Ακμή στα 40: Αίτια & τρόποι αντιμετώπισης

Η ακμή είναι μια δερματική πάθηση που δεν περιορίζεται στην εφηβική ηλικία, μόνο. Τα στοιχεία δείχνουν πως η ακμή τείνει να εμφανίζεται όλο και πιο συχνά στους ενήλικες δείχνοντας ιδιαίτερη “αδυναμία” στις γυναίκες στις οποίες είτε παραμένει ως επίμονη ακμή από την εφηβεία τους, είτε επανεμφανίζεται μετά από μια μακρά περίοδο “σιωπής” είτε παρουσιάζεται εντελώς ξαφνικά (περισσότερες από 1 στις 4 γυναίκες έχουν αυτή την εμπειρία!). Πιο συγκεκριμένα, η ακμή ενηλίκων “χτυπά” το 51% των γυναικών μεταξύ 20 και 29 ετών, το 35% εκείνων που βρίσκονται μεταξύ 40 με 49 και το 15% των γυναικών πάνω από τα 50 – χωρίς βέβαια να αποκλείονται και οι ενήλικες άντρες.

Τι φταίει για την ακμή στα 40;

Οι εξάρσεις ακμής συνήθως παρατηρούνται τις περιόδους που συμβαίνουν ορμονικές αλλαγές στο σώμα όπως για παράδειγμα, κοντά στην έμμηνο ρύση, κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά την εγκυμοσύνη, μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών, κατά την περιεμμηνόπαυση και την εμμηνόπαυση. Το στρες βρίσκεται στη λίστα με τους «ενόχους» της ακμής ενηλίκων, καθώς πυροδοτεί την παραγωγή ανδρογόνων, των ορμονών που προκαλούν υπερβολική παραγωγή σμήγματος, που με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε εξάρσεις ακμής. Επίσης, η ηλιακή ακτινοβολία και η ρύπανση προκαλούν οξειδωτικό στρες που ενεργοποιεί μια αλυσιδωτή αντίδραση: υπερκερατινοποίηση (συσσώρευση, δηλαδή, νεκρών κυττάρων), υπερβολική παραγωγή σμήγματος (λιπαρή επιδερμίδα), οξείδωση του σμήγματος και των ρύπων στην επιφάνεια του δέρματος, μια διαδικασία που οδηγεί στην εμφάνιση νέων ατελειών. Η γενετική προδιάθεση, τα ακατάλληλα προϊόντα περιποίησης (βεβαιωθείτε πως οι συνθέσεις που χρησιμοποιείτε αναγράφουν στη συσκευασία τους πως δεν φράσσουν τους πόρους, είναι μη φαγεσωρογόνες και oil-free) αλλά και ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές, συγκαταλέγονται στη λίστα με τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την ακμή ενηλίκων.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ακμής ενηλίκων;

Οι έφηβοι συνήθως έρχονται αντιμέτωποι με τη φλεγμονώδη ακμή, ενώ οι ενήλικες κατά κύριο λόγο με τη φαγεσωρική ακμή. Φλεγμονώδης είναι η ακμή που εκδηλώνεται με κύστες, βλατίδες, οζίδια και χαρακτηρίζεται από έντονη ερυθρότητα και πόνο. Η φαγεσωρική ακμή προκαλείται όταν οι πόροι φράσσουν από σμήγμα και νεκρά κύτταρα και διακρίνονται στα μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες) και λευκά στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες). Στους ανοιχτούς φαγέσωρες, αυτό το blend από σμήγμα και νεκρά κύτταρα έχει εγκλωβιστεί στους πόρους, οξειδώνεται από την επαφή του με το οξυγόνο και γίνεται μαύρο. Στους κλειστούς φαγέσωρες, η επιφάνεια του πόρου δεν είναι ανοιχτή, το σμήγμα και τα νεκρά κύτταρα βρίσκονται εγκλωβισμένα κάτω από την επιφάνειά του αλλά δεν οξειδώνονται, για αυτό το χρώμα τους είναι λευκό.

Ακμή στα 40: Ποια είναι η σωστή φροντίδα στο σπίτι;

Όπως κάθε τύπος ακμής, έτσι και η ακμή ενηλίκων χρειάζεται εξειδικευμένα προϊόντα skincare, τα οποία να είναι αποτελεσματικά στη διαχείριση αυτής της δύσκολης δερματικής πάθησης αλλά συγχρόνως φιλικά με την επιδερμίδα.

Ο καθαρισμός του προσώπου δύο φορές την ημέρα είναι απαραίτητος, ειδικά για την λιπαρή επιδερμίδα με ατέλειες. Το Effaclar Gel Καθαρισμού είναι ένα αφρώδες gel καθαρισμού και εξυγίανσης που απομακρύνει απαλά τους ρύπους και την περίσσεια σμήγματος, αφήνοντας το δέρμα καθαρό και αναζωογονημένο. Οι ειδικά επιλεγμένοι καθαριστικοί παράγοντες που περιέχει, έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα στην απομάκρυνση των ρύπων και της περίσσειας σμήγματος και ταυτόχρονη δράση κατά των ερεθισμών. Επιπλέον, ο Ψευδάργυρος μειώνει την έκκριση σμήγματος και εξυγιαίνει το δέρμα – και όλα αυτά χωρίς να δημιουργείται η παραμικρή αίσθηση τραβήγματος ή ξηρότητας.

Το βράδυ, μετά τον καθαρισμό, ο ορός προσώπου Effaclar Ultra Concentrated Serum, ειδικά μελετημένος κατά των ατελειών και των σημαδιών ακμής, αναλαμβάνει εντατική δράση. Το Γλυκολικό οξύ που περιέχει βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων επιταχύνοντας τον ρυθμό απολέπισης ενώ συγχρόνως ενεργοποιεί την κυτταρική ανανέωση. Το Σαλικυλικό οξύ απελευθερώνει τους φραγμένους πόρους, μειώνει τη συσσώρευση σμήγματος και συμβάλλει στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων ενώ το LHA εμφανίζει στοχευμένη απολεπιστική δράση και συγχρόνως διατηρεί άθικτα τα κύτταρα στην επιφάνεια του δέρματος. Από το 1ο πρωί, το Effaclar Ultra Concentrated Serum βελτιώνει την υφή του δέρματος ενώ νύχτα με τη νύχτα, μέσα σε 4 εβδομάδες συστηματικής χρήσης μειώνει κατά 45% τις ατέλειες και κατά 49% τα σημάδια ακμής, ενώ μετά από 44 μέρες μειώνει τα μαύρα στίγματα κατά 50% - και όλα αυτά με απόλυτο σεβασμό στην ισορροπία της επιδερμίδας.

Κάθε πρωί, τελευταίο βήμα στο πρόγραμμα περιποίησης, το Anthelios Oil Correct SPF50+, ένα καθημερινό αντηλιακό διόρθωσης για λιπαρό δέρμα με ατέλειες. Χάρη στη νέα τεχνολογία CELLOX-B3 TECH, με Mexoryl XL, περιορίζει τις κυτταρικές βλάβες που προκαλούνται από τις ακτίνες UVB/UVA, τις ακτίνες IR-A & τη ρύπανση ενώ την ίδια στιγμή το «κοκτέιλ» δερματολογικών συστατικών που περιέχει, δρα εντατικά κατά των ατελειών. Συγκεκριμένα, το Σαλικυλικό Οξύ απελευθερώνει τους πόρους, η Νιασιναμίδη διορθώνει τις ατέλειες ενώ ο Ψευδάργυρος προσφέρει την αντιφλεγμονώδη δράση του και ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος. Με καθημερινή χρήση, το Anthelios Oil Correct SPF50+ διορθώνει κατά 29% την εμφάνιση των ατελειών*, μειώνει κατά 11% τα επίπεδα σμήγματος** ενώ το 80% όσων το δοκίμασαν δηλώνουν ορατή μείωση των ατελειών***! Με ανάλαφρη, μη λιπαρή κρέμα-gel υφή, απορροφάται άμεσα αφήνοντας την επιδερμίδα να αναπνέει και εξασφαλίζει 12 ώρες ματ αποτέλεσμα.

* Κλινική αξιολόγηση – 40 εθελοντές – 4 εβδομάδες
**Οργανομετρική αξιολόγηση - 40 εθελοντές – 4 εβδομάδες
***80% των ατόμων δεν παρατήρησαν ατέλειες για έως και 3 μήνες – κλινική δοκιμή – 4 εβδομάδες εφαρμογής + 3 μήνες συντήρησης – 40 εθελοντές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ