Αλλεργική αντίδραση στο δέρμα: 8 tips για να την αποφύγεις

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το αλλεργικό δέρμα είναι «προγραμματισμένο» να υπεραντιδρά στα αλλεργιογόνα που υπάρχουν στο περιβάλλον ή στα προϊόντα που χρησιμοποιούμε.

 

Αν το δέρμα σας μοιάζει να αντιδρά κυριολεκτικά στα πάντα, δοκιμάστε τις 8 συμβουλές μας για να απαλλαγείτε από την ενοχλητική φαγούρα και την αντιαισθητική ερυθρότητα!

 

1) Επιστροφή στα βασικά: Τα μικρά, απλά πράγματα είναι αυτά που κάνουν όλη τη διαφορά.

 

Πλύνετε τα χέρια σας προτού εφαρμόσετε οποιοδήποτε προϊόν στο δέρμα σας. Δώστε προσοχή στην ημερομηνία λήξης και στις οδηγίες φύλαξης («να φυλάσσεται σε δροσερό και ξηρό μέρος»…). Να θυμάστε επίσης να ξανακλείνετε καλά τα δοχεία των προϊόντων σας μετά από κάθε χρήση.

 

2) Περιποίηση φιλική προς το αλλεργικό δέρμα: Αν το δέρμα σας έχει την τάση να αντιδρά, αναζητήστε προϊόντα σχεδιασμένα ειδικά για το ευαίσθητο έως αλλεργικό δέρμα.

Φροντίστε τα προϊόντα που επιλέγετε να είναι πάντοτε υποαλλεργικά. Και σε ό,τι αφορά τα συστατικά, το τρίπτυχο «0% άρωμα – 0% αλκοόλη – 0% περιττά συστατικά» είναι μια καλή αρχή.

 

3) Ενίσχυση του δερματικού φραγμού: Είναι αδύνατον να ελέγξετε όλα όσα έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας σε καθημερινή βάση –γύρη, ρύπανση, τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, κλπ. Γι’ αυτό, επενδύστε σε εξαιρετικά ασφαλείς καταπραϋντικές συνθέσεις που να ενισχύουν τη λειτουργία του δερματικού φραγμού.

 

Ανακαλύψτε το Toleriane Ultra.

 

4) Προσοχή στη συσκευασία: Γνωρίζατε ότι τα αλλεργιογόνα στα καλλυντικά δεν προέρχονται πάντοτε από την ίδια τη σύνθεση του προϊόντος, αλλά μπορεί να διεισδύσουν μετά το άνοιγμα της συσκευασίας;

 

Από αυτή την άποψη, μεγαλύτερο κίνδυνο ενέχουν τα βαζάκια, καθώς το προϊόν εκτίθεται στον αέρα και έρχεται σε επαφή με τα δάχτυλά σας.

Καλύτερη επιλογή θεωρούνται συνήθως τα σωληνάρια.

 

Ωστόσο, αν έχετε αλλεργικό ή εξαιρετικά αντιδραστικό δέρμα, επιλέξτε ειδικές συσκευασίες με βαλβίδα μονής κατεύθυνσης που δεν επιτρέπει στο προϊόν να εισέλθει ξανά στο δοχείο. Αυτές είναι γνωστές ως συσκευασίες κατά της επιμόλυνσης.

 

Ανακαλύψτε το Toleriane Ultra.

 

5) Γίνετε… ντετέκτιβ συστατικών: Αν παρουσιάζετε αλλεργικές αντιδράσεις σε καλλυντικά, παρακολουθήστε τα συστατικά που ενδέχεται να ευθύνονται για την αλλεργία σας.

Στο διαδίκτυο υπάρχουν τόσο μηχανές αναζήτησης που μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα για το ποια συστατικά είναι ασφαλή, όσο και διάφορες εφαρμογές σάρωσης barcode. Μην ξεχνάτε όμως ότι μια επίσκεψη σε αλλεργιολόγο είναι ο καλύτερος τρόπος να διαπιστώσετε με ακρίβεια σε ποιο συστατικό έχετε αλλεργία.

 

6) Προσοχή στα μέταλλα: Τα μέταλλα συγκαταλέγονται μεταξύ των συνηθέστερων αιτιών της εξ επαφής δερματίτιδας.

Αν έχετε αλλεργία στο νικέλιο, μάλλον αποφεύγετε ήδη τα φο μπιζού. Γνωρίζατε όμως ότι το νικέλιο εμπεριέχεται και σε κάποια καλλυντικά; Αναζητήστε τη σήμανση «ελεγμένο για νικέλιο».

 

7) Μέρα μπουγάδας: Τα καλλυντικά δεν είναι τα μόνα προϊόντα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα μας.

 

Μια σημαντική αιτία αλλεργικών αντιδράσεων είναι και τα απορρυπαντικά πλυντηρίου. Κύριοι υπαίτιοι είναι τα ένζυμα και τα αρώματα στη σύνθεσή τους.

Επιλέξτε υποαλλεργικά, μη βιολογικά απορρυπαντικά και ξεβγάλτε δυο φορές ώστε να απομακρύνετε κάθε ίχνος απορρυπαντικού.

 

Τέλος, ένα στεγνωτήριο είναι μια καλή επένδυση, καθώς το άπλωμα μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τα ρούχα σας να γεμίσουν με γύρη που προκαλεί κνησμό.

 

8) Δοκιμή με επίθεμα: Αν αγοράζετε προϊόντα από κάποια αναγνωρισμένη και δερματολογικά ελεγμένη μάρκα δερμοκαλλυντικών, η δοκιμή με επίθεμα συνήθως δεν είναι απαραίτητη.

 

Ωστόσο, κάποια προϊόντα όπως οι βαφές μαλλιών με PPD είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις –γι’ αυτό, φροντίστε να κάνετε μια δοκιμή με επίθεμα πριν από τη χρήση.

 

1. Βάλτε μικρή ποσότητα βαφής σε μια μπατονέτα και εφαρμόστε σε κάποιο μη ορατό σημείο, όπως πίσω από το αυτί.

 

2. Καλύψτε με ένα μη απορροφητικό επίθεμα (ο φαρμακοποιός σας μπορεί να σας προτείνει το κατάλληλο).

 

3. Αφήστε για 48 ώρες –τόσο χρόνο χρειάζεται η εξ επαφής δερματίτιδα για να αναπτυχθεί.

 

4. Αφαιρέστε το επίθεμα και εξετάστε το δέρμα σας.

 

Αν είναι φυσιολογικό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το προϊόν. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα, αποφολίδωση, εξάνθημα ή φουσκάλες, μείνετε μακριά.