Έρπης και Ήλιος: Η αντιμετώπιση του έρπητα πρέπει να αρχίσει με τα πρώτα συμπτώματα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ευνοούμενος από την έκθεση στον ήλιο, ο έρπης συνήθως εμφανίζεται γύρω από το στόμα ή τη μύτη.

 

Πρέπει να αντιμετωπιστεί αμέσως μόλις εμφανιστούν οι πρώτες ενδείξεις και να υιοθετηθούν ορισμένες απλές πρακτικές. Διαβάστε τις σχετικές συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΡΠΗΤΑ ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ;

 

Η εμφάνιση του έρπητα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως: Πυρετός, κόπωση, εμμηνόρροια ή άγχος. Ο ήλιος είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην εμφάνισή του. Οι ασθενείς μου συχνά αναφέρουν σοβαρή εμφάνιση έρπητα γύρω από το στόμα ή τη μύτη μόλις ξεκινήσουν τα χειμερινά σπορ ή στις αρχές του καλοκαιριού. Αυτό καταστρέφει τις διακοπές τους, λόγω του ότι φαίνεται ο έρπης και του καψίματος που νιώθουν.

 

ΠΩΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΤΑΙ Ο ΕΡΠΗΣ;

 

Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να σταματήσουν την αναπαραγωγή του ιού. Η θεραπεία πρέπει να αρχίσει αμέσως μόλις εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα. Οι ασθενείς μας είναι πολύ εξοικειωμένοι με το αίσθημα ελαφρού καύσου που προαναγγέλλει την εμφάνιση του έρπητα. Επίσης, να μην ξύνουν το κάκαδο, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει ετερολοίμωξη με μικρόβια (κηρίον) ή να ευνοήσει την εξάπλωση του ιού.

Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν την άμεση επαφή (φιλί) με την οικογένεια και τους φίλους και με κάθε ερεθιστικό προϊόν που επιδεινώνει την πληγή.

 

ΕΡΠΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ

 

Ο παράγοντας που τον προκαλεί προσδιορίζεται εύκολα: η αναπαραγωγή ενός ιού που υπάρχει ήδη στο σώμα ευνοείται από τις επιπτώσεις των ακτίνων UV. Έτσι η φωτοπροστασία είναι ζωτικής σημασίας. Επιτρέπει στους ασθενείς να αποφύγουν μια έξαρση.

Προτείνω υψηλής προστασίας στικ για τα χείλη, που πρέπει να εφαρμόζονται κάθε δύο ώρες. Το υπόλοιπο πρόσωπο προστατεύεται με υψηλής προστασίας αντηλιακά προϊόντα ευρέος φάσματος για ακτίνες UVB και UVA.