Ηλιακή Ακτινοβολία

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ο τρόπος που επιδρά ο ήλιος στο σώμα μας σχετίζεται με διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, η ευαισθησία του δέρματος, το περιβάλλον και οι συνθήκες έκθεσης.

 

Από τα επιφανειακά εγκαύματα μέχρι τον καρκίνο του δέρματος, η υπερβολική έκθεση στον ήλιο μπορεί να έχει άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες, τις οποίες είναι αδύνατον να αποτρέψεις.

 

Επίμονη αίσθηση δυσφορίας

 

Η έκθεση στον ήλιο συχνά είναι απολαυστική. Όμως, η δυσφορία που μπορεί να προκληθεί ίσως γρήγορα οδηγήσει σε προβλήματα:

 

  1. Το ηλιακό έγκαυμα ή ηλιακό ερύθημα είναι η πιο συχνή ένδειξη υπερβολικής έκθεσης στις ακτίνες UVB.

  2. Ορισμένες δερματικές διαταραχές όπως είναι η ατοπία ή η ροδόχρους νόσος κάνουν το δέρμα ιδιαίτερα ευαίσθητο σε περιβαλλοντικές συνθήκες και ειδικότερα στον ήλιο που μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες αντιδράσεις.

  3. Μολονότι ο ήλιος φαίνεται αρχικά να βελτιώνει την ακμή, τα αποτελέσματα δεν διαρκούν πολύ: η έκθεση στις ακτίνες UV προκαλεί πάχυνση της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος. Προσέξτε την περίπτωση υποτροπής κατά τη οποία ενδέχεται να εμφανιστούν σπυράκια μετά το καλοκαίρι.

  4. Η φωτοδερματίτιδα εμφανίζεται έπειτα από έκθεση στον ήλιο, εξαιτίας μιας ασυνήθιστα υψηλής ευαισθησίας στις ακτίνες UV. Μεταξύ των πιο γνωστών, οι ηλιακές αλλεργίες ή το καλόηθες πολύμορφο εξάνθημα εκ φωτός προκαλούν την εμφάνιση μικρών κόκκινων σπυριών στην περιοχή του στέρνου, στους ώμους, τα χέρια και τα πόδια.

 

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της έκθεσης στο ήλιο;

 

https://youtu.be/Vflgx8aP_S4

 

Η προστασία ξεκινά από την παιδική ηλικία

 

Από την παιδική ηλικία, η ηλιακή ακτινοβολία έχει τεράστιες επιπτώσεις. Επειδή το δέρμα των παιδιών είναι πιο λεπτό από το δέρμα των ενηλίκων και δεν είναι εξοικειωμένο στον ήλιο εφόσον εκτίθεται λιγότερο συχνά, η φροντίδα του δέρματός τους πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής μας.

Κάθε άνθρωπος γεννιέται με ένα συγκεκριμένο βαθμό αντοχής στον ήλιο που τον βοηθά να προστατευτεί από συγκεκριμένη ποσότητα ακτινοβολίας UV. Όταν η αντοχή αυτή μειώνεται, το σώμα δεν είναι πλέον σε θέση να επανορθώσει τη φθορά που προκαλείται από τον ήλιο. Όσο πιο νωρίς ένα παιδί εκτεθεί στον ήλιο, τόσο πιο γρήγορα θα μειώνεται η αντοχή του στον ήλιο. Για να διαφυλάξετε το απόθεμα αυτό, η μόνη λύση είναι να χρησιμοποιείτε αποτελεσματική προστασία από πολύ νεαρή ηλικία.

 

Ενημερωθείτε για την βέλτιστη προστασία

 

Τα Δερματολογικά Εργαστήρια της La Roche-Posay έχουν δεσμευτεί να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος και έχουν συμμετάσχει σε πολλές δράσεις ενημερωσης για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος σε συνεργασία με διεθνείς και τοπικούς φορείς.

 

Εάν παρατηρήσετε μια πρόσφατη αλλαγή ή αν έχετε αμφιβολίες, επισκεφτείτε άμεσα έναν δερματολόγο. Να θυμάστε ότι η μέθοδος αυτο-εξέτασης ABCDE δεν αντικαθιστά τον δερματολόγο σας, ο οποίος είναι το μοναδικό άτομο που μπορεί να κάνει διάγνωση των ύποπτων βλαβών και να αποφασίσει εάν θα πρέπει να ξεκινήσετε θεραπεία ή όχι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Ήλιος και Δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Προστασία Μωρού από τον Ήλιο
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντιηλιακό Λάδι: Ένα παρεξηγημένο…αντιηλιακό!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ