ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ

Στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων, η ακμή συνδέεται με εκείνα τα «αμήχανα» εφηβικά χρόνια, όταν οι ορμόνες πλημμυρίζουν το σώμα προκαλώντας λιπαρότητα στο δέρμα. Τα αγόρια εμφανίζουν σπυράκια και φλεγμονές, ενώ στα κορίτσια, ο συνδυασμός της έναρξης της εφηβείας και του εμμηνορροϊκού κύκλου προκαλεί συχνά επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ακμής.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα σημάδια της ακμής;

Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται δύσκολα. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ, το λέιζερ και η μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες (microneedling). Ιδανικά, ο σχηματισμός σημαδιών ακμής θα πρέπει να αποτρέπεται εξαρχής με κατάλληλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Ρωτήστε επίσης τον φαρμακοποιό σας για μια καθημερινή εξειδικευμένη περιποίηση δέρματος, όπως η σειρά EFFACLAR.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή;

Η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις σωστές δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές ημερησίως με μικκυλιακό νερό ή αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών αγωγών, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πού οφείλεται η ακμή;

Στην ακμή, η ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων έχει ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Οι ίδιες ορμόνες προκαλούν αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων που καλύπτουν τους πόρους. Οι πόροι φράσσονται με ένα μείγμα κυττάρων και σμήγματος, και έτσι μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό διαφόρων ατελειών, από κόκκινα σπυράκια μέχρι φλύκταινες ή βαθιές, επώδυνες κύστεις.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή στην πλάτη;

Η ήπια ακμή στο σώμα αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα με ένα αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

ΑΛΗΘΕΣ
Ή ΨΕΥΔΕΣ

Model's face La Roche Posay

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Τα τρόφιμα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη - τα οποία προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ξέρουμε ότι είναι σίγουρα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά, αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τις λιχουδιές που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι και να προτιμάτε τα τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.
Learn More
La roche posay model

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Σπάτε τα σπυράκια σας; Ναι, είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση η οποία όμως χειροτερεύει τα πράγματα για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να καταστρέψει το μολυσμένο τριχοθυλάκιο και να προκαλέσει φλεγμονή. Ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσετε νέα μόλυνση με τα νύχια σας. Η συνήθεια αυτή δεν είναι ωφέλιμη, γι' αυτό μην σπάτε τα σπυράκια σας!
Learn More
Model's face La Roche Posay

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συσχετίζουν τη σοκολάτα με την ακμή. Κάθε άνθρωπος άλλωστε είναι διαφορετικός. Κάποιοι εμφανίζουν ακμή ενώ άλλοι όχι. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα!
Learn More
La roche posay model

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Ένας κοινός μύθος σχετικά με την ακμή λέει ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή επηρεάζει τη λιπαρότητα των πόρων. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί ωστόσο να προκαλέσει μικροφλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με λίγα λόγια, παρόλο που η κατανάλωση μπέικον ή τηγανητών φαγητών δεν προκαλεί ακμή, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή για μια καλύτερη υγεία.
Learn More

Εφηβική Ακμή

Οι περισσότεροι έφηβοι προσπαθούν να καλύψουν την ακμή χρησιμοποιώντας βαριά καλλυντικά που φράζουν τους πόρους, κάτι που επιδεινώνει το πρόβλημα. Η χρήση απαλών καθαριστικών και δερμοκαλλυντικών με τα κατάλληλα ενεργά συστατικά είναι χρήσιμη για την κάλυψη των ατελειών και τη σωστή διαχείριση της επιδερμίδας που είναι επιρρεπής στην ακμή.

Σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης σας, συμβουλευθείτε τον δερματολόγο σας για την καλύτερη διαχείριση του προβλήματος.

Σε αυτή την ενότητα, θα βρείτε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τη σωστή διαχείρηση και τη μείωση της εφηβικής ακμής. Θα μάθετε ποια είναι τα αίτια και τα συμπτώματα, αλλά και ποιες οι λύσεις και οι θεραπείες. Παρέχονται πολλές πρακτικές συμβουλές ώστε να βρείτε γρήγορα τη λύση για ένα καθαρό και υγιές δέρμα. Θα βρείτε επίσης ένα άρθρο που εξηγεί τους λόγους για τους οποίους, στις περισσότερες περιπτώσεις τουλάχιστον, χρειάζεται υπομονή μέχρι να φανούν τα αποτελέσματα και γιατί πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με κάποιες θεραπείες που υπάρχουν στο διαδίκτυο και υπόσχονται άμεσα αποτελέσματα.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Product texture

Η αποτελεσματικότητα της κρέμας EFFACLAR DUO (+) στην αντιμετώπιση της υποτροπής της προεμμηνορροϊκής ακμής έχει αποδειχθεί σε κλινική μελέτη έναντι εικονικού φαρμάκου.

Πηγή: Κλινική μελέτη με επικεφαλής τον Καθηγητή Dréno (Νάντη, Γαλλία) με τη συμμετοχή 32 γυναικών, με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, με δύο εφαρμογές ημερησίως της κρέμας Effaclar Duo (+) στο δεξί μισό του προσώπου έναντι του εικονικού φαρμάκου στο αριστερό μισό του προσώπου. Αριθμός βλαβών ακμής ύστερα από 2 διαδοχικούς κύκλους.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ
ΤΗΝ ΕΦΗΒΙΚΗ ΑΚΜΗ

placeholder Σπυράκια: Να τα σπάσω ή όχι
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Ψυχολογία στην ακμή
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Καθαρισμός Δέρματος με Ακμή
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Εφηβική Ακμή: Είδη και Αντιμετώπιση
Ρίξτε μια ματιά
placeholder Ακμή στην πλάτη
Ρίξτε μια ματιά

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται μόνο για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Όταν έχετε οποιαδήποτε ιατρική ερώτηση, πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε έναν καταρτισμένο επαγγελματία υγείας.