Ακμή στην πλάτη

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ακμή είναι μεν συνυφασμένη με το πρόσωπο, αλλά τελικά αφορά όλο το σώμα.

 

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ακμής στην πλάτη;

 

Η ακμή είναι μεν συνυφασμένη με το πρόσωπο, αλλά τελικά αφορά όλο το σώμα. Αρκετά άτομα εμφανίζουν σπυράκια στην πλάτη, το στέρνο, τους ώμους και τα χέρια. Το γεγονός αυτό συμβαίνει διότι οι συγκεκριμένες περιοχές έχουν περισσότερους σμηγματογόνους αδένες.

 

Τα αίτια εμφάνισης της ακμής στην πλάτη είναι όμοια με αυτά της ακμής του προσώπου: λιπαρή επιδερμίδα, μικρόβια, όπως το προπιονικό βακτήριο (P.Acnes) και ο σταφυλόκοκκος, κακή διατροφή (πολλά λιπαρά, σοκολάτα, υδατάνθρακες, γαλακτοκομικά, κρέας), ορμονική ανισορροπία, κληρονομικότητα, κ.ά.

 

Καθοριστικό ρόλο στην επιδείνωση της ακμής στην περιοχή της πλάτης παίζει η υπερβολική εφίδρωση, η ποιότητα των υφασμάτων και τα υπερβολικά στενά ρούχα, η συστηματική και πολύωρη χρήση σακιδίων πλάτης και φυσικά, η μη σωστή φροντίδα του δέρματος.

 

Πώς να αντιμετωπίσετε την ακμή στην πλάτη

 

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ήπιας μορφής ακμής στην πλάτη, καίρια σημασία παίζει ο σωστός καθημερινός καθαρισμός με δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα, ειδικά σχεδιασμένα για το λιπαρό δέρμα με τάσης ακμής.

 

Ο δερματολόγος ή ο φαρμακοποιός μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε ένα προϊόν απαλού καθαρισμού, που απομακρύνει τα ξένα σώματα και το πλεονάζον σμήγμα, αφήνοντας το δέρμα καθαρό και δροσερό. Προτιμήστε ένα προϊόν που περιέχει ιαματικό νερό με καταπραϋντικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ουδέτερο pH.

 

Αποφύγετε καθαριστικά που περιέχουν σαπούνι, οινόπνευμα, χρωστικές ουσίες και parabens διότι επιδεινώνουν την ακμή.

 

Χρησιμοποιήστε το προϊόν καθαρισμού κάνοντας ντους με χλιαρό νερό, πρωί και βράδυ ή μετά από οποιαδήποτε δραστηριότητα που σας προκαλεί εφίδρωση. Μην τρίβετε την πλάτη με σφουγγάρι, γιατί υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ακμής.

 

Ξεπλυθείτε καλά και σκουπιστείτε με απαλές κινήσεις, με καθαρή πετσέτα. Ενισχύστε τη φροντίδα της πλάτης με μια ενυδατική κρέμα κατάλληλη για το λιπαρό δέρμα με τάση για ακμή, που συμβάλλει στην ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος.

 

Απλώστε με απαλές κινήσεις στην πάσχουσα περιοχή και περιμένετε να απορροφηθεί πριν ντυθείτε. Φοράτε πάντα καθαρά ρούχα.

 

Η συμβουλή του δερματολόγου

 

Στην περίπτωση που ο δερματολόγος σας έχει συστήσει τοπική ή από του στόματος (συστηματική) θεραπεία της έντονης ακμής στην πλάτη, πιθανόν να ξεφλουδίσει το δέρμα σας.

 

Συμβουλή: Με σωστό καθαρισμό και ενυδάτωση η επιδερμίδα θα εξυγιανθεί ταχύτερα.

 

Συμβουλή: Μην ξεχνάτε ότι δεν πρέπει να ξύνετε τα σπυράκια γιατί υπάρχει κίνδυνος επιδείνωσης της ακμής και δημιουργίας μόνιμων ουλών και σημαδιών στην πλάτη.

ΜΑΘΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΜΗ

placeholder Οι ακνεϊκές βλάβες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αγωγές Ακμής & Ανεπιθύμητες Ενέργειες
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Χρονοβόρα η αντιμετώπιση της ακμής
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ