Υπερμελάγχρωση: Τα αίτιά της και χρήσιμες συμβουλές

Η υπερμελάγχρωση –όταν σημεία ή περιοχές του δέρματος αποκτούν πιο σκούρο τόνο από τον φυσικό σας, λόγω της υπερβολικής παραγωγής μελανίνης– μπορεί να επηρεάσει οποιονδήποτε τύπο δέρματος, σε οποιαδήποτε ηλικία. Τα αίτια της υπερμελάγχρωσης ποικίλλουν, όμως, είτε έχετε μεταφλεγμονώδη υπερμελάγχρωση, είτε μέλασμα είτε κηλίδες, τα αποτελέσματά της στο δέρμα, μπορεί να είναι εκνευριστικά επίμονα.

Πασχίζετε καιρό τώρα να απαλλαγείτε από τις ανεπιθύμητες κηλίδες ή δυσχρωμίες, χωρίς όμως επιτυχία; Μην απελπίζεστε! Μια σειρά από δερμοκαλλυντικές και επαγγελματικές λύσεις είναι εδώ για να σας βοηθήσουν. Διαβάστε παρακάτω πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από την υπερμελάγχρωση και να αποτρέψετε την επανεμφάνισή της.

Δείτε τι δερμοκαλλυντικές θεραπείες και προϊόντα σάς προτείνουμε για στόχευση των κηλίδων και των δυσχρωμιών.

ΕΝΤΟΠΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΗΛΙΔΕΣ ΣΑΣ

Πρώτα απ’ όλα, προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε τα αίτια της υπερμελάγχρωσής σας. Οφείλεται στον πολύ χρόνο που περνάτε στον ήλιο χωρίς αντηλιακό; Σχετίζεται με κάποια δερματοπάθεια, όπως το έκζεμα ή τις επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ακμής; Μήπως οι ορμονικές διακυμάνσεις ή κάποια νέα φαρμακευτική αγωγή σάς έχουν προκαλέσει φωτοευαισθησία; Μήπως εμφανίστηκε μετά από έγκαυμα, εκδορά, ή κάποιου άλλου είδους τραυματισμό; Μήπως οι κηλίδες είναι κληρονομικές, ειδικά μετά από μια ηλικία;

Αν η υπερμελάγχρωση οφείλεται σε ακμή ή έκζεμα, θα πρέπει, εκτός από το να στοχεύσετε τις υπάρχουσες κηλίδες, να αντιμετωπίσετε την υποκείμενη αιτία, διαφορετικά το πρόβλημα θα συνεχίσει να επανέρχεται. Αν οφείλεται σε φωτοευαισθησία λόγω φαρμάκων ή/και έκθεση σε ακτινοβολία UV, εξετάστε το ενδεχόμενο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας καθώς και να επιλέξετε ένα αντηλιακό ευρέος φάσματος και υψηλότερης αντιηλιακής προστασίας. Αν οφείλεται σε κληρονομικούς παράγοντες ή στην ηλικία, δοκιμάστε ένα scrub που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και θα ενισχύσει την κυτταρική ανανέωση του δέρματός σας.

Οι ήπιες ή επιφανειακές μορφές υπερμελάγχρωσης μπορούν συχνά να βελτιωθούν με δερμοκαλλυντικά προϊόντα, ενώ οι πιο έντονες ή επίμονες κηλίδες και δυσχρωμίες ενδέχεται να απαιτούν δερματολογική αγωγή. Επισκεφθείτε τον δερματολόγο σας για να συζητήσετε ποια θεραπευτική προσέγγιση θα ήταν καλύτερη επιλογή για εσάς.

ΣΤΟΧΕΥΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΛΑΓΧΡΩΣΗ ΜΕ 3 ΤΡΟΠΟΥΣ

Σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης, οι δερματολόγοι διαπίστωσαν ότι η υιοθέτηση τριπλής προσέγγισης είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους να απαλλαγεί κανείς από κηλίδες και δυσχρωμίες.

1- Επιβραδύνετε ή μειώστε την υπερπαραγωγή μελανίνης
Δεδομένου ότι η μελανίνη είναι ο βασικός ένοχος πίσω από τον σχηματισμό κηλίδων, η πρώτη γραμμή άμυνάς σας θα πρέπει να είναι προϊόντα ικανά να μειώσουν την περίσσεια μελανίνης και, έτσι, να καταπολεμήσουν την υπερμελάγχρωση στη ρίζα της. Αναζητήστε συνθέσεις που περιέχουν συστατικά όπως η Νιασιναμίδη.

Σημείωση: Αν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο προϊόν που αναστέλλει την υπερβολική παραγωγή μελανίνης, είναι ακόμα πιο σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας με αντηλιακά προϊόντα με υψηλό SPF.

Μάθετε περισσότερα για το πώς η πανίσχυρη Νιασιναμίδη μπορεί να καταπολεμήσει την υπερμελάγχρωση.

2- Καταπολεμήστε τη φλεγμονή
Η φλεγμονή από την έκθεση σε ακτινοβολία UV, την ακμή, τα τσιμπήματα εντόμων ή άλλους τραυματισμούς του δέρματος εκτοξεύει στα ύψη την παραγωγή μελανίνης, αφήνοντας πίσω της επίμονες κηλίδες. Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη συστατικά, όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορούν να καταπραΰνουν το ερεθισμένο δέρμα και να συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση της φλεγμονής, μειώνοντας τις πιθανότητες εμφάνισης υπερμελάγχρωσης. Ενεργά συστατικά όπως η Νιασιναμίδη βοηθούν στον περιορισμό της φλεγμονής, μην αφήνοντας τις κυτοκίνες –μια ομάδα πρωτεϊνών– να στέλνουν σήματα που πυροδοτούν μια υπερβολική ανοσολογική απόκριση –δηλαδή φλεγμονή.

3- Κάντε απολέπιση
Τα χημικά πίλινγκ στον δερματολόγο και τα απαλά scrub μπορούν να συμβάλουν στον μετριασμό των επίμονων κηλίδων και των δυσχρωμιών, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα και αποκαλύπτοντας την πιο φωτεινή, πιο διαυγή επιδερμίδα. Η συχνή απολέπιση θα βοηθήσει την ανανέωση του δέρματός σας. Τα χημικά peelings μπορούν επίσης να επιταχύνουν την κυτταρική ανανέωση προάγοντας την επανόρθωση και αναζωογόνηση του δέρματος και εξαλείφοντας τα σημάδια που έχουν αφήσει πίσω τους οι βλάβες, για να σας χαρίσουν μια πιο φρέσκια, πιο λαμπερή επιδερμίδα.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ + ΠΡΟΛΗΨΗ: Η ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Όσο πιο γρήγορα αντιμετωπίσετε την υπερμελάγχρωση, τόσο το καλύτερο, καθώς η μελανίνη μπορεί να επεκταθεί με την πάροδο του χρόνου. Πάντα να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο σας προτού ξεκινήσετε μια νέα θεραπεία. Για αποτελέσματα μακράς διάρκειας, μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε καθημερινά μεγάλη ποσότητα από αντηλιακό για να μην αφήσετε τις βλαβερές ακτίνες UV να εκτοξεύσουν ξανά στα ύψη την παραγωγή μελανίνης. Επιλέξτε προϊόντα περιποίησης εμπλουτισμένα με την πανίσχυρη Νιασιναμίδη, για να διορθώσετε και να αποτρέψετε την επανεμφάνιση των κηλίδων. Χρησιμοποιήστε εντομοαπωθητικό για να κρατήσετε μακριά τα κουνούπια. Κι αν σας ταλαιπωρούν τα σπυράκια, εντάξτε στο πρόγραμμα περιποίησής σας προϊόντα κατά της ακμής. Τέλος, αν δεν καταφέρετε να γλυτώσετε από τα τσιμπήματα ή τα σπυράκια, κρατήστε τα χέρια σας μακριά για να μην επιδεινώσετε τη φλεγμονή και κάνετε τα πράγματα χειρότερα!

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΥΠΟΜΟΝΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΟΧΗΣ

Η αντιμετώπιση της υπερμελάγχρωσης απαιτεί χρόνο, και μπορεί να περάσουν εβδομάδες μέχρι να αρχίσετε να βλέπετε ορατά αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν λύσεις που να κάνουν θαύματα μέσα σε μια νύχτα, όμως, με τα σωστά προϊόντα και λίγη επιμονή και υπομονή, θα καταφέρετε να απαλλαγείτε από τις επίμονες κηλίδες και να αποκτήσετε πιο φωτεινή, πιο διαυγή, πιο ομοιόμορφη επιδερμίδα.

Δείτε τι θεραπείες και προϊόντα κατά της υπερμελάγχρωσης σάς προτείνουμε για στόχευση των κηλίδων και των δυσχρωμιών.