Ευαίσθητο δέρμα και κοκκινίλες στο σώμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Τίποτα δεν αναδεικνύει την ακτινοβολία μιας γυναίκας τόσο άμεσα, όσο ένα απαλό ρόδισμα, είτε είναι φυσικό είτε με καλλυντικό προϊόν.

 

Όταν, όμως, το ρόδισμα γίνεται έξαψη ή επίμονη ερυθρότητα, τότε η γυναίκα μπορεί να δείχνει καταρρακωμένη, αγχωμένη ή απλά αμήχανη.

 

Για τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, η δημόσια εμφάνισή τους δεν συμβαδίζει πλέον με την πραγματική τους διάθεση.

 

Το δέρμα τους κοκκινίζει αντιδρώντας σε αμέτρητους ενδογενείς και εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες. Δεν είναι τυχαίο που η ερυθρότητα αποτελεί την κορυφαία ανησυχία των γυναικών με ευαίσθητο δέρμα.

Το χειρότερο, μάλιστα, είναι ότι η ερυθρότητα συχνά επιδεινώνεται με την ηλικία.

Με την επίδραση του ήλιου και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, σταδιακά μειώνεται η ομοιογένεια και η ομορφιά της επιδερμίδας.

 

Για να ανακτήσεις τον έλεγχο, είναι απαραίτητο να κατανοήσεις τις εσωτερικές διεργασίες της ερυθρότητας του ευαίσθητου δέρματος και να υιοθετήσεις μια πιο εξειδικευμένη καθημερινή περιποίηση.

 

Γιατί κοκκινίζει το ευαίσθητο δέρμα;

 

Το ευαίσθητο δέρμα έχει στην επιφάνειά του έναν εξαιρετικά εύθραυστο φραγμό, που το αφήνει εκτεθειμένο απέναντι σε ερεθιστικά συστατικά και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όταν αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο γεγονός ή μια ουσία ως επίθεση, απελευθερώνονται σήματα συναγερμού με τη μορφή φλεγμονωδών διαβιβαστών (κυτοκίνες, ισταμίνη…).

 

Αυτοί πυροδοτούν μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε αγγειοδιαστολή ή οίδημα του δικτύου των αιμοφόρων αγγείων μέσα στο δέρμα.

 

Το αποτέλεσμα: Ορατή ερυθρότητα και καύσος στην επιφάνεια του δέρματος, που συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού ή τσιμπήματος.

 

Ποιοί είναι οι ενδογενείς και εξωγενείς παράγοντες που πυροδοτούν την ερυθρότητα;

 

Πολλές γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα γνωρίζουν ποιοι είναι οι δικοί τους παράγοντες πυροδότησης.

Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνονται οι ορμονικές μεταβολές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), όπως επίσης το στρες και οι συγκινήσεις.

 

Εξωγενείς παράγοντες θεωρούνται οι μεταβολές θερμοκρασίας ή υγρασίας, όπως επίσης τα ακατάλληλα καλλυντικά (επιφανειοδραστικά, αρώματα, αλκοόλ...).

 

Η πιο σοβαρή μακροπρόθεσμη αιτία ερυθρότητας είναι ο ήλιος: η έκθεση στις ακτίνες UV καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σταδιακά επιδεινώνει την ερυθρότητα, η οποία ενδέχεται να εξελιχθεί σε μόνιμη.

 

Αυτός είναι ο λόγος που η καθημερινή προστασία ευρέος φάσματος είναι απολύτως απαραίτητη για το δέρμα με τάση ερυθρότητας.

 

Βεβαιώσου ότι το φίλτρο, που έχεις επιλέξει, σε προστατεύει από τις UVB, τις UVA και τις μακρές UVA ακτίνες, οι οποίες είναι παρούσες ακόμα και τον χειμώνα.

 

Από την ερυθρότητα στη ροδόχρου νόσο – είναι ζήτημα βαθμού

 

Το περιστασιακό κοκκίνισμα είναι βέβαια φυσιολογικό.

Όταν, όμως, το σποραδικό γίνεται μόνιμο και εμφανίζονται μικρά διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία μαζί με μικρά σπυράκια μερικές φορές, η πιθανότερη αιτία είναι ροδόχρους νόσος.

 

Αυτή η συνηθισμένη πάθηση επηρεάζει το 10% περίπου του πληθυσμού, ιδίως τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμο δέρμα και μάτια.

Όσον αφορά τις θεραπείες, υπάρχουν διάφορες στρατηγικές διαθέσιμες, από κρέμες τοπικής εφαρμογής μέχρι αγγειακά λέιζερ ή θεραπεία με έντονο παλμικό φως (IPL).

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να ορίζει πότε θα πρέπει να γίνει η θεραπεία, ωστόσο, αν σε ενοχλεί, μπορείς να συμβουλευτείς τον γιατρό ή τον δερματολόγο σου.

 

Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης για το ευαίσθητο δέρμα με τάση ερυθρότητας;

 

Όπως το ευαίσθητο δέρμα, έτσι και οι επιδερμίδες με τάση ερυθρότητας χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα.

Τα καλύτερα καθαριστικά για το ευαίσθητο δέρμα είναι τα απαλά γαλακτώματα και τα νερά Micellaire, γιατί δεν απογυμνώνουν τον εύθραυστο φραγμό του.

 

Το ιαματικό νερό σε σπρέι είναι ένας ευχάριστος τρόπος για να δροσίσεις και να καταπραΰνεις το δέρμα που μόλις έχεις καθαρίσει, και στη συνέχεια να εφαρμόσεις ένα ενυδατικό προϊόν που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της άμυνάς του, καθώς και ένα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.

 

Ποιο είναι το καλύτερο make-up για το ευαίσθητο δέρμα και την ερυθρότητα;

 

Εφόσον «όσο λιγότερα τόσο καλύτερα» για το ευαίσθητο δέρμα, είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιήσεις τον αριθμό των προϊόντων που χρησιμοποιείς.

Αυτός είναι ο λόγος που οι κρέμες BB και CC είναι οι κορυφαίοι σύμμαχοι του ευαίσθητου δέρματος με τάση ερυθρότητας: συνδυάζουν πολλαπλές δράσεις μέσα σε μία και μόνο σύνθεση, που μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού.

 

Επιπλέον, έχουν ανάλαφρη υφή που απλώνεται εύκολα έτσι ώστε να περιορίζεται η τριβή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Ευαίσθητο δέρμα: ακούμε πώς αισθάνεστε
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Η Αντιμετώπιση της δυσανεκτικής επιδερμίδας
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ήλιος και Παιδιά
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ