Τι είναι λοιπόν το μικροβίωμα;

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το ανθρώπινο σώμα είναι σαν ένας πλανήτης, που φιλοξενεί ποικίλα τοπία και πολύμορφα περιβάλλοντα.

 

Κάθε ένα έχει τη δική του, ξεχωριστή πανίδα και χλωρίδα, που συνυπάρχουν σε τέλεια ισορροπία.

 

Ωστόσο, όση σημασία κι αν δίνει κάποιος στους κανόνες υγιεινής και την περιποίησή του, έχει ένα δισεκατομμύριο μικροοργανισμούς ανά τετραγωνικό εκατοστό του δέρματός του!

 

Το σύνολο αυτών των βακτηρίων, μυκήτων και αρχαιοβακτηρίων, με τον εκπληκτικό πλούτο και την πολυπλοκότητά τους, ονομάζεται "μικροβίωμα".

 

Μικροβίωμα… πού ήσουν όλη μου τη ζωή;

 

Αναρωτιέσαι γιατί τα βιβλία βιολογίας δεν έγραφαν πουθενά για το "δάσος" των μικροβίων που ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας;

 

Στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η "Μελέτη για το Ανθρώπινο Μικροβίωμα", η κολοσσιαία, παγκόσμιας κλίμακας έρευνα που αποκάλυψε όλη την πολυπλοκότητα των μικροβιακών πληθυσμών που μας συνοδεύουν στην καθημερινή μας ζωή.

 

Εγκαταλείποντας τις παλαιότερες τεχνικές που βασίζονται στην καλλιέργεια, υπέρ της ακριβέστερης γενετικής αλληλουχίας, το έργο αυτό κατόρθωσε να αναγνωρίσει τα πάνω από 500 διαφορετικά είδη που συμβιώνουν στο δέρμα και μόνο.

 

Με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, το μικροβίωμα είναι σαν ένα δεύτερο δέρμα, που μόλις ήρθε στο φως!

 

Μικροβίωμα: τόσο μοναδικό σαν το δαχτυλικό σου αποτύπωμα

 

Η βακτηριακή σύνθεση του μικροβιώματός σου είναι μοναδική, γι' αυτό κάποιοι επιστήμονες την περιγράφουν σαν ένα "δεύτερο γονιδίωμα".

 

Το μικροβίωμα διαφέρει επίσης και ανά περιοχή του σώματος: κάποια σημεία διαθέτουν μεγαλύτερη ποικιλότητα σε μικροοργανισμούς -όπως ο αφαλός σου, ο οποίος φιλοξενεί μερικά από τα πιο εξωτικά είδη!

 

Ένα πλούσιο οικοσύστημα στην επιφάνεια του δέρματός σου

 

Ένα από τα σημαντικότερα μικροβιακά περιβάλλοντα είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματός σου: το δέρμα. Με βάρος που ξεπερνά τα 5 κιλά, το δέρμα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον οργανισμό και στον έξω κόσμο, ενώ παίζει πολύ σημαντικό προστατευτικό ρόλο - γνωστό ως "λειτουργία φραγμού".

 

Όντας εκτεθειμένο κατά αυτόν τον τρόπο, το δέρμα είναι εξαιρετικά ευάλωτο. Οι εξωτερικοί παράγοντες καταπόνησης μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς την ποικιλότητα των μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα και είναι απαραίτητοι για την υγεία του.

 

Πώς μπορείς να βοηθήσεις τους μικροσκοπικούς αυτούς συμμάχους του δέρματός σου;

 

Η ποικιλότητα του μικροβιώματος συμβάλλει στην καταπολέμηση των δυσάρεστων φλεγμονών που ευθύνονται για τα συμπτώματα ευαισθησίας.

 

Η επιδημία του ευαίσθητου δέρματος -το 62% των ανθρώπων σήμερα έχουν ευαίσθητο δέρμα!- έχει ως αποτέλεσμα την αυξανόμενη προσπάθεια ανάπτυξης μιας υγιούς, ποικιλόμορφης μικροχλωρίδας του δέρματος.

 

Ανακαλύψτε ένα μοναδικό θεραπευτικό συστατικό, που βοηθά στην αποκατάσταση της ποικιλομορφίας του μικροβιώματος του δέρματος: το ιαματικό νερό με πρεβιοτικά.

 

Πρεβιοτικά: οι ήρωες στην περιποίηση του δέρματός σου

 

[1] Sensitive skin: an epidemiological study Br J Dermatol 2001;145:258-63. Willis CM, Shaw S, de La Charrière O, et al