Ατέλειες προσώπου: Φροντίστε τις κατά τη θεραπεία της ακμής

Επικρατεί η εντύπωση πως η ακμή είναι μια δερματολογική πάθηση που ταλαιπωρεί τους εφήβους, όμως στην πραγματικότητα είναι ένα φαινόμενο που μπορεί να (επαν)εμφανιστεί και στην ενήλικη ζωή, το ίδιο επίμονο και απαιτητικό στην θεραπεία του. 

Τι φταίει για την εμφάνιση ακμής; Όταν οι σμηγματογόνοι αδένες παράγουν περίσσεια σμήγματος, φράσσουν οι πόροι εγκλωβίζοντας στο εσωτερικό τους διάφορα βακτήρια, ανάμεσά τους και εκείνα που ενοχοποιούνται για την ακμή. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, σμήγματος και νεκρών κυττάρων, τα βακτήρια βρίσκουν τις ιδανικές συνθήκες για να πολλαπλασιαστούν με αποτέλεσμα να προκαλούν φλεγμονές στο δέρμα οι οποίες εκδηλώνονται ως επιφανειακά σπυράκια και ατέλειες προσώπου ή, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ως επώδυνες αλλοιώσεις (φλεγμονώδης ακμή). Το ραντεβού με τον δερματολόγο είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ακμής καθώς, σύμφωνα με τη διάγνωση που θα κάνει, θα σας προτείνει την στρατηγική (skincare στο σπίτι, φαρμακευτική αγωγή, θεραπείες στο ιατρείο) που θα καταπολεμήσει το πρόβλημα.

Όμως αυτό το ταξίδι προς την εξυγίανση του δέρματος συχνά δεν είναι στρωμένο με ροδοπέταλα: 40% των ατόμων που πάσχουν από ακμή, σύμφωνα με έρευνα, διέκοψαν τη φαρμακευτική αγωγή τους λόγω παρενεργειών(1). Η αιτία βρίσκεται στην διαταραχή της υγιούς ισορροπίας του μικροβιώματος: η φαρμακευτική αγωγή κατά της ακμής μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία των ωφέλιμων μικροοργανισμών που ζουν στην επιφάνεια του επιδερμίδας (μικροβίωμα), με αποτέλεσμα την ευαισθητοποίησή του, η οποία εκδηλώνεται με τόσο έντονα, ενοχλητικά συμπτώματα (κνησμός, έντονη ξηρότητα, έντονη απολέπιση κ.α.), που αρκετοί πάσχοντες από ακμή προτιμούν να εγκαταλείψουν τη θεραπεία προκειμένου να απαλλαγούν από αυτά.

Επειδή, όμως, στην υγεία και την ομορφιά της επιδερμίδας δεν χωράει «το μη χείρον, βέλτιστον» και επειδή η La Roche-Posay αναζητά πάντοτε τις βέλτιστες λύσεις στα διάφορα δερματικά προβλήματα, ήταν ζήτημα χρόνου να βρει διέξοδο και στο παραπάνω δίλημμα. Η σειρά φροντίδας Effaclar H Iso-Biome είναι ειδικά μελετημένη για το δέρμα που έχει ευαισθητοποιηθεί από θεραπείες ακμής που προκαλούν ξηρότητα. Βασισμένη στην επιστήμη του μικροβιώματος, επαναφέρει την ισορροπία του, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τα συμπτώματα ενώ συγχρόνως δρα ενάντια στις ατέλειες, ενισχύοντας τη δράση της φαρμακευτικής αγωγής.

Στις συνθέσεις της συνδυάζει:

- 2% Νιασιναμίδη, η οποία περιορίζει τη φλεγμονή που δημιουργεί το βακτήριο C. acnes,  γεγονός που συνεπάγεται μείωση της υπερμελάγχρωσης και των υποτροπών
- Εκχύλισμα Orellana, ένα εκχύλισμα φυσικής προέλευσης εμπλουτισμένο με σάκχαρα, το οποίο δρα κατά κατά της υπερπαραγωγής σμήγματος, του C. acnes και της φλεγμονής που προκαλεί, αλλά και κατά της υπερκερατινοποίησης
- Procerad, ένα αποκλειστικό ceramide με ρόλο πολλαπλό σε διαφορετικά επίπεδα: ενισχύει τον επιδερμιδικό φραγμό, συγκρατεί νερό στον εξωκυττάριο χώρο, ρυθμίζει την κερατινοποίηση, έχει δράση αντιφλεγμονώδη και κατά της μελανογένεσης
- Panthenol, μια βιολογική μορφή της προ-βιταμίνης Β5, που ενισχύει τον φραγμό και την ανάπλαση του δέρματος ενώ υποστηρίζει τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών.

Η σειρά Effaclar H Iso-Biome καλύπτει δύο βασικά βήματα του καθημερινού skincare, τον καθαρισμό και την ενυδάτωση – συγκεκριμένα:

- Η Κρέμα Καθαρισμού Effaclar H Iso-Biome, καταπραΰνει και σέβεται τον επιδερμιδικό φραγμό, δρα στο μικροβίωμα και τις ατέλειες, μειώνοντας την ξηρότητα κατά 67%, δέκα λεπτά μετά το ντους και προσφέροντας ενυδάτωση για έως και 24 ώρες
- Η Ενυδατική Κρέμα Effaclar H Iso-Biome, προσφέρει εντατική ενυδάτωση στο λιπαρό δέρμα που έχει ευαισθητοποιηθεί από θεραπείες κατά της ακμής, βοηθά στη μείωση των ατελειών και των σημαδιών, επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος με τον πιο ήπιο και αποτελεσματικό τρόπο. Σημαντικό: Παρουσιάζει καλή ανοχή σε συνδυασμό με την Ισοτρετινοίνη αλλά και με το Epiduo 0.1, δύο δραστικές αγωγές κατά της ακμής, μειώνοντας σημαντικά την ευαισθησία του δέρματος και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών κατά 44%!

Ιδανικό πρωινό skincare για την ευαισθητοποιημένη επιδερμίδα από τις φαρμακευτικές αγωγές κατά της ακμής:

Μετά τον καθαρισμό με την Κρέμα Καθαρισμού Effaclar H Iso-Biome, εφαρμόστε στην επιδερμίδα σας την Ενυδατική Κρέμα Effaclar H Iso-Biome και ολοκληρώστε τη φροντίδα της με το Anthelios UVMUNE400 SPF50+, την απαραίτητη πολύ υψηλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία. Αν η ξηρότητα λόγω της θεραπείας ταλαιπωρεί και τα χείλη σας, ανακουφίστε τα άμεσα με το αναπλαστικό, επανορθωτικό βάλσαμο Cicaplast Lips.

Πηγές: 1. Sevimli Dikicier B. Topical treatment of acne vulgaris: efficiency, side effects, and adherence rate. J Int Med Res. 2019 Jul;47(7):2987-2992.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ