ΑΠΟΔΕΧΟΜΑΙ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ

Πρόκειται να ξεκινήσετε τη θεραπεία σας για τον καρκίνο: είναι πιθανό να δείτε αλλαγές στο δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια σας, ενώ μπορεί να έχετε ερωτήματα σχετικά με τη ρουτίνα περιποίησης και υγιεινής που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Αυτό το διάστημα είναι σημαντικό και θα πρέπει να φροντίσετε τον εαυτό σας, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Υπάρχουν πολλοί προληπτικοί τρόποι να φροντίσετε και να προστατεύσετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Διατίθενται προϊόντα εγκεκριμένα από δερματολόγους για τη φροντίδα του σώματος, του προσώπου και του τριχωτού σας.

«ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ ΗΤΑΝ ΚΟΥΡΑΣΜΕΝΟ, ΞΗΡΟ, ΜΕ ΦΑΓΟΥΡΑ»
ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ

«Το δέρμα μου ήταν κουρασμένο, ξηρό, με φαγούρα. Είχα ερυθρότητα, τόσο στο πρόσωπο όσο και στο σώμα μου. Συνειδητοποίησα ότι έπρεπε να αρχίσω να φροντίζω διαφορετικά το δέρμα μου και να προσαρμόσω το πρόγραμμα περιποίησής μου κατά τη διάρκεια της θεραπείας.»

LA ROCHE-POSAY LABORATOIRE DERMATOLOGIQUE

Γυναίκα 1: Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, είχα πολλές παρενέργειες στο δέρμα μου. Το δέρμα στις γωνίες του στόματος μου είχε ‘σκάσει’ σε τόσο μεγάλο βαθμό που με εμπόδιζε να φάω.

Γυναίκα 2: Είχα τρομερή φαγούρα στο δέρμα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και είχα ξηρό δέρμα.

Γυναίκα 3: Είχα εγκαύματα και ξηρότητα.

Γυναίκα 1: Καλύφθηκα με ενυδατική κρέμα και έλαβα πολλές συμβουλές από φαρμακοποιούς.

Γυναίκα 2: Κάλυψα τον εαυτό μου με εδυνατική κρέμα και μετά… αν και δεν μου αρέσει το μακιγιάζ, έμαθα να ξανασχεδιάζω τα φρύδια μου.

Γυναίκα 3: Εκείνη την εποχή, δεν ασχολήθηκα πραγματικά με τα προϊόντα φροντίδας επειδή δεν ήμουν ενημερωμένη και δεν έβαλα τίποτα στο δέρμα μου.

Γυναίκα 2: Όταν αρρωσταίνεις, το πιο σημαντικό είναι να γίνεις καλύτερα και να μείνεις ζωντανός. Και όλα τα μικρά πράγματα όπως η αυτο-φροντίδα και η εικόνα του εαυτού σου, δεν είναι μερικές φορές τόσο σημαντικά. Δεν λαμβάνεις απαραίτητα αυτές τις πληροφορίες από το ιατρικό επάγγελμα.

Γυναίκα 1: Οι ασθενείς έχουν συνεχή ιατρική φροντίδα, δηλαδή οι γιατροί είναι εκεί για να τους πουν για τη θεραπεία και να τους βοηθήσουν να αναρρώσουν. Σήμερα συνειδητοποιούμε ότι η αυτοεκτίμηση και η νέα εκδοχή του εαυτού μας δεν είναι μόνο δευτερεύοντα, αλλά απαραίτητα. Γιατί όταν νιώθουμε καλά στο σώμα μας, αισθανόμαστε ικανοί να αναζητήσουμε θεραπείες και αυτές οι θεραπείες, συνήθως μας θεραπεύουν. Το μόνο πράγμα είναι ότι θα ήταν καλό να είχαμε στοχευμένες πληροφορίες σε ένα μόνο μέρος.

Γυναίκα 3: Νομίζω ότι χρειάζονται περισσότερες καμπάνιες. Καμπάνιες που πραγματικά ευαισθητοποιούν τους ανθρώπους, τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπείας όσο και μετά, δημοσιεύουν τον καρκίνο, ώστε να αισθάνονται αναγνωρισμένοι και κατανοητοί και φυσικά θα αναζητούν τέτοιου είδους λύσεις.

LA ROCHE-POSAY LABORATOIRE DERMATOLOGIQUE

ΤΟΝΩΝΩ
ΤΟ ΣΩΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΡΜΑ ΜΟΥ

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο, το δέρμα σας θα αλλάξει. Γι’ αυτό, τώρα είναι η καλύτερη ώρα να φροντίσετε το σώμα σας, να τονώσετε το δέρμα σας, και να απολαύσετε μερικές στιγμές με τον εαυτό σας. Ένα καθημερινό πρόγραμμα περιποίησης θα συμβάλει στη βελτίωση του δέρματός σας κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Στη La Roche-Posay, αναπτύσσουμε λύσεις περιποίησης εγκεκριμένες από δερματολόγους για την καταπράυνση, τη θρέψη και την προστασία του ευαίσθητου δέρματος πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία για τον καρκίνο.

Η ΓΝΩΜΗ
ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ

Η δερματοτοξικότητα είναι τόσο σοβαρή σε κάποιους ασθενείς που μπορεί να οδηγήσει σε προσωρινή ή ακόμα και οριστική διακοπή της θεραπείας τους για τον καρκίνο. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές δερμοκαλλυντικές λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν την άνεση του δέρματος των ασθενών και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους.

Καθηγ. Ivan Krakowski Ογκολόγος και Πρόεδρος της AFSOS, της γαλλόφωνης ένωσης για την υποστηρικτική φροντίδα στην ογκολογία.

ΑΠΟ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟΥΣ

Ορισμένες αντικαρκινικές θεραπείες, ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου, κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο και ευάλωτο. Ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά το δέρμα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του δέρματος, τη φύση της θεραπείας ή τη διάρκειά της. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, οι ασθενείς με καρκίνο πρέπει να γνωρίζουν πώς να φροντίζουν κατάλληλα το αντιδραστικό δέρμα τους.

Για να συμβάλει στη διαχείριση της δερματοτοξικότητας, η La Roche-Posay συγκέντρωσε ομάδες εργασίας, αποτελούμενες από δερματολόγους και ογκολόγους που ειδικεύονται στα δερματολογικά προβλήματα που σχετίζονται με τις θεραπείες για τον καρκίνο του δέρματος. 

Το 2012, η μάρκα δημιούργησε μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας –την ESKIMO (European SKIn Management in Oncology)–, στην οποία συμμετέχουν δερματολόγοι και ένας ογκολόγος που ειδικεύονται στη φροντίδα για τον καρκίνο και στα συναφή δερματολογικά ζητήματα. Μετά την επανεξέταση των επικαιροποιημένων επιστημονικών δεδομένων, και με βάση την ιατρική της εμπειρογνωμοσύνη, η ομάδα ανέπτυξε συστάσεις για τον τρόπο διαχείρισης της δερματοτοξικότητας με κατάλληλες δερμοκαλλυντικές λύσεις και, κατ’ επέκταση, βελτίωσης της ποιότητας ζωής των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο.

Οι συστάσεις αυτές δημοσιεύθηκαν αργότερα σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά αξιολόγησης από ομοτίμους. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκε η FRESKIMO (FRench SKIn Management in Oncology) –μια γαλλική ομάδα εργασίας που επίσης απαρτίζεται από δερματολόγους και ογκολόγους.

ΣΥΝΔΕΟΜΑΙ
ΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ

Ως μέρος της υποστηρικτικής φροντίδας, η σωματική άσκηση, η χαλάρωση και οι συνεδρίες συζήτησης μπορούν να σας βοηθήσουν να επανασυνδεθείτε με τον εσωτερικό σας εαυτό και να βρείτε δύναμη ενόσω υποβάλλεστε σε θεραπεία για τον καρκίνο.  

Μπορείτε να δοκιμάσετε δυναμικές ασκήσεις χαλάρωσης όπως τη Σωφρολογία ή μια μορφή προσαρμοσμένης γυμναστικής όπως το Pilates, που και τα δύο μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση τόσο της σωματικής όσο και της ψυχικής σας κατάστασης. 

Κατά το διάστημα αυτό, στραφείτε και βασιστείτε σε γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας όπως φυσικοθεραπευτές. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος των ομάδων υποστήριξης καρκινοπαθών, όπου θα έχετε τη δυνατότητα να συνδεθείτε με άλλους καρκινοπαθείς. Το να συζητήσετε την κατάστασή σας με άλλους που σας καταλαβαίνουν μπορεί να σας προσφέρει μεγάλη συναισθηματική στήριξη.