ΕΚΖΕΜΑ

Η ατοπική δερματίτιδα, ή ατοπικό έκζεμα, είναι κνησμώδης δερματική πάθηση που εμφανίζεται συχνότερα σε βρέφη και μικρά παιδιά. Πράγματι, υπολογίζεται ότι το 15-20% των παιδιών ηλικίας κάτω των 7 ετών πάσχει από έκζεμα. Τα τελευταία 30 χρόνια, το ατοπικό έκζεμα παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξητική τάση. Στο 50% των περιπτώσεων, η ατοπική δερματίτιδα υποχωρεί πριν από την ηλικία των 5. Μπορεί όμως να επιμείνει και στην εφηβεία ή ακόμη και την ενήλικη ζωή.*

*Πηγή: CHU Nantes, unity of cancérology & dermatology, spécialisation atopic dermatitis, april 2015

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα;

Στα μωρά, το έκζεμα προκαλεί τραχιές, κόκκινες πλάκες που ξεφλουδίζουν, ιδιαίτερα στα μάγουλα και στο πηγούνι. Σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και ενήλικες, οι πλάκες του εκζέματος εντοπίζονται κυρίως στον λαιμό και τις πτυχώσεις του δέρματος γύρω από τους αγκώνες, τους καρπούς και πίσω από τα γόνατα. Οι πλάκες του εκζέματος μπορεί να έχουν σημάδια γρατζουνίσματος και να αιμορραγούν. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν φλύκταινες με υγρό. Με τον καιρό, το δέρμα μπορεί να γίνει πιο παχύ και σκληρό.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ;

1 quote-marks

Πώς αποκτάς έκζεμα;

Το έκζεμα είναι μια γενετική πάθηση με οικογενή χαρακτηριστικά. Το δέρμα είναι εγγενώς ξηρό, με αποτέλεσμα ο φραγμός του να είναι εξασθενισμένος έναντι αλλεργιογόνων και ερεθιστικών παραγόντων, οι οποίοι διεισδύουν στο δέρμα και προκαλούν φλεγμονή. Στους ενήλικες, το έκζεμα προσβάλλει επαγγελματίες που χρειάζεται να πλένουν συχνά τα χέρια τους, όπως σε κομμωτήρια και περιβάλλοντα περίθαλψης.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ;

1 quote-marks

Το έκζεμα προκαλεί κνησμό;

Ναι! Ο κνησμός είναι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του εκζέματος. Ο δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και έτσι αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες διεισδύουν εις βάθος προκαλώντας φλεγμονή και εκλύοντας ισταμίνη -το μόριο του κνησμού. Το ξηρό κνησμώδες έκζεμα μπορεί να αντιμετωπιστεί με υποκατάστατα σαπουνιού, καθώς και με χρήση, δύο φορές την ημέρα, ενός μαλακτικού προϊόντος που να επανεξισορροπεί τα φιλικά βακτήρια του δέρματος.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ;

1 quote-marks

Το έκζεμα είναι αλλεργία;

Το έκζεμα δεν είναι αλλεργία, είναι μια ατοπική πάθηση. Με άλλα λόγια, συνδέεται με αλλεργίες και άλλες ατοπικές παθήσεις όπως το άσθμα και η αλλεργική ρινίτιδα. Στο έκζεμα, ο προστατευτικός δερματικός φραγμός δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, και έτσι αλλεργιογόνα και ερεθιστικοί παράγοντες διεισδύουν εις βάθος και προκαλούν φλεγμονές, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα του εκζέματος (κνησμός, ερυθρότητα, ξηρές πλάκες κλπ.).

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ;

1 quote-marks

Τι προκαλεί έκζεμα στα μωρά;

Το έκζεμα είναι μια κληρονομική πάθηση με οικογενή χαρακτηριστικά. Το δέρμα δεν παράγει αρκετές λιπαρές ουσίες για να προστατευθεί, με αποτέλεσμα να μένει ευάλωτο και εκτεθειμένο απέναντι σε αλλεργιογόνα και ερεθιστικές ουσίες. Αυτό προκαλεί αφυδάτωση και, κατ' επέκταση, το δέρμα γίνεται ξηρό και κνησμώδες, κυρίως στα μάγουλα, το πηγούνι και τις αρθρώσεις. Τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν το έκζεμα μέχρι τη σχολική ηλικία, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις αυτό μπορεί να παραμείνει και στην ενήλικη ζωή.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ;

ΑΛΗΘΕΙΑ
Ή ΨΕΜΑΤΑ

La roche posay model

Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ.

ΨΕΜΑΤΑ WrongAnswer

Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο και δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταδοτική. Η θεραπευτική προσέγγιση της ατοπικής δερματίτιδας βασίζεται στη χρήση υποκατάστατων σαπουνιού, μαλακτικών και τοπικών κορτικοστεροειδών.
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑ
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ;

ΑΛΗΘΕΙΑ WrongAnswer

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος. Εάν υποπτεύεστε πως συγκεκριμένες τροφές επιβαρύνουν την κατάσταση σας, ή αυτή του παιδιού σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό ώστε να πραγματοποιήσετε αιματολογικές και δερματολογικές εξετάσεις. Αυτές μπορούν να καθορίσουν αν είστε αλλεργικοί σε συγκεκριμένες τροφές (συνήθεις ύποπτοι είναι τα φιστίκια, το γάλα, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα αυγά).
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΤΟ ΞΥΣΙΜΟ ΣΤΑΜΑΤΑ
ΤΟΝ ΚΝΗΣΜΟ ΤΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ.

ΨΕΜΑΤΑ WrongAnswer

Το ξύσιμο τροφοδοτεί τον φαύλο κύκλο της ατοπίας: τα νύχια προκαλούν βλάβες στο ήδη ευάλωτο δέρμα, με συνέπεια τη διευκόλυνση της διείσδυσης ερεθιστικών ουσιών και αλλεργιογόνων. Έτσι, ο κνησμός εντείνεται, το ξύσιμο γίνεται ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη, το δέρμα συνεχίζει να καταπονείται, και ούτε καθεξής. Η κρέμα LIPIKAR Baume AP+Μ αναπληρώνει τα λιπίδια στην επιφάνεια του δέρματος, περιορίζοντας τη συχνότητα των εξάρσεων και μειώνοντας στο μισό τον κνησμό και, συνεπώς, το ξύσιμο κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Learn More
Model's face La Roche Posay

Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΑΛΗΘΕΙΑ TrueAnswer

Ανάλογα με τον περίπτωση, η ατοπική δερματίτιδα σε ένα παιδί μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια. Τα μισά από τα παιδιά που εμφανίζουν ατοπικό έκζεμα στη βρεφική ηλικία θεραπεύονται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η εξέλιξή του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ατοπικό έκζεμα μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή. Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το έκζεμα, στόχος είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη.
Learn More

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ
ΕΚΖΕΜΑ;

Τι είναι όμως η ατοπική δερματίτιδα, ή ατοπικό έκζεμα; Πρόκειται για μια πάθηση στην οποία το δέρμα δεν εκκρίνει αρκετά επιφανειακά λιπίδια (φυσικές ενυδατικές ουσίες), με αποτέλεσμα την πρόκληση "εγγενούς" ξηρότητας. Ως εκ τούτου, ορισμένα αλλεργιογόνα και ερεθιστικά συστατικά -όπως είναι τα απορρυπαντικά πλυντηρίου με ισχυρή δράση ή τα ακάρεα- διεισδύουν στο δέρμα προκαλώντας κνησμό και φλεγμονή. 

Πώς εκδηλώνεται το έκζεμα; Το ατοπικό έκζεμα προκαλεί κνησμό και τον σχηματισμό κόκκινων, ερεθισμένων αλλοιώσεων στις δερματικές πτυχώσεις γύρω από τους αγκώνες, τους καρπούς και τα γόνατα στα παιδιά και, συχνά, στην περιοχή του προσώπου στα μωρά.

ΕΚΖΕΜΑ

ΚΑΙ ΑΤΟΠΙΑ

Το έκζεμα είναι επίσης γνωστό ως «ατοπική δερματίτιδα» ή «ατοπικό έκζεμα», καθώς σχετίζεται με μια πάθηση που ονομάζεται ατοπία. Αν έχετε ατοπία, αυτό σημαίνει πως έχετε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη αλλεργιών. Οι άνθρωποι που πάσχουν από έκζεμα εμφανίζουν συχνά και άλλες «ατοπικές» ή «αλλεργικές» παθήσεις όπως αλλεργική ρινίτιδα και άσθμα, καθώς και τροφικές αλλεργίες. Όπως και με το έκζεμα, ο επιπολασμός της ατοπίας σημειώνει ραγδαία αύξηση. Το 1960, το 5-10% του πληθυσμού είχε ατοπία, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό υπολογίζεται στο 10-20%.

ΑΤΟΠΙΚΟ ΕΚΖΕΜΑ
ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ

Το ατοπικό έκζεμα δεν είναι απλώς μια δερματική πάθηση. Προκαλεί χρόνιο κνησμό, ο οποίος είναι εξαιρετικά ενοχλητικός και εμποδίζει τη συγκέντρωση της προσοχής. Για παράδειγμα, ο συνεχής και έντονος κνησμός έχει επιπτώσεις στην ικανότητα του παιδιού να συγκεντρωθεί στο μάθημα. Τη νύχτα, η φαγούρα και το ξύσιμο επηρεάζουν την ποιότητα του ύπνου, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση και άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς!

Ευτυχώς, στο φαρμακείο θα βρείτε όλη την εξειδικευμένη βοήθεια που χρειάζεστε. Σύρετε για να ανακαλύψετε τις πιο ενδεδειγμένες λύσεις και επιλογές, ώστε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα που προκαλεί η ατοπία γρήγορα και αποτελεσματικά και να απαλλαγείτε από τη μόνιμη φαγούρα.

Οι παρακάτω υποενότητες παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με τα αίτια του ατοπικού εκζέματος και την αντιμετώπισή του. Θα βρείτε επίσης μια ειδική ενότητα για το ατοπικό έκζεμα στα βρέφη και τα παιδιά και συμβουλές για την αντιμετώπισή του, ώστε να μην επηρεάζονται οι σχολικές και αθλητικές επιδόσεις τους, αλλά και η ποιότητα του ύπνου τους.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Loreal.Foundation.FieldTypes.Extensions.CropImage?.Alt

Η ατοπία είναι η πάθηση με τον 2ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, ιδίως λόγω της έλλειψης ύπνου.

Πηγή: Μια συγκριτική μελέτη για τη μείωση της ποιότητας ζωής σε παιδιά με δερματική νόσο και σε παιδιά με άλλες χρόνιες παιδικές παθήσεις. P.E. Beattie* and M.S. Lewis-Jones. Δερματολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Ninewells, Dundee DD1 9SY, U.K.*Royal Hospital for Sick Children, Yorkhill, Glasgow, U.K.

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρότυπα ασφαλείας που υπερβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς για τα καλλυντικά προϊόντα.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

ΠΡΟΪΟΝΤΑ 100%
ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Εμφάνιση περισσότερων
Μία αναγκαία προϋπόθεση = Μηδέν αλλεργικές αντιδράσεις Εάν εντοπίσουμε έστω και ένα περιστατικό, επιστρέφουμε στο εργαστήριο και προσαρμόζουμε τη σύνθεση
laroche posay safety commitment formula protection product head

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Εμφάνιση περισσότερων
Oι συσκευασίες μας παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, και συνδυάζονται μόνο με τα απαραίτητα συντηρητικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανοχή και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας θα παραμείνουν αναλλοίωτες σε βάθος χρόνου.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ, ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ

Εμφάνιση περισσότερων
Τα προϊόντα μας, τα οποία αναπτύσσονται σε συνεργασία με δερματολόγους και τοξικολόγους, περιέχουν μόνο τα απαραίτητα συστατικά στην κατάλληλη δραστική δόση.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑΣΕ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΔΕΡΜΑ

Εμφάνιση περισσότερων
Η ανοχή των προϊόντων μας επαληθεύεται ακόμη και στα πιο ευαίσθητα δέρματα: αντιδραστικά, αλλεργικά, με τάση ακμής, ατοπικά, ταλαιπωρημένα ή αποδυναμωμένα από αντικαρκινικές θεραπείες.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε καταρτισμένο επαγγελματία υγείας αν έχετε ερωτήσεις ιατρικής φύσης.