Η βιταμίνη C και οι ιδιότητές της για το δέρμα

Η βιταμίνη C (ή ασκορβικό οξύ) είναι ένα δημοφιλές συστατικό στα προϊόντα περιποίησης του δέρματος για τα πολυάριθμα οφέλη της. Χάρη στην ιδιότητά του να προσφέρει φωτεινότητα και λάμψη στο δέρμα έως την αντιοξειδωτική του δράση, το ασκορβικό οξύ έχει γίνει βασικό συστατικό στη ρουτίνα περιποίησης του δέρματος. Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε στους διαφορετικούς τύπους βιταμίνης C, στα οφέλη της για το δέρμα και στα καλύτερα προϊόντα που μπορείτε να ενσωματώσετε στην περιποίησή σας σας για μια λαμπερή επιδερμίδα. Είτε έχετε εμπειρία στην περιποίηση της επιδερμίδας είτε μόλις αρχίζετε να εξερευνάτε το συγκεκριμένο πεδίο, διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε τα θαύματα που έχει να προσφέρει η βιταμίνη C.

Τι είναι το ασκορβικό οξύ και για ποιο λόγο το χρησιμοποιούμε;

Η βιταμίνη C είναι ένα ζωτικής σημασίας θρεπτικό συστατικό για την υγεία μας συνολικά. Το θρεπτικό αυτό συστατικό παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, στη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος και στη μείωση του κινδύνου χρόνιων ασθενειών. Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην παρεμπόδιση των ελεύθερων ριζών, που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα. Τα οφέλη της επεκτείνονται πέρα από την εσωτερική υγεία του σώματος, καθώς έχει και σημαντικές επιδράσεις στο δέρμα και στην επιδερμίδα.

Η κύρια λειτουργία του ασκορβικού οξέος στο δέρμα είναι η αντιοξειδωτική του δράση και η ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που αποτελεί προϋπόθεση για τη διατήρηση της ελαστικότητας και της σφριγηλότητας του δέρματος. Όσον αφορά την αντιοξειδωτική της λειτουργία, αυτή η βιταμίνη προστατεύει από τις βλάβες που προκαλούνται από εξωτερικά στοιχεία όπως η ρύπανση, οι υπεριώδεις ακτίνες και οι στρεσογόνοι παράγοντες. Έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μειώνουν την ερυθρότητα και τη φλεγμονή, καθιστώντας την κατάλληλη επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα.

Γιατί η βιταμίνη C κάνει καλό στο δέρμα;

Η βιταμίνη C έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία του δέρματος χάρη στις πολλαπλές ιδιότητές της. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, αυτό το αντιοξειδωτικό μπορεί να συμβάλει στην προστασία του δέρματος από επιβλαβείς περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως η υπεριώδης ακτινοβολία και η ρύπανση, καθώς και στην ενίσχυση της παραγωγής κολλαγόνου για τη διατήρηση μιας σφριγηλής, νεανικής επιδερμίδας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος, μειώνοντας την εμφάνιση των σκούρων κηλίδων και της 1. υπερμελάγχρωσης. Επιπλέον, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα και μειώνουν την ερυθρότητα, καθιστώντας την εξαιρετικά ευεργετική για το ευαίσθητο δέρμα.α

Αλλά ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματά της είναι η ικανότητά της να ενισχύει την αποτελεσματικότητα της αντηλιακής προστασίας. Η βιταμίνη C μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τις υπεριώδεις ακτίνες και τις βλάβες από τις ελεύθερες ρίζες, καθιστώντας την απαραίτητη για όσους περνούν πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή ζουν σε ηλιόλουστα κλίματα. Επιπλέον, οι ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητές της μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία και στη μείωση της εμφάνισης των σκούρων κηλίδων και της ερυθρότητας. Είναι σημαντικό, εάν η βιταμίνη C χρησιμοποιείται ως μέρος της καθημερινής ρουτίνας περιποίησης και ομορφιάς, να συνοδεύεται πάντα από αντηλιακό, για την προστασία του δέρματος από τη γήρανση.

Τύποι βιταμίνης C

Όσον αφορά τη χρήση της βιταμίνης C για τη φροντίδα του δέρματος, υπάρχουν διάφορες επιλογές στην αγορά, κάθε μία από τις οποίες έχει τα δικά της μοναδικά πλεονεκτήματα και οφέλη.

Καθαρή βιταμίνη C

Καθαρή βιταμίνη C είναι η ονομασία που δίνεται στο ασκορβικό οξύ χωρίς να περιέχει άλλα συστατικά ή πρόσθετα. Αυτό το συστατικό είναι εξαιρετικά βιοδιαθέσιμο, που σημαίνει ότι απορροφάται και αξιοποιείται εύκολα από τον οργανισμό. Διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες των ελεύθερων ριζών και συμβάλλει στη διέγερση της παραγωγής κολλαγόνου στο δέρμα, περιορίζοντας την εμφάνιση λεπτών γραμμών και ρυτίδων, βελτιώνοντας τη σφριγηλότητα του δέρματος και μειώνοντας την υπερμελάγχρωση. 

Βιταμίνη Cg

Η βιταμίνη Cg προέρχεται από καθαρή βιταμίνη C, αλλά έχει τροποποιηθεί προκειμένου να βελτιωθεί η σταθερότητά της. Το «g», που σημαίνει «γλυκοζίτης», υποδεικνύει ότι έχει συνδεθεί με ένα μόριο γλυκόζης. Αυτή η μορφή της βιταμίνης C είναι λιγότερο ερεθιστική για το δέρμα, καθιστώντας την εξαιρετική επιλογή για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι η βιταμίνη Cg έχει περισσότερα ενυδατικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη για το δέρμα.

Σταθερή Βιταμίνη C

Πρόκειται για μορφή βιταμίνης C που βρίσκεται σε διάφορα προϊόντα περιποίησης του δέρματος. Αυτή η μορφή βιταμίνης C έχει τροποποιηθεί χημικά για να διασφαλιστεί η σταθερότητά της και να παραταθεί η διάρκειά της. Η ενεργή βιταμίνη C χαρίζει στο προϊόν λεία, μεταξένια υφή, που βοηθά στην εύκολη απορρόφηση από το δέρμα. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη για το δέρμα.

 
Πώς μπορώ να ξέρω αν το δέρμα μου χρειάζεται βιταμίνη C;

Η βιταμίνη C είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος και συμβάλλει στη βελτίωση των σημαδιών γήρανσης και στην προστασία από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες. Πότε πρέπει να ενσωματώσουμε αυτό το δραστικό συστατικό στη ρουτίνα μας;

Καθώς μεγαλώνουμε, το δέρμα μας σταδιακά χάνει την ελαστικότητά του και αρχίζουν να εμφανίζονται ρυτίδες. Για να καθορίσουμε αν η βιταμίνη C είναι απαραίτητη, πρέπει να αξιολογήσουμε την υφή του δέρματός μας – αν το αισθανόμαστε τραχύ και ανομοιόμορφο, θα μπορούσε να είναι ευεργετική. Αυτό το θρεπτικό συστατικό συμβάλλει στη φωτεινότητα της επιδερμίδας και στη λείανση της όψης του δέρματος, με αποτέλεσμα μια πολύ πιο υγιή εμφάνιση. 
 
Επιπλέον, αν παρατηρήσετε σκούρες κηλίδες ή υπερμελάγχρωση, οι οροί και οι κρέμες με βιταμίνη C μπορούν να μειώσουν την ένταση αυτών των χρωστικών, προσφέροντάς σας μια πιο καθαρή επιδερμίδα.

Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής λόγω ακμής ή άλλων καταστάσεων. Συμπεριλαμβάνοντας τη βιταμίνη C στην καθημερινή ρουτίνα φροντίδας του δέρματός μας, μπορούμε να βελτιώσουμε την όψη του και να αποτρέψουμε μελλοντικές εξάρσεις.
 
Οι καλύτερες κρέμες και οροί με βιταμίνη C

Όταν επιλέγετε ένα προϊόν βιταμίνης C, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι δεν είναι όλα ίδια. Για να σας βοηθήσουμε να κάνετε τη σωστή επιλογή, ακολουθεί μια λίστα με προϊόντα βιταμίνης C, που μπορούν να βοηθήσουν αποτελεσματικά στη φωτεινότητα, στη σύσφιξη και στην ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας σας.
 
1. Ορός καθαρής βιταμίνης C10

Το La Roche-Posay Pure Vitamin C10 Serum θα βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η τακτική χρήση του ορού διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, με αποτέλεσμα να έχετε μια πιο λεία και νεανική επιδερμίδα. Κατάλληλος για όλους τους τύπους δέρματος, ακόμη και για ευαίσθητα δέρματα, ο ορός αυτός έχει λεπτόρρευστη υφή και απορροφάται γρήγορα, καθιστώντας τον μια εξαιρετική προσθήκη σε κάθε πρόγραμμα περιποίησης.
 
2. REDERMIC [C] EYES

Αν αναζητάτε μια αποτελεσματική λύση για να μειώσετε τα σημάδια γήρανσης γύρω από τα μάτια, η La Roche-Posay REDERMIC [C] EYES είναι ένα πολύτιμο όπλο. Αυτήός η κρέμα ματιών έχει σχεδιαστεί για να καταπολεμά τις λεπτές γραμμές, τις ρυτίδες και τους μαύρους κύκλους, κάνοντας το δέρμα σας να δείχνει πιο φωτεινό. Με καθαρή βιταμίνη C, η κρέμα αυτή διεισδύει γρήγορα στην επιδερμίδα, παρέχοντας οφέλη μακράς διάρκειας, που μπορούν να βοηθήσουν στην καθυστέρηση των σημαδιών γήρανσης. Είτε παλεύετε με το «πόδι της χήνας» είτε με την απώλεια σφριγηλότητας ή άλλα κοινά προβλήματα των ματιών, αυτό το προϊόν μπορεί να σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη συνολική εμφάνιση του δέρματός σας.

3. Καθαρή βιταμίνη C 

Όταν πρόκειται για την περιποίηση της επιδερμίδας, η επιλογή των σωστών προϊόντων είναι ζωτικής σημασίας. Αν θέλετε μία κρέμα προσώπου με βιταμίνη C που θα σας βοηθήσει να πετύχετε μια πιο φωτεινή και ομοιόμορφη επιδερμίδα, η REDERMIC [C] είναι μια εξαιρετική επιλογή. Με ανάλαφρη υφή του, απορροφάται γρήγορα και εύκολα, και αφήνει την επιδερμίδα σας λεία και αναζωογονημένη. Επιπλέον, αυτό το προϊόν είναι απαλλαγμένο από parabens, αρώματα και άλλα δυνητικά επιβλαβή συστατικά, καθιστώντας το μια ασφαλή και αποτελεσματική επιλογή για όσους ενδιαφέρονται να πάνε το πρόγραμμα φροντίδας της επιδερμίδας τους στο επόμενο επίπεδο. 

Αντηλιακό και βιταμίνη C

Μία ενδεδειγμένη περιποίηση της επιδερμίδας πρέπει να περιλαμβάνει δύο σημαντικά στοιχεία: το αντηλιακό και τη βιταμίνη C. Το αντηλιακό προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας, ενώ η βιταμίνη C φωτίζει την επιδερμίδα και μειώνει την εμφάνιση ρυτίδων και λεπτών γραμμών, ενώ παράλληλα δρα κατά των ελεύθερων ριζών. Χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό εμπλουτισμένο με βιταμίνη C, το δέρμα σας όχι μόνο θα προστατεύεται από τον ήλιο, αλλά θα λαμβάνει και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται προκειμένου να παραμείνει υγιές. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ο συνδυασμός αντηλιακού και βιταμίνης C μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, η οποία είναι απαραίτητη για μια νεανική επιδερμίδα.

Anthelios UVMUNE 400 Fluid SPF50+ με χρώμα
 
Προστατέψτε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου και διατηρήστε το νεανικό με το Anthelios UVMUNE 400 Fluid SPF50 με χρώμα. Αυτό το αντηλιακό παρέχει πολύ υψηλή προστασία από τις ακτίνες UVA και UVB, αλλά και τις ultra μακρές UVA. Χάρη στις χρωστικές που περιέχει, προσφέρει μια φυσική απόχρωση, που προσαρμόζεται τέλεια στον τόνο της επιδερμίδας σας. Αν, από την άλλη πλευρά, προτιμάτε ένα αντηλιακό με χωρίς χρώμα, μπορείτε πάντα να επιλέξετε το Anthelios UVMUNE 400 Fluid SPF50+.

Αν αναζητάς το τέλειο πρόγραμμα περιποίησης του δέρματος, σου προτείνουμε να συμπεριλάβεις στην καθημερινότητά σου, εκτός από τα αντηλιακά που αναφέρθηκαν προηγουμένως, το Anthelios Age Correct SPF50, μια ελαφριά αντηλιακή κρέμα με ενεργά συστατικά όπως υαλουρονικό οξύ, νιασιναμίδη και Phe-Resorcinol, που βοηθούν στην καταπολέμηση και προστασία από τα σημάδια της γήρανσης και τις κηλίδες που προκαλούνται από τον ήλιο.

Περιποίηση προσώπου με βιταμίνη C

Με ένα συνεπές πρόγραμμα περιποίησης του προσώπου, που συμπεριλαμβάνει βιταμίνη C, θα παρατηρήσετε σύντομα μια διαφορά στην υφή, τον τόνο και τη συνολική όψη του δέρματός σας.

Πρωινό πρόγραμμα περιποίησης ρουτίνα προσώπου με βιταμίνη C

Καθαρισμός

Καθαρίστε το δέρμα με χλιαρό νερό και ένα ήπιο καθαριστικό με βάση το νερό ή χρησιμοποιήστε ένα αφρώδες καθαριστικό, ξεπλύνετε και στεγνώστε απαλά με μια πετσέτα.

Εφαρμόστε ορό

Τοποθετήστε 4 σταγόνες από τον ορό βιταμίνης C στην παλάμη του χεριού σας και εφαρμόστε απαλά στις περιοχές του προσώπου σας όπου θέλετε να απλώσετε τον ορό. Αφήστε τον 5 λεπτά να διεισδύσει και να απορροφηθεί από το δέρμα χαρίζοντας τα πολύτιμα οφέλη του.

Ενυδατική κρέμα

Εφαρμόστε μια ενυδατική κρέμα που περιέχει συστατικά που βοηθούν στη διατήρηση της ενυδάτωσης στην επιδερμίδα, όπως υαλουρονικό οξύ, γλυκερίνη και φυσικά έλαια. 

Αντηλιακό

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος, που προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Συνιστάται να εφαρμόζετε το αντηλιακό 15 λεπτά πριν βγείτε στον ήλιο και να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή του κάθε δύο ώρες.
 
Νυχτερινό πρόγραμμα περιποίησης του προσώπου μετά τη βιταμίνη C

Η νυχτερινή περιποίηση της επιδερμίδας θα πρέπει να επικεντρώνεται στον καθαρισμό, στην ενυδάτωση και τη χρήση ενεργών συστατικών όπως η ρετινόλη, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση των ρυτίδων και στη βελτίωση της υφής του δέρματος.

Καθαρισμός

Ο καθαρισμός είναι ένα κρίσιμο βήμα στη νυχτερινή περιποίηση της επιδερμίδας σας, καθώς βοηθά στην απομάκρυνση του μακιγιάζ, των ρύπων και της λιπαρότητας που συσσωρεύονται στο δέρμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Χρησιμοποιήστε ένα απαλό καθαριστικό, όπως ένα καθαριστικό με βάση το λάδι ή τον αφρό. Για λιπαρό δέρμα, μπορείτε να επιλέξετε ένα καθαριστικό σε μορφή τζελ.

Αφαίρεση μακιγιάζ

Αφαιρέστε το μακιγιάζ με ένα προϊόν κατάλληλο για τον τύπο της επιδερμίδας σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μαλακό βαμβάκι και να συνεχίσετε τον καθαρισμό του δέρματός σας.

Ορός ρετινόλης B3

Η ρετινόλη είναι ένα ενεργό συστατικό που συμβάλλει στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών, στη βελτίωση της υφής του δέρματος και στη μείωση της εμφάνισης διεσταλμένων πόρων. Ο ορός Retinol B3 είναι μια εξαιρετική επιλογή για να συμπεριληφθεί στη νυχτερινή περιποίηση της επιδερμίδας σας, καθώς έχει βέλτιστη συγκέντρωση ρετινόλης και νιασιναμίδης, για τη βελτίωση της λάμψης και της απαλότητας του δέρματος. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε αυτό το είδος προϊόντος σταδιακά και να προστατεύετε πάντα το δέρμα σας από τις ακτίνες του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας.
 
Ενυδατική κρέμα

Η ενυδάτωση είναι το κλειδί για τη διατήρηση της υγείας του δέρματος και την πρόληψη της εμφάνισης ρυτίδων και λεπτών γραμμών. Φροντίστε να επιλέξετε μια ενυδατική κρέμα που ταιριάζει στον τύπο του δέρματός σας.

Συνολικά, η βιταμίνη C είναι ένα βασικό συστατικό της ρουτίνας περιποίησης της επιδερμίδας σας, που μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στην προσπάθειά σας να επιτύχετε μια πιο λαμπερή, πιο λεία και πιο νεανική επιδερμίδα. Με την ικανότητά της να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου, να προστατεύει από τις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες και να καταπολεμά τα σημάδια της γήρανσης, η βιταμίνη C μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στην όψη του δέρματός σας.