Το μικροβίωμα του δέρματος

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Mικροβίωμα ένας απαραίτητος συνεργάτης για την υγεία του δέρματος μας.

 

Το μικροβίωμα είναι ένα περίπλοκο αλληλένδετο σύστημα μικροοργανισμών που ζει στο ανθρώπινο σώμα και είναι μοναδικό για κάθε άτομο, όπως το δακτυλικό αποτύπωμα.

 

Καλύπτει κάθε επιφάνεια του σώματος σχηματίζοντας ένα εύθραυστο δίκτυο αλληλοεξαρτώμενων ζωντανών βακτηρίων.

 

Γνωστό ως μικροβιωμα του δέρματος, τα βακτήρια και τα μικρόβια που βρίσκονται στο δέρμα μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της φυσικής άμυνας του δέρματος μας καθώς μας προστατεύει από εξωτερικές επιθέσεις.

 

Το μικροβιωμα του δέρματος αλληλεπιδρά με το σώμα μας και με το περιβάλλον για την διασφάλιση της υγιούς λειτουργιάς του. Κατά τις εξάρσεις της ατοπικής δερματίτιδας ανακαλύφθηκε ότι, στις περιοχές όπου το δέρμα παρουσιάζει φλεγμονή και κνησμό, διαταράσσεται η ισορροπία του μικροβιώματος.

 

Από την ίδρυσή της, το 1975, η αποστολή της La Roche-Posay είναι η βελτίωση της ζωής των ατόμων που πάσχουν από ατοπική δερματίτιδα και μεγάλη ξηρότητα. Η αποστολή αυτή έχει τώρα μεγαλύτερη αξία από ποτέ, με τον αριθμό των ασθενών που πάσχουν από ατοπία να τριπλασιάζονται τα τελευταία 30 χρόνια, με σοβαρό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία.

 

Για το λόγο αυτο, τα Δερματολογικά εργαστήρια της La Roche-Posay έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χαρτογράφηση του μικροβιώματος του ατοπικού δέρματος.

 

Σε συνεργασία με την επιστημονική κοινότητα μελέτησαν για πρώτη φορά εάν το μικροβιωμα ενός ασθενή που πάσχει από ατοπικό έκζεμα διαφέρει από εκείνο ενός υγιούς ασθενή και εάν το μικροβιωμα στις προσβεβλημένες περιοχές του δέρματος από ατοπική δερματίτιδα, διαφέρει από το μικροβίωμα μιας μη προσβεβλημένης στον ίδιο ασθενή.

 

Με στόχο τη κατανόηση της πάθησης και την καλύτερη αντιμετώπιση της, μελετήθηκε ακόμα ο τρόπος με τον όποιον μπορεί να επιτευχτεί η αποκατάσταση και η επαναφορά της ισορροπίας του μικροβιώματος ενός ατοπικού ασθενούς μετά από θεραπεία με ένα μαλακτικό.

 

Χάρη στο συνδυασμό δραστικών συστατικών η νέα σύνθεση του Lipikar Baume AP+ μπορεί να δράσει στην επιφάνεια του δέρματος επαναφέροντας την ισορροπία του μικροβιώματος και στο βάθος του δέρματος να ενισχύσει το προστατευτικό φραγμό και να καταπραΰνει το δέρμα.