Η καλύτερη ενυδατική κρέμα προσώπου για ευαίσθητη επιδερμίδα

Αν και δεν είναι τύπος, αλλά κατάσταση δέρματος, η ευαίσθητη επιδερμίδα φαίνεται πως απασχολεί ολοένα και μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παγκοσμίως, με το 60-70% των γυναικών και το 50-60% των αντρών να αναφέρουν πως εμφανίζουν κάποιον βαθμό ευαισθησίας (1). 

Πώς ορίζει η επιστημονική κοινότητα τον όρο «ευαίσθητο δέρμα»; Ως ένα σύνολο συμπτωμάτων - με πιο συχνά τον νυγμό, την αίσθηση καύσου, τον πόνο, τον κνησμό, το μυρμήγκιασμα- που αισθάνεται κάποιος στο δέρμα του και που πυροδοτούνται από ερεθίσματα τα οποία δεν είναι αναμενόμενο να προκαλούν αυτού του είδους τις αντιδράσεις - όπως, για παράδειγμα, οι περιβαλλοντικές συνθήκες (έκθεση στον ήλιο, ζέστη, κρύο, αέρας, κλιματισμός κλπ), συνθέσεις καλλυντικών, προϊόντα προσωπικής υγιεινής, καθαριστικά σπιτιού, σαπούνια και μαλακτικά ρούχων, διάφορα υφάσματα κ.α. (1).

Για πολλά χρόνια, το ευαίσθητο δέρμα ήταν ένα ιατρικό μυστήριο – σήμερα, όμως, οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αποκρυπτογραφήσουν σε σημαντικό βαθμό τα χαρακτηριστικά του, με πιο βασικά: 

- Τη δυσλειτουργία του δερματικού φραγμού (ανεπάρκεια λιπιδίων), η οποία επιτρέπει τη διείσδυση περιβαλλοντικών ερεθιστικών παραγόντων, όπως πχ ορισμένων καλλυντικών συστατικών, στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος.

- Την υπερευαισθησία των νευρικών απολήξεων, η οποία ευθύνεται για την απελευθέρωση φλεγμονωδών ουσιών ως απόκριση σε αβλαβή ερεθίσματα όπως το νερό υψηλής σκληρότητας, οι αλλαγές θερμοκρασίας κλπ. Αυτές οι φλεγμονώδεις ουσίες είναι που προκαλούν τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του ευαίσθητου δέρματος όπως είναι ο νυγμός, ο κνησμός, το μυρμήγκιασμα.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό πως οποιοσδήποτε τύπος δέρματος μπορεί κάποια στιγμή να εμφανίσει συμπτώματα ευαισθησίας – πώς, όμως, φτάνει στη διάγνωση ο δερματολόγος; Αποκλείοντας παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, ώστε να καταλήξει στην επικρατέστερη διάγνωση με βάση τις περιγραφές των συμπτωμάτων και της αίσθησης δυσφορίας που του περιγράφει ο ασθενής. Σε αυτό το σημείο οι ειδικοί διευκρινίζουν τη διαφορά ανάμεσα στο ευαίσθητο, το αντιδραστικό και το δέρμα με τάση για αλλεργίες: ενώ το τελευταίο αντιδρά σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα με τη μορφή εξανθήματος, το ευαίσθητο δέρμα συχνά δεν εμφανίζει ορατά σημάδια αλλά προκαλεί δυσφορία με τα συμπτώματά του (κνησμός, μυρμήγκιασμα, αίσθηση καύσου ή/και νηγμού κλπ), είτε συνεχώς είτε ως απόκριση σε εσωτερικούς ή εξωτερικούς εκλυτικούς παράγοντες όπως το στρες, το σκληρό νερό, ο κλιματισμός κ.α. Το αντιδραστικό δέρμα από την άλλη, διαφέρει γιατί αντιδρά σε εσωτερικούς και εξωτερικούς εκλυτικούς παράγοντες που προκαλούν τόσο την ίδια δυσάρεστη αίσθηση όσο και ορατά συμπτώματα, όπως ερυθρότητα και ερεθισμό.

Πώς, λοιπόν, θα αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά την ευαισθησία της επιδερμίδας σας; Υιοθετώντας μια τριπλή προσέγγιση φροντίδας με στόχο την αποκατάσταση του προστατευτικού φραγμού του δέρματος, την εντατική καταπράυνση του δέρματος και την εξισορρόπηση του μικροβιώματος, το οποίο στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ευαίσθητου δέρματος, παρουσιάζει ανισορροπία.

Αν έχετε: 

- Ξηρό, ευαίσθητο δέρμα, επιλέξτε για την καθημερινή του ενυδάτωση την Toleriane Sensitive Cream, μια επαναστατική σύνθεση για την ενυδάτωση του δέρματος, ασφαλής ακόμα και για βρέφη. Συνδυάζει Ceramides που επανορθώνουν και προστατεύουν τον επιδερμιδικό φραγμό, Γλυκερίνη για 48ωρη ενυδάτωση και Ιαματικό Νερό La Roche-Posay που καταπραΰνει το δέρμα, μειώνει την ερυθρότητα και τον ερεθισμό. Οι κλινικές έρευνες αποτυπώνουν με την δύναμη των αριθμών την αποτελεσματικότητα αυτής της σύνθεσης η οποία μειώνει κατά 76% την αίσθηση τραβήγματος και κνησμού και κατά 89% την αίσθηση τσιμπήματος!
 
- Ευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρότητα και ροδόχρου νόσο, επιλέξτε την διορθωτική ενυδατική φροντίδα Toleriane Rosaliac AR Concentrate. Τα συστατικά αυτής της σύνθεσης είναι ειδικά επιλεγμένα για την αποτελεσματικότητά τους: η  το Neurosensine, είναι ένα συστατικό που δρα στις αισθητικές νευρικές απολήξεις, συμβάλλοντας στη μείωση της αίσθησης πόνου και της αντιδραστικότητας του δέρματος, το Ιαματικό Νερό της La Roche-Posay είναι ένα φυσικό νερό πλούσιο σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία με αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, ενώ η περιεκτικότητα 2% σε SPHINGOBIOMA, καταπραΰνει το δέρμα εξισορροπώντας το μικροβίωμα και βοηθώντας στη μείωση της ερυθρότητας. Άμεσα, ο συνδυασμός αυτών των συστατικών μειώνει την ερυθρότητα, καταπραΰνει το ερεθισμένο και ευαίσθητο δέρμα και παρέχει έντονη, μακράς διάρκειας ενυδάτωση. Μετά από 4 εβδομάδες συστηματικής χρήσης, παρατηρείται μείωση 72% στην αίσθηση τσιμπήματος και 54% στη συχνότητα εμφάνισης ερυθρότητας, ενώ μετά από 35 ημέρες παρατηρείται μείωση 68% στην ξηρότητα του δέρματος. Στα πολύ θετικά, plus η απαλή πράσινη απόχρωση του προϊόντος, η οποία εξουδετερώνει οπτικά την κοκκινίλα στην επιδερμίδα.

- Ευαίσθητο ξηρό έως πολύ ξηρό ή και με τάση αλλεργίας δέρμα, εμπιστευτείτε την καθημερινή ενυδατική επανορθωτική φροντίδα Toleriane Dermallergo Creme, με σύνθεση βασισμένη στην επιστήμη του μικροβιώματος. Το αποκλειστικό προβιοτικό εκχύλισμα SPHINGOBIOMA αναστέλει τη φλεγμονή, ενδυναμώνει τη συνοχή των κυττάρων και τη λειτουργία του φραγμού ενώ συμβάλλει στην αποκατάσταση και εξισορρόπηση του μικροβιώματος, η Neurosensine αναστέλει το σήμα του πόνου, καταπραΰνει τον μνησμό, ανακουφίζει και μεώνει την ευαισθησία του δέρματος, ενώ το Βούτυρο Καριτέ και η Γλυκερίνη, προσφέρουν θρέψη και επανορθώνουν τον επιδερμιδικό φραγμό. Άμεσα, αυτή η δερματολογική καινοτομία της La Roche-Posay μειώνει την αίσθηση του πόνου, δρα κατά της ερυθρότητας και των υποτροπών, προσφέρει ενυδάτωση διάρκειας 48 ωρών. Έξτρα «προσόν» της Toleriane Dermallergo Cream: συνεχίζει να δρα κατά των υποτροπών ακόμα και μετά από 1 εβδομάδα διακοπής της χρήσης της!


Πηγές: 1. Miranda A.Farage, The Prevalence of Sensitive Skin, May 17 2019, Front Med (Lausanne)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ