Ατοπική δερματίτιδα σε ενήλικες

Η ατοπική δερματίτιδα είναι μια χρόνια φλεγμονώδης δερματοπάθεια, μη μεταδοτική, που εμφανίζεται συχνά σε βρέφη από την ηλικία περίπου των τριών μηνών ή και νωρίτερα, και μπορεί να διαρκέσει από μερικούς μήνες μέχρι αρκετά χρόνια. Σε κάποιες περιπτώσεις η ατοπική δερματίτιδα επιμένει και στους ενήλικες, με τα συμπτώματά της (ερυθρότητα, κνησμός, φλεγμονή, έντονη ξηρότητα, πόνος) να είναι τόσο έντονα που να επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνικότητα και την αυτοεκτίμηση των πασχόντων. Σε σχετική έρευνα, μάλιστα, το 79% των ενηλίκων έχει δηλώσει ότι έχει αναγκαστεί να απουσιάσει από την εργασία του εξαιτίας των συμπτωμάτων της τα οποία, όταν βρίσκονται σε έξαρση επηρεάζουν κάθε πλευρά της καθημερινότητας, ακόμα και τον ύπνο, φέρνοντας το άτομο σε μια θέση έντονης δυσφορίας.

Τι φταίει;

Τα ακριβή αίτια της ατοπικής δερματίτιδας είναι ακόμα υπό διερεύνηση, όμως ήδη η επιστημονική κοινότητα έχει ξεκαθαρίσει αρκετά το τοπίο – τόσο, ώστε να μπορεί να δώσει λύσεις που θέτουν υπό έλεγχο την κατάσταση. 

Η κληρονομικότητα φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς σχεδόν το 80% των παιδιών με ατοπία εμφανίζουν σχετικό οικογενειακό ιστορικό. Πιο συγκεκριμένα, η φιλαγκρίνη, μια πρωτεΐνη του δέρματος η οποία συμβάλλει στη συνοχή του πολύτιμου επιδερμικού φραγμού, εμφανίζεται ανεπαρκής. Αποτέλεσμα: δημιουργούνται «κενά» στον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας, τα οποία επιτρέπουν σε ερεθιστικούς παράγοντες και αλλεργιογόνα που βρίσκονται στο περιβάλλον ή/και σε προϊόντα προσωπικής φροντίδας, να διεισδύουν στο δέρμα, να πυροδοτούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και, κατά συνέπεια, τα συμπτώματα της ατοπικής δερματίτιδας. 

Ο αποδιοργανωμένος επιδερμικός φραγμός, λοιπόν, είναι μία από τις βασικές αιτίες εμφάνισης αυτής της δερματοπάθειας, όμως πρόσφατες έρευνες αποκάλυψαν έναν ακόμα πολύ σημαντικό παράγοντα στην εξίσωση: το μικροβίωμα του δέρματος, το οποίο έβαλε πρώτη κάτω από το μικροσκόπιο η La Roche-Posay. Πρόκειται για ένα αόρατο (στο γυμνό μάτι) οικοσύστημα μικροοργανισμών που ζουν στο δέρμα μας. Τα γονίδια, η διατροφή, ο τρόπος ζωής, η προσωπική υγιεινή, ακόμα και τα άλλα άτομα με τα οποία μοιραζόμαστε το ίδιο σπίτι, μπορούν να επηρεάσουν την ισορροπία του μικροβιώματος. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Έρευνες της La Roche-Posay έδειξαν ότι η μείωση της βακτηριακής ποικιλομορφίας του μικροβιώματος συνδέεται άμεσα με την εκδήλωση της ατοπικής δερματίτιδας, με το 30% να καταλαμβάνεται από ένα μόνο είδος βακτηρίου: το Staphylococcus Aureus (Staph). Αυτή η ανισορροπία του μικροβιώματος, η λεγόμενη δυσβίωση, οδηγεί σε τρεις αλληλοσυνδεόμενους μηχανισμούς: αποικισμός από τον Staphylococcus Aureus, με τις εξάρσεις της ατοπίας να διαδέχονται η μία την άλλη, υποβάθμιση του δερματικού φραγμού που προκαλεί έντονη ξηρότητα και δερματική φλεγμονή. Μάλιστα, οι έρευνες της La Roche-Posay πάνω στο μικροβίωμα του δέρματος αποκάλυψαν πως ο Staphylococcus Aureus σχηματίζει ένα βακτηριακό βιοφίλμ προκειμένου να προστατευτεί. Ακριβώς σε αυτή τη διαδικασία εστιάζει η νέα, ακόμα πιο ενισχυμένη σύνθεση του Lipikar η οποία σχεδιάσθηκε για να εμποδίσει τον σχηματισμό αυτού του βιοφίλμ, να ενισχύσει τον δερματικό φραγμό και να περιορίσει την επανεμφάνιση του εκζέματος. 

Τεχνολογία AP+M: το μέλλον στην αντιμετώπιση της ατοπίας

Από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι το βακτήριο Staphylococcus Aureus  γίνεται πιο ανθεκτικό μέσω της δημιουργίας ενός βιοφίλμ (δηλαδή τα βακτήρια προσκολλώνται στην επιφάνεια του δέρματος, ενώνονται μεταξύ τους και δημιουργούν ένα φιλμ που τα καθιστά πιο ισχυρά απέναντι στις προσπάθειες του ανοσοποιητικών κυττάρων του δέρματος να τα εξουδετερώσουν), η απάντηση ήταν προφανής: έπρεπε να βρεθεί ένας μηχανισμός που θα εμποδίσει αυτό το βιοφίλμ να σχηματιστεί.

Αυτό ακριβώς κάνει η νέα, βελτιωμένη σύνθεση του Lipikar Baume AP+M η οποία συνδυάζει την αποτελεσματικότητα με την υψηλή ανοχή. Το συστατικό Microresyl που περιέχει προλαμβάνει την υπερβολική εξάπλωση του Staphylococcus Aureus, μειώνοντας την ανθεκτικότητα του βακτηρίου και αναστέλλοντας τον σχηματισμό βιοφίλμ. Συγχρόνως, φροντίζει να εμποδίζει την δυσβίωση και να επαναφέρει την ισορροπία του μικροβιώματος. Χάρη στο Aqua Posay Filiformis, ένα αποκλειστικό, πατενταρισμένο ενεργό συστατικό της La Roche-Posay, το οποίο αναπτύσσεται εργαστηριακά μέσω της καλλιέργειας βακτηρίων Vitreoscilla Filiformis. Αυτό το συστατικό έχει την ιδιότητα να διεγείρει τους βιοδείκτες της φυσικής άμυνας του δέρματος ενώ διαθέτει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες – πολύτιμη δράση στη θεραπευτική στρατηγική αντιμετώπισης χρόνιων φλεγμονωδών παθήσεων του δέρματος, όπως είναι η ατοπική δερματίτιδα. Επιπλέον, το Shea Butter αποκαθιστά τον δερματικό φραγμό, η νιασιναμίδη μειώνει τον ερεθισμό, την ερυθρότητα και τον κνησμό ενώ το Ιαματικό Νερό La Roche-Posay προσφέρει καταπράυνση και ενισχύει τις φυσικές άμυνες του δέρματος.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Οι 32 κλινικές μελέτες που διενεργήθηκαν σε πάνω από 14.000 ασθενείς έδειξαν ότι η σύνθεση του Lipikar Baume είναι αποτελεσματική απέναντι σε όλα τα προβλήματα του ξηρού δέρματος. Σε 7 μελέτες που έγιναν πάνω σε δέρμα με τάση εκζέματος και αλλεργικό δέρμα, 82% των ασθενών που χρησιμοποίησαν την κρέμα Lipikar Baume AP+M για έναν μήνα δεν υποτροπίασαν, ποσοστό που για τους ασθενείς που χρησιμοποίησαν ένα σύνηθες προϊόν περιποίησης έφτασε μόλις το 26%. Η κλινική μελέτη που έγινε σε 51 ασθενείς (ενήλικες και παιδιά_, για δύο εβδομάδες, εστίασε στα αποτελέσματα που δίνει ο συνδυασμός του κρεμώδους αφρόλουτρου Lipikar Syndet AP+ με την κρέμα Lipikar Baume AP+M έδωσε εντυπωσιακά αποτελέσματα: ο κνησμός μειώθηκε κατά 41%, η απώλεια ύπνου μειώθηκε κατά 42% και η ποιότητα ζωής βελτιώθηκε συνολικά κατά 69%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ