Αγωγές Ακμής & Ανεπιθύμητες Ενέργειες

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Κάψιμο, ερυθρότητα, ξεφλούδισμα, ακόμη και ρινορραγία…

 

Μερικές φορές η αγωγή φαντάζει χειρότερη από το πρόβλημα. Για να προστατατεύσεις το δέρμα σου αλλά και γενικότερα την υγεία σου, διάβασε παρακάτω πληροφορίες για τις κορυφαίες αγωγές κατά της ακμής και τις ανεπιθύμητες ενέργειές τους, καθώς και μερικές συμβουλές για τη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.

 

Πώς να αντιμετωπίσεις την ακμή:

 

Κορυφαίες αγωγές και ανεπιθύμητες ενέργειες

 

1 - Τοπικές αγωγές: προϊόντα που περιέχουν υπεροξείδιο του βενζοϋλίου ή ρετινοειδή

 

Τα βασικά: Οι τοπικές αγωγές είναι κρέμες (συνταγογραφούμενες ή μη) που εφαρμόζονται στην επιδερμίδα. Αποτελούν συμμάχους πρώτης γραμμής για να απαλλαγείτε από τις ατέλειες.

 

Το υπεροξείδιο του βενζοϋλίου σκοτώνει το P. Acnes, το βακτηρίδιο που ευθύνεται για τις ατέλειες, ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις κοκκινίλες και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.

 

Τα ρετινοειδή είναι μια ομάδα παραγώγων βιταμίνης A με εξαιρετικά αποτελέσματα στην ακμή. Συμβάλλουν στην απομάκρυνση των επιφανειακών κυττάρων που φράσσουν τους πόρους σας.

 

Τα άσχημα νέα: Αυτές οι αγωγές μπορεί να δημιουργήσουν στο δέρμα σας κοκκινίλες, ερεθισμούς, αίσθηση τραβήγματος και έντονο ξεφλούδισμα. Μπορεί επίσης να νιώσετε τσούξιμο και κάψιμο.

 

Τι να κάνετε: Μην πανικοβληθείτε αν ξεφλουδίσετε αρχικά, καθώς πιθανότατα το δέρμα σας θα συνηθίσει την αγωγή.

 

Αν εξακολουθείτε να έχετε πρόβλημα, δοκιμάστε μια σύνθεση με χαμηλότερη περιεκτικότητα, ανακατέψτε το προϊόν με μια μη λιπαρή ενυδατική ή χρησιμοποιήστε το σε πιο αραιά διαστήματα.

 

2 - Αντιβιοτικές αγωγές

 

Τα βασικά: Αν οι τοπικές αγωγές δεν επαρκούν από μόνες τους, οι γιατροί συνταγογραφούν από του στόματος αντιβιοτικά όπως η δοξυκυκλίνη, καθώς και τοπικά έκδοχα, για τη μείωση των βακτηριδίων που δημιουργούν ατέλειες.

 

Τα άσχημα νέα: Τα φάρμακα που λαμβάνονται από το στόμα, όπως η δοξυκυκλίνη, καθιστούν το δέρμα πολύ ευαίσθητο στο φως του ήλιου.

 

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και η ήπια έκθεση στον ήλιο θα μπορούσε να σας αφήσει μια όχι και τόσο κομψή κόκκινη απόχρωση!

 

Άλλο θέμα με τα αντιβιοτικά είναι ότι τα βακτηρίδια μπορεί να γίνουν ανθεκτικά με την πάροδο του χρόνου, με αποτέλεσμα η αγωγή να είναι λιγότερο αποτελεσματική.

 

Τι να κάνεις: Προστάτυεσε οπωσδήποτε το δέρμα σου χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό προϊόν με κατάλληλο δείκτη SPF* στη διάρκεια της ημέρας.

 

Αναζητήσε ελαφριές, μη λιπαρές, μη φαγεσωρογόνες συνθέσεις. Ο γιατρός σας θα περιορίσει τη διάρκεια της αντιβιοτικής αγωγής, προκειμένου να μην αποκτήσει ο οργανισμός αντοχή στο αντιβιοτικό.

 

3 - Αγωγή σοβαρής ακμής με μόριο ισοτρετινοΐνης

 

Τα βασικά: Η ισοτρετινοΐνη είναι το ισχυρότερο φάρμακο που κυκλοφορεί κατά της ακμής. Αυτό το φάρμακο, που χορηγείται μόνο με ιατρική συνταγή, επιδρά στο στοιχείο που αποτελεί την αιτία της ακμής -την υπερβολική λιπαρότητα- σταματώντας μόνιμα τις ατέλειες στις περισσότερες περιπτώσεις.

 

Τα άσχημα νέα: Οι δραστικές λύσεις θέλουν πολλή προσοχή!

 

Αυτή η λύση πρέπει να είναι η τελευταία επιλογή, ενώ οι ασθενείς πρέπει να κάνουν τακτικά αιματολογικές εξετάσεις, για να ελέγχουν την απόκριση του οργανισμού τους στην αγωγή.

 

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες περιλαμβάνουν έντονη ξηρότητα του δέρματος και των χειλιών ή της περιοχής γύρω από τη μύτη που οδηγεί σε ξεφλούδισμα, αίσθηση τραβήγματος ή ακόμη και ρινορραγία.

 

Επιπλέον, προκαλεί φωτοευαισθησία, δηλαδή καθιστά το δέρμα ευαίσθητο στον ήλιο.

 

Τι να κάνεις: Αν ακολουθείς αγωγή με ισοτρετινοΐνη, πρέπει να διατηρείς το δέρμα σου ενυδατωμένο με πλούσιες, θρεπτικές υφές και να χρησιμοποιείς υψηλό δείκτη SPF*.

 

Διάλεξε ένα ενυδατικό βούτυρο χειλιών ειδικά σχεδιασμένο για πολύ ξηρά χείλη και χρησιμοποιήσε Ιαματικό Νερό για να καταπραΰνεις το δέρμα.

 

*Προστάτευσε οπωσδήποτε το δέρμα σου με αντηλιακό ευρέος φάσματος που καλύπτει τις ακτινοβολίες UVA και UVB (συνήθως αρκεί ένα προϊόν με δείκτη SPF30+).

 

Το άρθρο αυτό παρέχει γενικές πληροφορίες. Συμβουλέψου το δερματολόγο σου πριν ξεκινήσεις ή δοκιμάσεις κάποια νέα πρακτική