Αποτελεσματική αντιμετώπιση της φαγούρας

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Φαγούρα στο σώμα: Εκείνο που με τρώει!

 

Η φαγούρα ή αλλιώς κνησμός είναι μια αίσθηση που νιώθουμε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος που μας κάνει να θέλουμε να το ξύσουμε για να ανακουφιστούμε από την ενόχληση η οποία μπορεί να είναι τοπική, δηλαδή σε ένα σημείο, ή πιο γενικευμένη, ακόμα και σε όλο σχεδόν το σώμα.

 

Υπάρχουν 4 βασικές κατηγορίες κνησμού:

 

• Τοπικός: Όταν η φαγούρα εστιάζεται σε ένα μικρό σημείο στο σώμα

 

Νευροπαθητικός: Λόγω προβλήματος στα νεύρα του δέρματος

 

Νευρογενής: Όταν ξεκινάει από ανάλογα σήματα του εγκεφάλου

 

Ψυχογενής: Λόγω ψυχολογικού προβλήματος

 

Σε όποια από τις παραπάνω κατηγορίες και αν ανήκει ο δικός σας κνησμός, η αίσθηση της φαγούρας οφείλεται πάντα στην απελευθέρωση χημικών ουσιών στο δέρμα, όπως η ισταμίνη, ή/και στην επεξεργασία των σημάτων που φτάνουν στον εγκέφαλο μέσω του νευρικού συστήματος.

Οι αιτίες του κνησμού ποικίλλουν ανάλογα με την κατηγορία.

 

Για παράδειγμα, ο τοπικός κνησμός μπορεί να οφείλεται σε τσιμπήματα εντόμων, ξηροδερμία, ερεθιστικές ουσίες, όπως σαπούνια, αρώματα και υφάσματα, στις οποίες η επιδερμίδα του κάθε ατόμου μπορεί να αντιδρά διαφορετικά, καθώς και δερματικές λοιμώξεις ή διαταραχές του δέρματος όπως ψωρίαση και εγκαύματα από τον ήλιο.

 

Σε πιο γενικευμένες περιπτώσεις, οι αιτίες μπορεί να είναι πιο σοβαρές και να οφείλονται σε ασθένειες που εκδηλώνονται με εξανθήματα, όπως η ανεμοβλογιά, οι αλλεργίες , η σιδηροπενική ανεπάρκεια (ανεπάρκεια σιδήρου στον οργανισμό), οι διαταραχές του θυρεοειδούς ή διαβήτη και οι παρενέργειες κάποιου φαρμάκου.

 

Τρόποι αντιμετώπισης της φαγούρας:

 

• Ένα χλιαρό ντους θα καταπραΰνει τη φαγούρα, αλλά δε θα πρέπει να διαρκεί πάνω από 10 λεπτά, ώστε να αποφύγουμε την ξηρότητα του δέρματος.

 

Χρησιμοποιήστε ένα δερματολογικά ελεγμένο προϊόν όπως την συμπυκνωμένη κρέμα για ντους της La Roche-Posay χωρίς σαπούνι και αρώματα.

 

Στη συνέχεια, στεγνώστε το σώμα, ταμποναριστά και χωρίς να τρίβετε το δέρμα, χρησιμοποιώντας μία πετσέτα.

 

• Απλώστε με κυκλικές κινήσεις ενυδατική κρέμα ή λοσιόν σε όλη την επιφάνεια της επιδερμίδας για να αποφευχθεί η ξηρότητα.

 

• Αποφύγετε τα συνθετικά και μάλλινα υφάσματα και προτιμήστε βαμβακερά ρούχα.

 

• Για το πλύσιμο των ρούχων προτιμήστε υποαλλεργικά απορρυπαντικά και μαλακτικά.

 

• Αποφύγετε τη σκόνη και το πολύ θερμό και υγρό περιβάλλον.

 

• Οποιοδήποτε αντιϊσταμινικό ή τοπικό κορτικοστεροειδές για την ανακούφιση από τον κνησμό θα πρέπει να χορηγείται μετά από ιατρική συνταγή του δερματολόγου σας.