει την πόρτα σε μια νέα εποχή όπου οι πρεβιοτικές ιδιότητες του ιαματικού νερού θα μπορέσουν να ενισχύσουν την καθημερινή φροντίδα του δέρματος με τάση εκζέματος.

Γίνεται να αποτραπεί η εκδήλωση του εκζέματος; Και ναι, και όχι. Πολλοί από τους παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνιση του εκζέματος οφείλονται σε γενετική προδιάθεση, όπως η δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού και η τάση προς ατοπία. Πρόσφατες επαναστατικές κλινικές μελέτες κατέδειξαν ότι η χρήση μαλακτικών από τις τρεις πρώτες εβδομάδες ζωής του παιδιού μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης εκζέματος κατά 50%.*

Εάν υπάρχει ιστορικό ατοπικής δερματίτιδας ή εκζέματος στην οικογένειά σας, οι πιθανότητες να το εμφανίσετε και εσείς είναι αυξημένες. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να λάβετε τα απραίτητα μέτρα: με σωστή διαχείριση, τα συμπτώματα, όπως ο κνησμός, μπορούν να περιοριστούν γρήγορα.

Για να φροντίσετε το δέρμα με τάση προς έκζεμα, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατο σαπουνιού ή αφρόλουτρο Lipikar Syndet και να εφαρμόζετε ειδικό μαλακτικό δύο φορές την ημέρα. Αυτά τα δύο βήματα συμβάλλουν σημαντικά στην πρόληψη της υποτροπής. Η επόμενη υποενότητα προσφέρει περαιτέρω λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με τις λύσεις που προτείνουν οι ειδικοί για την αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος.

Στα παρακάτω άρθρα, θα μάθετε για το πολύ ξηρό δέρμα και θα ανακαλύψετε συμβουλές για την κατάλληλη φροντίδα του και την πρόληψη της ξηρότητας (όπως επίσης και τη διαφορά ανάμεσα στο ξηρό δέρμα και στο έκζεμα). Θα βρείτε επίσης πληροφορίες και για άλλα, λιγότερο προφανή, αίτια, όπως η ρύπανση. Παρέχουμε επίσης ένα άρθρο που μπορείτε να μοιραστείτε με το παιδί σας, με συμβουλές για την αποφυγή του φαύλου κύκλου κνησμού-ξυσίματος. Ανακαλύψτε πώς ένα stick κατά του κνησμού μπορεί να γίνει το αγαπημένο του αντικείμενο, το οποίο δεν θα αποχωρίζεται ποτέ!

*“Emollient enhancement of the skin barrier from birth offers effective atopic dermatitis prevention”, J ALLERGY CLIN IMMUNOL, VOLUME 134, NUMBER 4.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Product texture

Η ατοπία είναι η πάθηση με το 2ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ιδίως λόγω της έλλειψης ύπνου.

Πηγή: A comparative study of impairment of quality of life in children with skin disease and children with other chronic childhood diseases. P.E. Beattie* and M.S. Lewis-Jones. Department of Dermatology, Ninewells Hospital, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρότυπα ασφαλείας που υπερβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς για τα καλλυντικά προϊόντα.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

ΠΡΟΪΟΝΤΑ 100%
ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Εμφάνιση περισσότερων
Μία αναγκαία προϋπόθεση = Μηδέν αλλεργικές αντιδράσεις
Εάν εντοπίσουμε έστω και ένα περιστατικό, επιστρέφουμε στο εργαστήριο και αλλάζουμε τη σύνθεση
laroche posay safety commitment formula protection product head

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Εμφάνιση περισσότερων
Oι συσκευασίες μας παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, και συνδυάζονται μόνο με τα απαραίτητα συντηρητικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανοχή και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας θα παραμείνουν αναλλοίωτες σε βάθος χρόνου.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ,
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ

Εμφάνιση περισσότερων
Έχοντας αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους και τοξικολόγους, τα προϊόντα μας περιέχουν μόνο τα απαραίτητα συστατικά, στην κατάλληλη δραστική δόση.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ
ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Εμφάνιση περισσότερων
Η ανοχή των προϊόντων μας επαληθεύεται στα πιο ευαίσθητα δέρματα: αντιδραστικά, αλλεργικά, με τάση ακμής, ατοπικά, ταλαιπωρημένα ή αποδυναμωμένα από αντικαρκινικές θεραπείες.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

placeholder Επιβαρυντικοί Παράγοντες της Ατοπίας
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Επιπτώσεις της ατοπικής δερ&m...
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Έκζεμα και ύπνος
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Έκζεμα: έξυπνοι τρόποι να το αντιμετωπίσουμε
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Ατοπική δερματίτιδα: Μία πάθηση της ξηρής επιδερμίδας
Ρίξτε μια ματιά

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε καταρτισμένο επαγγελματία υγείας αν έχετε ερωτήσεις ιατρικής φύσης.