Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα & διαταραχές ύπνου

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ατοπική δερματίτιδα, ή αλλιώς έκζεμα, είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί ξηρότητα.

 

Επηρεάζει περίπου το 20% των παιδιών. Κύριο σύμπτωμά της είναι ο κνησμός (φαγούρα).

 

Οι γονείς των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα αντιμετωπίζουν πολλές δυσκολίες, όπως κακή ποιότητα ύπνου λόγω του επίμονου κνησμού.

 

Τα παιδιά με έκζεμα ξύνονται συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας, πράγμα που σημαίνει ότι ξυπνούν πολλές φορές και χάνουν πολύτιμες ώρες ύπνου.

 

Διαβάστε παρακάτω μερικές στρατηγικές που μπορείτε να εφαρμόσετε για να μειώσετε τον κνησμό και να βοηθήσετε το παιδί σας -αλλά και την υπόλοιπη οικογένεια- ώστε να απολαμβάνει έναν πιο ξεκούραστο βραδινό ύπνο!

 

Παιδιά με ατοπική δερματίτιδα και προβλήματα ύπνου

 

Το ξηρό, κνησμώδες έκζεμα προκαλεί προβλήματα ύπνου στο 90% των παιδιών με ατοπική δερματίτιδα. Άμεση συνέπεια είναι η έλλειψη ύπνου, η οποία επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των παιδιών αυτών, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα συγκέντρωσης και ευερεθιστότητας.

 

Ευτυχώς, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται καλύτερα:

 

• Διατηρήστε το υπνοδωμάτιο δροσερό και χρησιμοποιήστε βαμβακερά σεντόνια και πιτζάμες για να μη ζεσταίνεται πολύ.

 

• Δοκιμάστε να γυρίσετε τις πιτζάμες του ανάποδα (το μέσα έξω) για να αποφύγετε τυχόν ραφές ή ετικέτες που προκαλούν φαγούρα.

 

• Υιοθετήστε μια σταθερή βραδινή ρουτίνα: μπάνιο πριν από τον ύπνο με κάποιο υποκατάστατο σαπουνιού, όπως το LIPIKAR Syndet AP+, και στη συνέχεια εφαρμογή μιας μαλακτικής κρέμας.

 

• Μια μαλακτική κρέμα ειδικά σχεδιασμένη για το δέρμα με έκζεμα, όπως το LIPIKAR Baume AP+, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση του κνησμού και στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου του παιδιού σας.

 

• Φροντίστε το παιδί να έχει πάντοτε το LIPIKAR Stick AP+ δίπλα στο κρεβάτι του για να διώχνει γρήγορα τις εξάρσεις κνησμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Ατοπική δερματίτιδα και ύπνος

 

Πώς το ξηρό, κνησμώδες έκζεμα επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού;

 

Η ατοπική δερματίτιδα, ή αλλιώς έκζεμα, είναι μια κοινή δερματική πάθηση που επηρεάζει έως και το 20% των παιδιών και το 3% των ενηλίκων.

 

Συνδέεται με πολύ αυξημένη ξηρότητα που συνήθως προκαλεί έντονο κνησμό (φαγούρα) και αφήνει το δέρμα ερυθρό και άγριο με ορατά σημάδια από το ξύσιμο.

 

Το ατοπικό έκζεμα επηρεάζει την ποιότητα ζωής με πολλούς τρόπους. Πέρα από τον εξαιρετικά ενοχλητικό κνησμό και τις ορατές δερματικές αλλοιώσεις που προκαλούν αμηχανία, ο κύριος αντίκτυπός του εντοπίζεται στην κακή ποιότητα ύπνου λόγω του επίμονου κνησμού κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πόσο ύπνο χάνουν τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα;

 

Το βασικό σύμπτωμα της ατοπικής δερματίτιδας είναι ο κνησμός, γεγονός που βιώνει το 90% των παιδιών με έκζεμα.

 

Είναι ο #1 παράγοντας που επηρεάζει την ποιότητα ζωής των παιδιών.

 

Κατά συνέπεια, το 90% των ασθενών με έκζεμα αντιμετωπίζουν προβλήματα με τον ύπνο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα παιδιά αυτά περνούν το 1/4 της νύχτας ξύνοντας το δέρμα τους -είναι απίστευτο ότι πιο πολύ ξύνονται παρά ονειρεύονται!

 

Για να το κάνουμε πιο σαφές, το καθαρό αποτέλεσμα ισοδυναμεί με απώλεια 1 ολόκληρης ώρας ύπνου κάθε βράδυ. Κι αυτό επηρεάζει, φυσικά, όλη την οικογένεια.

 

Όπως θα γνωρίζετε ήδη, οι γονείς χάνουν μέχρι και 2 ώρες ύπνου προσπαθώντας να ανακουφίσουν τα παιδιά τους από το έκζεμα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Πώς το έκζεμα επηρεάζει τον ύπνο του παιδιού

 

Τα συμπτώματα της ξηρής, κνησμώδους ατοπικής δερματίτιδας μπορεί να επηρεάσουν τα διαφορετικά στάδια του ύπνου:

 

• Αποκοίμισμα: Τα παιδιά αποκοιμιούνται συνήθως μέσα σε 30 λεπτά, ενώ τα παιδιά με ατοπικό δέρμα μπορεί να χρειαστούν μέχρι και τον διπλάσιο χρόνο.

 

• Ξύπνημα μέσα στη νύχτα: Τα παιδιά με κανονικό δέρμα ξυπνούν συνήθως μία φορά κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τα παιδιά με ατοπική δερματίτιδα μπορεί να ξυπνήσουν μέχρι 3-4 φορές.

 

• Αποκοίμισμα μετά από ξύπνημα: Τα παιδιά χωρίς έκζεμα ξανακοιμούνται μέσα σε 20 λεπτά, ενώ τα παιδιά που ταλαιπωρούνται από τον κνησμό της ατοπικής δερματίτιδας χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο.

 

• Αποτελεσματικότητα ύπνου: Τα παιδιά συνήθως κοιμούνται κατά το 85% του χρόνου που είναι στο κρεβάτι.

 

Ωστόσο, τα παιδιά με ξηρό, κνησμώδες έκζεμα κοιμούνται λιγότερο από το 75%.

 

Ποιος ο αντίκτυπος των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας και της έλλειψης ύπνου στην καθημερινή ζωή των παιδιών;

 

Το ξηρό, κνησμώδες έκζεμα επηρεάζει κάθε πτυχή του ύπνου των παιδιών, πράγμα που με τη σειρά του επηρεάζει πολλές πτυχές της καθημερινής ζωής τους.

 

Εκτός από την προφανή κόπωση, το 87% των παιδιών παρουσιάζει ευερεθιστότητα και εναλλαγές διάθεσης μετά από μια δύσκολη νύχτα. Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις στη διάθεση των παιδιών, αλλά και στην πρόοδό τους στο σχολείο .

 

Το 80% των παιδιών νιώθουν νευρικότητα καθ' όλη τη διάρκεια της επόμενης ημέρας, ενώ το 42% των παιδιών αντιμετωπίζουν προβλήματα συγκέντρωσης.

 

Ωστόσο, δεν υπάρχει λόγος να πανικοβάλλεστε – διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές για το πώς μπορεί να βελτιωθεί η ποιότητα του ύπνου των παιδιών με έκζεμα.

 

Πώς θα βοηθήσετε ένα παιδί με έκζεμα να κοιμηθεί καλύτερα τη νύχτα

 

Σε ό,τι αφορά την ατοπική δερματίτιδα, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να απολαύσει μια πιο ξεκούραστη νύχτα:

 

• Διατηρήστε το δωμάτιο δροσερό. Καλό θα ήταν να χαμηλώνετε τη θέρμανση τον χειμώνα και να αφήνετε το παράθυρο ανοιχτό το καλοκαίρι.

 

Έτσι, το παιδί θα αποφεύγει την εφίδρωση που μπορεί να επιδεινώσει τον κνησμό.

 

• Αυξήστε την υγρασία. Τοποθετήστε έναν υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού.

 

Έτσι, η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο υγρή αποτρέποντας την αφυδάτωση του δέρματος και θα περιοριστεί η αίσθηση του κνησμού.

 

• Αποφύγετε το πρόχειρο φαγητό. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν κνησμό.

 

Επιλέξτε φυσικά, υγιεινά σνακ, ιδίως πριν από τον ύπνο.

 

• Μπορεί να σας φαίνεται δελεαστικό, όταν πραγματικά δεν ξέρετε τι άλλο να κάνετε...

 

Προσπαθήστε, όμως, να μην κοιμηθείτε μαζί με το παιδί στο ίδιο κρεβάτι. Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να ζεσταθεί πιο γρήγορα και να αυξηθούν οι πιθανότητες για μια έξαρση κνησμού.

 

• Χρησιμοποιήστε βαμβακερά σεντόνια και πιτζάμες που θα κρατήσουν το παιδί δροσερό, αφήνοντας το δέρμα του να αναπνέει και μειώνοντας την εφίδρωση.

 

• Δοκιμάστε να γυρίσετε τις πιτζάμες του ανάποδα (το μέσα έξω), για να αποφύγετε τυχόν ραφές ή ετικέτες που προκαλούν φαγούρα.

 

• Υιοθετήστε μια σταθερή βραδινή ρουτίνα, προσαρμοσμένη στις ανάγκες του δέρματος του παιδιού. Μια καλή ρουτίνα περιλαμβάνει ένα σύντομο ντους με κάποιο υποκατάστατο σαπουνιού, όπως το LIPIKAR Syndet AP+.

 

• Πάντοτε να εφαρμόζετε μια πλούσια μαλακτική κρέμα μετά το μπάνιο και πριν από τον ύπνο. Το LIPIKAR Baume AP+ προσφέρει στο ατοπικό δέρμα με έκζεμα άμεση καταπράυνση που διαρκεί, μειώνοντας τη συχνότητα των εξάρσεων έντονης ξηρότητας.

 

Η χρήση του πριν από τον ύπνο θα μειώσει σημαντικά την πιθανότητα κνησμού μέσα στη νύχτα, κι έτσι θα μπορέσουν όλοι να απολαύσουν έναν ωραίο και αναζωογονητικό ύπνο!

 

• Φροντίστε το παιδί να έχει πάντοτε το LIPIKAR Stick AP+ δίπλα στο κομοδίνο του για να διώχνει άμεσα τις εξάρσεις κνησμού κάθε φορά που ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Η κλινική δοκιμή της La Roche-Posay έδειξε ότι αν εφαρμόζετε πριν από τον ύπνο ένα στοχευμένο, καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης για το δέρμα με έκζεμα μπορεί να μειώσει στο μισό τον κνησμό και το ξύσιμο.

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Έκζεμα και σχολείο
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Η Αντιμετώπιση του κνησμού στα παιδιά
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Φωτοευαισθησία: Συμπτώματα και πρόληψη
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ