ΕΚΖΕΜΑ:
ΘΕΡΑΠΕΙΑ & ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του ατοπικού εκζέματος, τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά, διακρίνεται σε 2 φάσεις.

ΟΙ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ

1 quote-marks

Είναι το έκζεμα μεταδοτικό;

Όχι! Το έκζεμα είναι μια κληρονομική ατοπική (αλλεργική) πάθηση που επηρεάζει κυρίως τα μωρά και τα παιδιά. Κανείς δεν κολλάει έκζεμα.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εκζέματος και ψωρίασης;

Η ψωρίαση χαρακτηρίζεται από παχιές, κόκκινες, φολιδωτές πλάκες στο δέρμα, συνήθως πάνω από τους αγκώνες και τα γόνατα. Ο κνησμός δεν αποτελεί βασικό σύμπτωμα. Το έκζεμα προκαλεί επίσης ξηρές, κόκκινες πλάκες, ωστόσο δεν είναι παχιές και συνήθως παρατηρούνται στις πτυχώσεις του δέρματος στον λαιμό, τους αγκώνες και τα γόνατα (ή στο πρόσωπο στα μωρά). Στο έκζεμα εκδηλώνεται έντονος κνησμός και μπορεί να υπάρχουν ορατά σημάδια γρατζουνιών και πληγών.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

1 quote-marks

Τι προκαλεί έξαρση του εκζέματος;

Οι εκλυτικοί παράγοντες που προκαλούν έξαρση του εκζέματος είναι ποικίλοι. Περιλαμβάνουν την ξηρότητα του δέρματος (τον χειμώνα, ή λόγω πλυσίματος με σκληρά προϊόντα), καθώς επίσης ερεθιστικούς και αλλεργιογόνους παράγοντες του περιβάλλοντος. Ο ιδρώτας είναι από τους σημαντικότερους εκλυτικούς παράγοντες του εκζέματος μετά από άσκηση ή κατά τη διάρκεια της νύχτας, όπως είναι και το άγχος. Ό,τι και αν το προκαλεί, η χρήση ενός υποκατάστατου σαπουνιού και η εφαρμογή ενός μαλακτικού δύο φορές την ημέρα θα μειώσουν τη συχνότητα των εξάρσεων.

ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ;

ΑΛΗΘΕΣ
Ή ΨΕΥΔΕΣ

La roche posay model

Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΕΙΝΑΙ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΗ.

ΨΕΥΔΕΣ WrongAnswer

Η εμφάνιση της ατοπικής δερματίτιδας σχετίζεται με το γενετικό υπόβαθρο και δεν είναι σε καμία περίπτωση μεταδοτική. Η θεραπευτική προσέγγιση των συμπτωμάτων της ατοπικής δερματίτιδας βασίζεται στη χρήση υποκατάστατων σαπουνιού, μαλακτικών, και τοπικών κορτικοστεροειδών.
Learn More
Model's face La Roche Posay

Η ΑΤΟΠΙΚΗ ΔΕΡΜΑΤΙΤΙΔΑ
ΕΞΑΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΔΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Ανάλογα με τον περίπτωση, η ατοπική δερματίτιδα σε ένα παιδί μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια. Τα μισά από τα παιδιά που πάσχουν από ατοπικό έκζεμα στη βρεφική ηλικία θεραπεύονται μέχρι την ηλικία των πέντε ετών. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος να προβλεφθεί η εξέλιξή του και, σε ορισμένες περιπτώσεις, το ατοπικό έκζεμα μπορεί να επιμείνει και στην ενήλικη ζωή. Καθώς δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για το έκζεμα, στόχος είναι η αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και η πρόληψη.
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΕΥΝΟΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΡΣΕΙΣ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ.

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η συναισθηματική κατάσταση, τα τραυματικά γεγονότα και το άγχος φαίνεται να παίζουν σημαντικό ρόλο στις εξάρσεις εκζέματος, αν και η αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ωστόσο, πολλοί άνθρωποι παρουσιάζουν γενετική προδιάθεση για ατοπική δερματίτιδα. Εάν το άγχος είναι μια από τις αιτίες που σας προκαλούν εξάρσεις, μπορείτε να ξεκίνησετε να εφαρμόζετε τεχνικές διαχείρισης του στρες όπως ασκήσεις ενσυνειδητότητας.
Learn More
Model's face La Roche Posay

ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΝΑ
ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΟΥΝ ΤΟ ΕΚΖΕΜΑ;

ΑΛΗΘΕΣ TrueAnswer

Ορισμένες τροφές μπορούν να προκαλέσουν έξαρση του εκζέματος. Εάν υποπτεύεστε πως συγκεκριμένες τροφές επιβαρύνουν την κατάσταση σας, ή αυτή του παιδιού σας, επισκεφθείτε έναν γιατρό ώστε να πραγματοποιήσετε αιματολογικές και δερματολογικές εξετάσεις. Αυτές μπορούν να καθορίσουν αν είστε αλλεργικοί σε συγκεκριμένες τροφές (συνήθεις ύποπτοι είναι τα φιστίκια, το γάλα, η σόγια, το σιτάρι, τα ψάρια και τα αυγά).
Learn More

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΤΟΠΙΚΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

Πέρα από τις 2 φάσεις στις οποίες αναφερθήκαμε παραπάνω, υπάρχουν διάφορες συμβουλές και μυστικά που βοηθούν στην αντιμετώπιση του εκζέματος και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Θα πρέπει, μεταξύ άλλων, το μπάνιο σας να είναι σύντομο και να χρησιμοποιείτε χλιαρό νερό, να διατηρείτε τη θερμοκρασία του δωματίου δροσερή, να καθαρίζετε σωστά το σπίτι ώστε να απαλλαγείτε από τα ενοχλητικά ακάρεα, να φοράτε βαμβακερά ρούχα, και να φροντίζετε το δέρμα σας να παραμένει όσο πιο στεγνό γίνεται.

Στα παρακάτω άρθρα θα βρείτε λεπτομερείς πληροφορίες και πολλές συμβουλές για τη φροντίδα του δέρματος που είναι επιρρεπές στο ατοπικό έκζεμα, καθώς και τις συστάσεις των ειδικών για την υιοθέτηση ενός κατάλληλου προγράμματος περιποίησης. Θα βρείτε επίσης πληροφορίες σχετικά με τις συνταγογραφούμενες ιατρικές θεραπείες. Τέλος, θα ανακαλύψετε προτάσεις προϊόντων με πιο ελαφριά σύνθεση, για την περιποίηση του δέρματος με τάση ατοπικού εκζέματος.

ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΟΥΜΕΝΕΣ ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

1η φάση: Κατά τη διάρκεια των εξάρσεων. Ο γιατρός σας θα σας χορηγήσει συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τοπικά κορτικοστεροειδή ή αλοιφή τακρόλιμους (tacrolimus). Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται λόγω της κατασταλτικής τους δράσης (αντιμετώπιση ερυθρότητας, ξηρότητας και έντονου κνησμού), προκειμένου να σας ανακουφίσουν και να διευκολυνθεί η επούλωση των βλαβών που προκαλεί το ατοπικό έκζεμα.

ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ - ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΔΕΡΜΑ ΜΕ ΤΑΣΗ ΑΤΟΠΙΚΟΥ ΕΚΖΕΜΑΤΟΣ

2η φάση: Συντήρηση και πρόληψη. Για να διατηρείτε το δέρμα με τάση ατοπικού εκζέματος ενυδατωμένο και υγιές, μπορείτε να χρησιμοποιείτε υποκατάστατο σαπουνιού ή αφρόλουτρο Syndet και να εφαρμόζετε ένα πλούσιο μαλακτικό δύο φορές την ημέρα για την αναπλήρωση του μικροβιώματος του δέρματός σας (μικροοργανισμοί που ζουν στο δέρμα και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του). Για την ανακούφιση του κνησμού, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε ιαματικό νερό, το οποίο διαθέτει φυσικές καταπραϋντικές ιδιότητες.

did you know

ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΑΤΕ;

Product texture

1 στα 5 παιδιά εμφανίζει έκζεμα. Η πάθηση υποχωρεί μόνη της πριν την ενηλικίωση στο 80% των περιπτώσεων.

Πηγή: CHU Nantes, μονάδα ογκολογικής δερματολογίας που ειδικεύεται στην ατοπική δερματίτιδα, απρίλιος 2015

ΟΙ ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Πρότυπα ασφαλείας που υπερβαίνουν τους διεθνείς κανονισμούς για τα καλλυντικά προϊόντα.

laroche posay safety commitment product allergy tested model close up

ΠΡΟΪΟΝΤΑ 100%
ΕΛΕΓΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΛΛΕΡΓΙΕΣ

Εμφάνιση περισσότερων
Μία αναγκαία προϋπόθεση = Μηδέν αλλεργικές αντιδράσεις
Εάν εντοπίσουμε έστω και ένα περιστατικό, επιστρέφουμε στο εργαστήριο και αλλάζουμε τη σύνθεση
laroche posay safety commitment formula protection product head

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΘΕΣΕΩΝ ΣΕ ΒΑΘΟΣ ΧΡΟΝΟΥ

Εμφάνιση περισσότερων
Oι συσκευασίες μας παρέχουν μέγιστη ασφάλεια, και συνδυάζονται μόνο με τα απαραίτητα συντηρητικά, ώστε να εξασφαλίζεται ότι η ανοχή και η αποτελεσματικότητα των προϊόντων μας θα παραμείνουν αναλλοίωτες σε βάθος χρόνου.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ,
ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΔΟΣΗ

Εμφάνιση περισσότερων
Έχοντας αναπτυχθεί σε συνεργασία με δερματολόγους και τοξικολόγους, τα προϊόντα μας περιέχουν μόνο τα απαραίτητα συστατικά στην κατάλληλη δραστική δόση.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

ΔΟΚΙΜΑΣΜΕΝΑ
ΣΕ ΠΟΛΥ ΕΥΑΙΣΘΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΑ

Εμφάνιση περισσότερων
Η ανοχή των προϊόντων μας επαληθεύεται ακόμη και στα πιο ευαίσθητα δέρματα: αντιδραστικά, αλλεργικά, με τάση ακμής, ατοπικά, ταλαιπωρημένα ή αποδυναμωμένα από αντικαρκινικές θεραπείες.

ΑΓΑΠΗΤΟΙ
ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ

Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται εδώ προορίζονται αποκλειστικά για γενικούς εκπαιδευτικούς σκοπούς και δεν θα πρέπει να υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση τις επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές. Θα πρέπει να απευθύνεστε πάντα σε καταρτισμένο επαγγελματία υγείας αν έχετε ερωτήσεις ιατρικής φύσης.