Κοκκινίλες στο δέρμα

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Σβήστε τη φωτιά της κοκκινίλας!

 

Τίποτα δεν αναδεικνύει καλύτερα και άμεσα την ακτινοβολία μιας γυναίκας, όσο ένα αχνό ρόδισμα στα μάγουλα, είτε είναι φυσικό είτε καλλυντικού τύπου.

 

Όταν, όμως, το ρόδισμα τείνει να γίνει έξαψη ή επίμονη ερυθρότητα, μπορεί μια γυναίκα να δείχνει έτσι καταβεβλημένη, αγχωμένη ή απλά ντροπιασμένη.

 

Για τις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα, η δημόσια εικόνα τους παύει να ανταποκρίνεται στην εσωτερική τους συγκρότηση.

 

Το δέρμα τους κοκκινίζει αντιδρώντας σε αμέτρητους ενδογενείς και εξωγενείς στρεσογόνους παράγοντες.

Δεν είναι παράξενο που η ερυθρότητα είναι η κυρίαρχη ανησυχία στις γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ερυθρότητα έχει την τάση να επιδεινώνεται με την ηλικία.

Κάτω από την επίδραση του ήλιου και άλλων επιβαρυντικών παραγόντων, προοδευτικά αφαιρεί κάτι από την ομοιογένεια και την ομορφιά της επιδερμίδας.

 

Για να ανακτήσετε τον έλεγχο, είναι απαραίτητο να κατανοήσετε τις εσωτερικές διεργασίες της ερυθρότητας του ευαίσθητου δέρματος και να υιοθετήσετε την πιο εξειδικευμένη καθημερινή ρουτίνα περιποίησης.

 

Γιατί κοκκινίζει το ευαίσθητο δέρμα;

 

Το ευαίσθητο δέρμα έχει έναν ιδιαίτερα εύθραυστο φραγμό στην επιφάνειά του που το αφήνει απροστάτευτο απέναντι σε ερεθιστικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Όταν αναγνωρίζει ένα συγκεκριμένο γεγονός ή ουσία ως επίθεση, εκλύονται σήματα συναγερμού με τη μορφή φλεγμονωδών διαβιβαστών (κυτοκίνες, ισταμίνη...).

 

Από αυτά ξεκινά μια αλυσιδωτή αντίδραση που οδηγεί σε αγγειοδιαστολή ή οίδημα του δικτύου των αιμοφόρων αγγείων μέσα στο δέρμα.

 

Αποτέλεσμα: ορατή ερυθρότητα και καύσος στην επιφάνεια του δέρματος που συνοδεύονται από αίσθημα κνησμού ή τσιμπήματος.

 

Ποιες είναι οι ενδογενείς και εξωγενείς αφορμές που πυροδοτούν την ερυθρότητα;

 

Πολλές γυναίκες με ευαίσθητο δέρμα γνωρίζουν τους δικούς τους μοναδικούς παράγοντες πυροδότησης.

 

Στους ενδογενείς παράγοντες περιλαμβάνονται οι ορμονικές αλλαγές (εγκυμοσύνη, εμμηνόπαυση), το στρες και οι έντονες συγκινήσεις. Στους εξωγενείς παράγοντες περιλαμβάνονται οι αλλαγές στη θερμοκρασία κα την υγρασία, τα ελάχιστα κατάλληλα καλλυντικά (επιφανειοδραστικά, αρώματα, αλκοόλ, κ.ά.).

 

Η πιο σοβαρή και διαρκής αιτία ερυθρότητας δεν είναι άλλη από τον ήλιο: η έκθεση καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου στις UV σταδιακά επιδεινώνει την ερυθρότητα, που μπορεί να εξελιχθεί σε μόνιμη.

 

Αυτός είναι ο λόγος που η καθημερινή προστασία ευρέος φάσματος είναι άκρως απαραίτητη για το δέρμα με τάση ερυθρότητας.

 

Βεβαιωθείτε ότι τα φίλτρα σας καλύπτουν από τις UVB, UVA και τις μακρές ακτίνες UVA που είναι παρούσες ακόμα και τον χειμώνα.

 

Από την ερυθρότητα στη ροδόχρου νόσο -ζήτημα διαβάθμισης

 

Το περιστασιακό κοκκίνισμα είναι φυσιολογικό. Όταν, όμως, το σποραδικό αρχίζει να γίνεται μόνιμο και κάνουν την εμφάνισή τους μικρά διεσταλμένα τριχοειδή αγγεία μαζί με μικρά σπυράκια μερικές φορές, η πιο πιθανή διάγνωση είναι η ροδόχρους νόσος.

 

Αυτή η συνηθισμένη πάθηση επηρεάζει περίπου το 10% του πληθυσμού, ειδικότερα τις γυναίκες με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα και μάτια.

 

Όσον αφορά τις θεραπείες, υπάρχουν διάφορες διαθέσιμες στρατηγικές, που κυμαίνονται από τις τοπικές κρέμες μέχρι τα αγγειακά λέιζερ έντονου παλμικού φωτός (IPL).

 

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για το πότε να κάνετε θεραπεία, αν όμως σας ενοχλεί, συμβουλευτείτε απαραίτητα τον γιατρό ή τον δερματολόγο σας.

 

Ποια είναι τα καλύτερα προϊόντα περιποίησης για το ευαίσθητο δέρμα με τάση για ερυθρότητα;

 

Όπως ακριβώς συμβαίνει με το ευαίσθητο δέρμα, έτσι και οι επιδερμίδες με τάση ερυθρότητας έχουν ανάγκη από συγκεκριμένη εξειδικευμένη φροντίδα.

Τα καλύτερα καθαριστικά για το ευαίσθητο δέρμα είναι τα ήπια γαλακτώματα και τα νερά micellaire, γιατί δεν απογυμνώνουν τον εύθραυστο φραγμό του.

 

Ένα ιαματικό νερό σε σπρέι είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να δροσίζετε και να καταπραΰνετε το δέρμα που μόλις έχετε καθαρίσει, για να εφαρμόσετε στη συνέχεια ένα ενυδατικό προϊόν που θα βοηθήσει στην αποκατάσταση των αμυνών του, όπως και ένα αντηλιακό υψηλής προστασίας.

 

Ποιο είναι το καλύτερο μέικαπ για το ευαίσθητο δέρμα και την ερυθρότητα;

 

Μιας και όταν πρόκειται για το ευαίσθητο δέρμα ισχύει το, όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα, είναι προτιμότερο να ελαχιστοποιηθεί ο αριθμός των προϊόντων που χρησιμοποιούνται.

 

Γι αυτό το λόγο, οι κρέμες ΒΒ και CC είναι οι κορυφαίοι σύμμαχοι του ευαίσθητου δέρματος με τάση ερυθρότητας: συνδυάζουν πολλαπλές λειτουργίες σε μια και μόνο σύνθεση, κάτι που μειώνει την πιθανότητα ερεθισμού.

 

Επιπλέον, διατίθενται σε ανάλαφρες υφές που απλώνονται εύκολα έτσι ώστε να περιορίζεται η τριβή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

placeholder Μύθοι και αλήθειες για το ευαίσθητο δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Μωρό και Ευαίσθητο Δέρμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder XL-PROTECT: Ολοκληρωμένη αντηλιακή προστασία Anthelios
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ