Kαλύτερο δέρμα στη θεραπεία του καρκίνου

Συμβουλές φροντίδας του δέρματος για την βελτίωση της ποιότητας ζωής

Περιποίηση νυχιών σε ασθενείς με καρκίνο

Μοιράσου αυτό το άρθρο

  • 4664
  • Facebook

Τα νύχια σας μπορεί να έχουν αποκτήσει διαφορετική όψη μετά τη χημειοθεραπεία και τη στοχευμένη θεραπεία. Μπορεί να είναι πιο ξηρά και πιο εύθραυστα, ή να σπάνε πιο εύκολα. Επίσης, μπορεί να παρουσιάζουν αποχρωματισμό, ραβδώσεις (σκούρες γραμμές, σημάδι υπέρχρωσης), ή κηλίδες στην επιφάνειά τους. Τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να εντείνονται λόγω των καθημερινών επιθετικών παραγόντων. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, ωστόσο, για τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες, καθώς θα υποχωρήσουν λίγους μήνες μετά το τέλος των θεραπειών.


Να θυμάστε τις καλές καθημερινές πρακτικές

Αν έχετε την ευκαιρία να το κάνετε, προγραμματίστε ένα ραντεβού για πεντικιούρ ή μια επίσκεψη σε έναν ποδίατρο, πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία σας. Μη διστάσετε να το συζητήσετε με τον ογκολόγο σας.
Κατά τη διάρκεια των θεραπειών, συνιστάται να λιμάρετε τα  νύχια σας (όχι πολύ κοντά) αντί να τα κόβετε, για να αποφύγετε τον κίνδυνο τυχόν μόλυνσης.
Μην τραβάτε τις παρωνυχίδες, μην κόβετε τα πετσάκια και μην τρώτε τα νύχια σας. Αντ' αυτού, ενυδατώστε τα με ένα λάδι ή μια εξειδικευμένη κρέμα.
Αν κάνετε δουλειές στο σπίτι, συνιστάται να φοράτε βαμβακερά γάντια κάτω από τα πλαστικά.
Για να αποφύγετε τυχόν πληγές στα πόδια σας, να φοράτε άνετα παπούτσια.
Αν αρχίσετε να νιώθετε ευαισθησία ή πόνο, συνιστάται να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας το συντομότερο δυνατό. Εκείνος θα σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.

Αποφύγετε:

  • Τα βερνίκια νυχιών που περιέχουν φορμαλδεΰδη, paraben, τολουόλιο, κολοφώνιο,
  • Τα ψεύτικα νύχια,
  • Τα επιθετικά μανικιούρ,
  • Τα απορρυπαντικά,
  • Τα προϊόντα αφαίρεσης του βερνικιού που περιέχουν ακετόνη,
  • Την παρατεταμένη επαφή με το νερό και την έκθεση στον ήλιο

Μήπως η θεραπεία σας βασίζεται στις ταξάνες;

Εφαρμόστε μία ή δύο στρώσεις ενός βερνικιού με σιλικόνη, για να ενισχύσετε τα νύχια σας. Μόλις το βερνίκι αρχίσει να ξεφλουδίζει, καθαρίστε τα νύχια σας με μια λοσιόν χωρίς ακετόνη και ξαναπεράστε το βερνίκι.

Περιποίηση σώματος

Περιποίηση των άκρων

Τα χέρια, τα πόδια και τα χείλη σας χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή και φροντίδα. Επειδή έχουν λιγότερους σμηγματογόνους αδένες, έχουν και λιγότερα προστατευτικά έλαια. Αυτό σημαίνει ότι έχουν την τάση να παρουσιάζουν ξηρότητα πιο εύκολα, ιδίως όταν εκτίθενται στις πολλαπλές επιθέσεις των περιβαλλοντικών παραγόντων (κρύο, τριβή από τα παπούτσια, κλπ.).

Περιποίηση δέρματος και μαλλιών

Αντηλιακή προστασία

Ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στο φως του ήλιου. Η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο ενός σοβαρού ηλιακού εγκαύματος, γι' αυτό συνιστάται να αποφεύγετε γενικώς την έκθεση στον ήλιο.

Θεραπείες για τον καρκίνο και δέρμα


Ανεπιθύμητες Ενέργειες στο Δέρμα

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, το δέρμα σε όλο το σώμα υφίσταται μεταβολές, τις αποκαλούμενες «δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες». Οι αλλαγές αυτές εξαρτώνται από το είδος της θεραπείας που παρέχεται στον ασθενή με καρκίνο.