ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ & ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΑΚΜΗΣ

Η ακμή έχεις πολλές μορφές, και το ίδιο ισχύει και για τις θεραπείες κατά της ακμής. Η σωστή θεραπεία για εσάς εξαρτάται τόσο από την υποκείμενη αιτία των εξάρσεων (άγχος, ορμονικές ανισορροπίες, διατροφή…) όσο και από τη σοβαρότητά τους.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δέρματος με τάση ακμής, ο σωστός καθαρισμός και η χρήση ειδικών προϊόντων καθημερινής φροντίδας, εμπλουτισμένων με δερματολογικά ενεργά συστατικά αναφοράς, θα σας βοηθήσουν να κρατήσετε τους πόρους σας καθαρούς και να αποφύγετε την επανεμφάνιση των ατελειών. Ποτέ δεν είναι αργά για να αναλάβετε δράση. Εδώ, θα βρείτε όλη την καθοδήγηση που χρειάζεστε προς τις σωστές λύσεις!

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από τα σημάδια της ακμής;

Τα σημάδια της ακμής αντιμετωπίζονται δύσκολα. Υπάρχουν κάποιες θεραπείες που γίνονται στο ιατρείο και θα μπορούσαν να βοηθήσουν, όπως η μικροδερμοαπόξεση, τα χημικά πίλινγκ, το λέιζερ και η μεσοθεραπεία κολλαγονογένεσης με μικροβελόνες (microneedling). Ιδανικά, ο σχηματισμός σημαδιών ακμής θα πρέπει να αποτρέπεται εξαρχής με κατάλληλα φάρμακα, όπως αντιβιοτικά ή ισοτρετινοΐνη. Ρωτήστε επίσης τον φαρμακοποιό σας για μια καθημερινή εξειδικευμένη περιποίηση δέρματος, όπως η σειρά EFFACLAR.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή;

Η ήπια ακμή μπορεί να αντιμετωπιστεί με τις σωστές δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές ημερησίως με μικκυλιακό νερό ή αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικών αγωγών, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πού οφείλεται η ακμή;

Στην ακμή, η ορμονική ανισορροπία των ανδρογόνων έχει ως αποτέλεσμα οι σμηγματογόνοι αδένες να υπερπαράγουν μια λιπαρή ουσία, το σμήγμα. Οι ίδιες ορμόνες προκαλούν αυξημένη παραγωγή δερματικών κυττάρων που καλύπτουν τους πόρους. Οι πόροι φράσσονται με ένα μείγμα κυττάρων και σμήγματος, και έτσι μετατρέπονται σε πρόσφορο έδαφος για την αναπαραγωγή βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Αυτό οδηγεί στον σχηματισμό διαφόρων ατελειών, από κόκκινα σπυράκια μέχρι φλύκταινες ή βαθιές, επώδυνες κύστεις.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

1 quote-marks

Πώς μπορώ να απαλλαγώ από την ακμή στην πλάτη;

Η ήπια ακμή στο σώμα αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες δερμοκαλλυντικές λύσεις. Καθαρίστε απαλά το δέρμα σας δύο φορές την ημέρα με ένα αφρώδες τζελ καθαρισμού. Συνεχίστε με προϊόντα καθημερινής περιποίησης που να περιέχουν ενεργά συστατικά όπως σαλικυλικό οξύ, νιασιναμίδη και ολαμινική πιροκτόνη. Αν η παραπάνω ρουτίνα δεν έχει αποτελέσματα, επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για τη συνταγογράφηση φαρμακευτικής αγωγής, όπως ρετινοειδή, αντιβιοτικά και ισοτρετινοΐνη.

Ήταν χρήσιμες αυτές οι πληροφορίες;

ΑΛΗΘΕΣ
Ή ΨΕΥΔΕΣ

Η ΠΛΟΥΣΙΑ ΣΕ ΛΙΠΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗ ΛΙΠΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Ένας κοινός μύθος σχετικά με την ακμή λέει ότι η πλούσια σε λιπαρά διατροφή επηρεάζει τη λιπαρότητα των πόρων. Στην πραγματικότητα όμως, δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός. Η πλούσια σε κορεσμένα λίπη διατροφή μπορεί ωστόσο να προκαλέσει μικροφλεγμονές σε όλα τα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος. Με λίγα λόγια, παρόλο που η κατανάλωση μπέικον ή τηγανητών φαγητών δεν προκαλεί ακμή, συνιστάται ισορροπημένη διατροφή για μια καλύτερη υγεία.
Learn More

Η ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΑ
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΚΜΗΣ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις που να συσχετίζουν τη σοκολάτα με την ακμή. Κάθε άνθρωπος άλλωστε είναι διαφορετικός. Κάποιοι εμφανίζουν ακμή ενώ άλλοι όχι. Η μαύρη σοκολάτα, μάλιστα, είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα!
Learn More

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΠΑΜΕ ΤΑ ΣΠΥΡΑΚΙΑ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Σπάτε τα σπυράκια σας; Ναι, είναι μια εύκολη και γρήγορη λύση η οποία όμως χειροτερεύει τα πράγματα για το δέρμα με τάση ακμής, καθώς μπορεί να καταστρέψει το μολυσμένο τριχοθυλάκιο και να προκαλέσει φλεγμονή. Ενδέχεται μάλιστα να προκαλέσετε νέα μόλυνση με τα νύχια σας. Η συνήθεια αυτή δεν είναι ωφέλιμη, γι' αυτό μην σπάτε τα σπυράκια σας!
Learn More

Η ΖΑΧΑΡΗ ΕΠΙΔΕΙΝΩΝΕΙ ΤΗΝ ΑΚΜΗ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Τα τρόφιμα με υψηλό Γλυκαιμικό Δείκτη - τα οποία προκαλούν αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα - μπορούν να επιδεινώσουν την ακμή, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Ξέρουμε ότι είναι σίγουρα πιο εύκολο στα λόγια παρά στην πράξη, αλλά, αν θέλετε να κρατήσετε το δέρμα σας σε καλή κατάσταση, είναι καλύτερο να αποφεύγετε τα γλυκά, τα ζαχαρούχα ποτά και τις λιχουδιές που παρασκευάζονται με λευκό αλεύρι και να προτιμάτε τα τρόφιμα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια.
Learn More

ΚΟΡΥΦΑΙΑ ΕΝΕΡΓΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΩΝ ΑΚΜΗΣ

Οπότε, ποια κορυφαία συστατικά πρέπει να αναζητάτε; Σε γενικές γραμμές, τα τοπικά συστατικά ενάντια στις ατέλειες χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Αυτά που βοηθούν στον καθαρισμό των πόρων και αυτά που στοχεύουν στην καταπολέμηση των βακτηρίων.

Το Σαλικυλικό οξύ είναι ένα εξαιρετικά αποτελεσματικό συστατικό σε ενυδατικές κρέμες και καθαριστικά προσώπου για δέρμα με τάση ακμής, λόγω της ικανότητάς του να απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να διασπά την περίσσεια σμήγματος. Πολλά προϊόντα ενσωματώνουν επίσης αντιβακτηριακά συστατικά, όπως θειϊκό ψευδάργυρο και υπεροξείδιο του βενζολίου. Ως γενικό κανόνα, να αναζητάτε προϊόντα τα οποία είναι μη φαγεσωρογόνα (που δεν θα φράξουν τους πόρους σας).

ΤΑ SOS ΓΙΑ ΣΑΣ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ 

Ακούγεται περίπλοκο; Δεν είναι: Στα άρθρα αυτά θα βρείτε προτάσεις κορυφαίων προϊόντων που μπορείτε να αγοράσετε απευθείας από το φαρμακείο χωρίς ιατρική συνταγή.

Θα βρείτε επίσης εξειδικευμένες συμβουλές για το πώς να καθαρίζετε το λιπαρό δέρμα με τάση ακμής και το πώς να απαλλαγείτε από τα μαύρα στίγματα, τις ατέλειες, και τα σημάδια ακμής, καθώς επίσης και ένα άρθρο σχετικά με τη σπουδαιότητα του ύπνου για καθαρό και υγιές δέρμα - το δέρμα με τάση ακμής χρειάζεται τον δικό του ύπνο ομορφιάς!

Εάν τα μη συνταγογραφούμενα προϊόντα περιποίησης δεν είναι αρκετά ισχυρά για εσάς (ειδικά εάν έχετε δέρμα με τάση για κυστική ακμή), στην ενότητα αυτή θα ανακαλύψετε επίσης τις κατάλληλες συνταγογραφούμενες ιατρικές θεραπείες: Τοπικά ρετινοειδή, από του στόματος αντιβιοτικά, ισοτρετινοΐνη (Accutane). Θα σας μιλήσουμε επίσης εκτενώς για τις ανεπιθύμητες ενέργειες που πρέπει να έχετε κατά νου.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

DidYouKnow_Desktop_1

Η έκθεση στον ήλιο φαίνεται να βελτιώνει βραχυπρόθεσμα την ακμή, ωστόσο προκαλεί την επανεμφάνισή της μετά το καλοκαίρι.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε καταρτισμένο επαγγελματία υγείας αν έχετε ερωτήσεις ιατρικής φύσης.