Δερματικές παθήσεις ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 

Η πάθηση αυτή επηρεάζει ολόκληρο το σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματος. Το δέρμα έχει την τάση να γίνεται πολύ ξηρό, να εμφανίζει κνησμό και απολέπιση και πιθανά να παρουσιαστούν κοκκινίλες, σκασίματα και κάλοι.

 

Οι δερματικές διαταραχές που προκαλεί ο σακχαρώδης διαβήτης αφορούν στο 1/3 των διαβητικών ασθενών και μπορεί να είναι το 1ο ορατό σύμπτωμα του μη ρυθμισμένου διαβήτη. Οι περισσότερες από αυτές τις διαταραχές αντιμετωπίζονται αν διαγνωσθούν εγκαίρως.

 

Επιπτώσεις του σακχαρώδη διαβήτη στην περιοχή των ποδιών

 

Τα πόδια των διαβητικών ασθενών είναι ιδιαίτερα ευάλωτα. Το δέρμα στην περιοχή αυτή είναι εξαιρετικά ξηρό και εμφανίζει εύκολα ρωγμές και κάλους. Η κακή κυκλοφορία του αίματος μειώνει τη θεραπευτική ικανότητα του δέρματος.

 

Επιπλέον, η φθορά στο νευρικό ιστό έχει ως αποτέλεσμα οι διαβητικοί ασθενείς να μην μπορούν να αντιληφθούν τραυματισμούς των πελμάτων (πληγές, κοψίματα κ.λ.π.).

 

Για την αποφυγή μολύνσεων οι διαβητικοί ασθενείς πρέπει να φροντίζουν αμέσως τα τραύματα των ποδιών και να επισκέπτονται τακτικά ένα δερματολόγο ή ποδολόγο.