Αιτίες και αντιμετώπιση του αφυδατωμένου δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η ΑΦΥΔΑΤΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΔΕΡΜΙΔΑΣ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ;

 

Τα επίπεδα υγρασίας στο εξωτερικό περιβάλλον, οι χαμηλές θερμοκρασίες τον χειμώνα, ο άνεμος, οι υψηλές θερμοκρασίες, ο ήλιος, οι ακτίνες UV και η υπερβολική θερμότητα… είναι παράγοντες που διευκολύνουν την εξάτμιση του νερού που προκαλεί την αφυδάτωση της επιδερμίδας.

 

Εξηγώ το γεγονός αυτό στους ασθενείς μου ώστε να μπορούν να επενεργήσουν στους παράγοντες αυτούς, τουλάχιστον στο σπίτι τους.

 

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ;

 

Η παρατεταμένη ή επαναλαμβανόμενη επαφή με νερό, σε συνδυασμό με υπερβολική εφαρμογή συνηθειών προσωπικής υγιεινής μπορεί να οδηγήσει σε πολύ μακροπρόθεσμη αφυδάτωση.

Μπορεί να προκληθεί από χρήση πολύ απλών τύπων σαπουνιού, λειαντικών επιδερμίδας, όπως ελαφρόπετρες ή γάντια τζίβας.

Η λήψη ορισμένων φαρμάκων (ρετινοειδή, κορτικοστεροειδή), καθώς και οι εξάρσεις ορισμένων εκζεμάτων επαγγελματιών, όπως αυτά των κομμωτών και των οικοδόμων, προκαλούν ξηρότητα στην επιδερμίδα. Επίσης, η ορμονική γήρανση μειώνει τα υδρόφιλα συστατικά της επιδερμίδας.

 

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΑΤΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ;

 

Πρέπει να συνδυαστούν τρεις τύποι συστατικών στα προϊόντα περιποίησης και καθαρισμού επιδερμίδας.

 

Θα πρότεινα ενυδατικά προϊόντα που συγκρατούν το νερό στα κερατινοκύτταρα της επιδερμίδας, καθώς και υδρόφιλα προϊόντα, που ερχόμενα σε επαφή με το νερό σχηματίζουν ένα gel, ή ακόμα υδρόφοβα προϊόντα για να δημιουργηθεί μια αεροστεγής και στεγανή μεμβράνη στην επιφάνεια της επιδερμίδας, περιορίζοντας την εξάτμιση του νερού.

Προτείνω συστατικά που αναδομούν τα λιπίδια της επιδερμίδας και ενισχύουν τον «τοίχο» της κεράτινης στιβάδας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Αντιμετώπιση του ευαίσθητου δέρματος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Η λύση για την ξηρή επιδερμίδα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ