Φωτοευαισθησία στα μάτια και στα χείλη

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Δεν είναι όλη η επιφάνεια του δέρματος ίδια. Κάποιες περιοχές είναι πιο λεπτές και πιο ευαίσθητες από άλλες—κάτι που αυτομάτως τις θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο κατά την έκθεση στον ήλιο.

 

Ιδιαιτέρως ευπαθές είναι το δέρμα γύρω από τα μάτια, τα αυτιά και τα χείλη, καθώς και οι περιοχές που επηρεάζονται συχνά από δερματικές παθήσεις όπως ο έρπης.

 

Η ειρωνεία είναι οι ευαίσθητες αυτές περιοχές είναι και εκείνες που αμελούμε συνήθως κατά την εφαρμογή του αντιηλιακού μας. Ποιος δεν έχει αλειφτεί με άφθονο αντιηλιακό, μόνο και μόνο τελικά για να καταλήξει να καεί στα αυτιά ή στην άκρη της μύτης του;

 

Ωστόσο, η προστασία του ευαίσθητου δέρματος από την ακτινοβολία UV δεν έχει να κάνει μόνο με την αποφυγή των εγκαυμάτων, των λεπτών γραμμών και των ρυτίδων—η έκθεση των περιοχών αυτών στον ήλιο χωρίς προστασία μπορεί επίσης να έχει σοβαρές επιπτώσεις και στην υγεία σας.

 

Μάτια: προστατεύοντας το παράθυρο της ψυχής σας

 

Το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι πιο λεπτό και πιο ευάλωτο. Ως εκ τούτου, είναι πιο επιρρεπές στις επιδράσεις των παραγόντων του περιβάλλοντος και του τρόπου ζωής, όπως ο ήλιος, η κόπωση και η ρύπανση, και αποτελεί την πρώτη περιοχή όπου εμφανίζονται σημάδια γήρανσης (καλωσήρθες, πόδι της χήνας!).

 

Ο καρκίνος του δέρματος σε αυτή την περιοχή είναι επίσης ένα πρόβλημα μείζονος σημασίας, με τον καρκίνο των βλεφάρων να αποτελεί ένα διόλου αμελητέο 5% έως 10% όλων των κρουσμάτων καρκίνου του δέρματος[1]. Αυτό είναι πιθανόν να επιδεινώνεται από το γεγονός ότι συχνά παραμελούμε την εφαρμογή αντιηλιακού γύρω από τα μάτια, γιατί συνήθως τρέχει προκαλώντας τσούξιμο ή ακόμα και κάψιμο—ειδικά κατά το κολύμπι ή δραστηριότητες που προκαλούν εφίδρωση.

 

Μολονότι είναι κατανοητό γιατί θα θέλατε να το αποφύγετε, η παράλειψη του αντιηλιακού είναι πολύ κακή ιδέα —η προστασία της ευάλωτης περιοχής των ματιών από τις επιβλαβείς ακτίνες UV όχι μόνο καταπολεμά τα σημάδια γήρανσης, αλλά επίσης είναι απαραίτητη για την υγεία του δέρματός σας. Κι αν εξακολουθείτε να διστάζετε στην ιδέα, δοκιμάστε να επιλέξετε ένα ειδικά σχεδιασμένο αντιηλιακό με υψηλό SPF, που δεν θα τρέξει στα μάτια σας προκαλώντας τσούξιμο.

 

Πρέπει να σημειωθεί ότι ασφαλή προστασία μπορούν να εγγυηθούν μόνο οι αντιηλιακές κρέμες που δοκιμάζονται στο πλαίσιο οφθαλμολογικού και δερματολογικού ελέγχου σε ευαίσθητες περιοχές ματιών και σε χρήστες φακών επαφής.

 

Το νέο αντηλιακό ULTRA της La Roche-Posay ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ανθρώπων με ευαίσθητα μάτια, χάρη στην εξαιρετικά ανθεκτική σύνθεσή του που είναι σχεδιασμένη να μην τρέχει στα μάτια και να μην προκαλεί τσούξιμο, καθώς και χάρη στη μινιμαλιστική λίστα ασφαλών συστατικών του.

 

Το ULTRA έχει υποβληθεί τόσο σε δερματολογικό όσο και σε οφθαλμολογικό έλεγχο σε χρήστες φακών επαφής και σε άτομα με ευαίσθητα μάτια. Να θυμηθώ να φοράω γυαλιά Το δέρμα δεν είναι το μόνο όργανο που επηρεάζεται από τις ακτίνες UV. Τα μάτια και τα βλέφαρα είναι επίσης εξαιρετικά ευάλωτα. Εξίσου απαραίτητα με τη χρήση ενός καλού αντιηλιακού είναι και τα γυαλιά ηλίου που φέρουν το σήμα "CE", καθώς μειώνουν αποτελεσματικά την αντανάκλαση του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην πρόληψη του καταρράκτη[1] και στην αποφυγή των βλαβών στον αμφιβληστροειδή που σχετίζονται με την έκθεση στον ήλιο.

 

Ένα stick για τις ευαίσθητες περιοχές

 

Υπάρχουν τέσσερις διαφορετικές κατηγορίες γυαλιών, αλλά μόνο οι κατηγορίες 3 και 4 παρέχουν επαρκές επίπεδο προστασίας UV, κατάλληλο για την ένταση του ηλιακού φωτός που συνήθως συναντάται στην παραλία ή στο βουνό.

 

Ένα stick για τις ευαίσθητες περιοχές: Stick for Sensitive Areas SPF 50+

Το δέρμα γύρω από τα μάτια, η μύτη, οι ουλές και οι ελιές παρουσιάζουν εξαιρετική ευαισθησία απέναντι στις βλαβερές επιπτώσεις των ακτίνων UVB και UVA, αλλά συχνά δεν εφαρμόζουμε επαρκές αντιηλιακό σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντάς τες εκτεθειμένες στον ήλιο και στις βλάβες που αυτός προκαλεί. Το ευαίσθητο δέρμα απαιτεί υψηλότερο SPF από ό,τι άλλες περιοχές του σώματος, γι' αυτό τα Εργαστήρια La Roche-Posay ανέπτυξαν το Anthelios Stick for Sensitive Areas SPF 50+.

 

Smooth on the Lips

 

Προστασία και για τα χείλη Stick for Lips SPF 50+ Το δέρμα στα χείλη είναι εκ φύσεως πιο λεπτό και πιο ευάλωτο, καθώς στερείται του κερατοειδούς στρώματος και των σμηγματογόνων αδένων που συνήθως βοηθούν το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο και προστατευμένο.

Ως αποτέλεσμα, ερεθίζεται πιο εύκολα από τον άνεμο και το κρύο.

 

Για την καταπολέμηση της ξηρότητας και της αίσθησης τραβήγματος στα χείλη, τα Εργαστήρια La Roche-Posay δημιούργησαν το Anthelios Stick for Lips SPF 50+. Χωρίς άρωμα και χωρίς πάραμπεν, ενυδατώνει και θρέφει τα χείλη, ενώ το υψηλό του SPF τα προστατεύει από τις βλαβερές ακτίνες UVB και UVA.

 

* https://www.skincancer.org/prevention/sun-protection/for-your-eyes/the-eyelids-highly-susceptible-to-skin-cancer ** https://www.aao.org/eye-health/glasses-contacts/sunglasses-3

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Φωτοευαισθησία Συμπτώματα
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Ήλιος και Παιδιά
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ
placeholder Αντιηλιακή Κρέμα για Λιπαρά Δέρματα
ΡΙΞΤΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ