Φυσιολογία της τρίχας και του τριχωτού

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Το τριχωτό, με επιφάνεια περίπου 600 cm2, αποτελεί έναν φυσικό προστατευτικό φραγμό, στον οποίο αναπτύσσονται οι τρίχες.

 

Οι τρίχες είναι εξαιρετικά ανθεκτικές και σχηματίζονται από κερατίνη. Οι ενήλικες έχουν περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους.

 

ΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ: ΦΥΣΙΚΟΣ ΦΡΑΓΜΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗ ΜΟΝΩΣΗ

 

Το τριχωτό αποτελείται από μαλακούς ιστούς που καλύπτουν το κρανίο και είναι μία συνεχής, ελαστική και ανθεκτική εξωτερική στιβάδα. Διακρίνεται σε διάφορες στιβάδες, από τις οποίες η πιο κοντινή στην επιφάνεια περιέχει τους βολβούς της τρίχας που συγκρατούν τα μαλλιά.

 

Ουσιαστικά, το τριχωτό έχει την ίδια δομή με την επιδερμίδα και διαδραματίζει διάφορους ρόλους, όπως του φυσικού φραγμού, της ανοσοπροστασίας, της θερμικής μόνωσης…Η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων στο τριχωτό διαρκεί συνήθως 2 εβδομάδες.

 

Ωστόσο, αν υπάρχει φλεγμονή, η διαδικασία αυτή μπορεί να επιταχυνθεί. Η διαδικασία ανανέωσης των κυττάρων του δέρματος διαρκεί περισσότερο σε σχέση με αυτή του τριχωτού: 3 εβδομάδες αντί για 2.

 

Τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας που υπάρχουν στο τριχωτό απορρίπτονται με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων λεπιών.

 

Ωστόσο, σε περίπτωση φλεγμονής και υπερβολικής απολέπισης, τα νεκρά κύτταρα συσσωρεύονται και έτσι γίνονται ορατά. Αυτό ονομάζεται πιτυρίδα.

 

ΤΡΙΧΑ: ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΗ

 

Βασική λειτουργία της τρίχας είναι η προστασία του κεφαλιού. Η τρίχα περιλαμβάνει ένα τμήμα έξω από την επιδερμίδα που ονομάζεται κορμός και ένα τμήμα κάτω από την επιδερμίδα, που ονομάζεται ρίζα.

 

Ο κορμός της τρίχας βγαίνει από την επιφάνεια του τριχωτού, ενώ η ρίζα είναι στερεωμένη στον θύλακο της τρίχας. Ο θύλακος της τρίχας είναι η «μονάδα παραγωγής» της.

 

Καθημερινά, όλοι οι θύλακοι των τριχών μας παράγουν ένα εκατομμύριο νέα κερατινοκύτταρα. Τα κύτταρα αυτά συνθέτουν κερατίνη, μια ινώδη δομική πρωτεΐνη που αποτελεί το βασικό συστατικό της τρίχας, η οποία την καθιστά εξαιρετικά ανθεκτική.

 

Στην εσωτερική του βάση, ο θύλακος της τρίχας έχει έναν βολβό που ονομάζεται δερμική θηλή όπου συγκεντρώνονται αρκετά μικρά αιμοφόρα αγγεία γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο απαραίτητα για την ανάπτυξη της τρίχας. Πάνω από τον βολβό υπάρχει ο σμηγματογόνος αδένας που παράγει σμήγμα.

 

Έτσι, η τρίχα λιπαίνεται συνεχώς. Ο κορμός της τρίχας διακρίνεται σε τρία μέρη: τον μυελό, που περιβάλλεται από τον φλοιό και ο οποίος με τη σειρά του περιβάλλεται από το περιτρίχιο.

 

Το χρώμα της ποικίλει ανάλογα με τα άτομα. Οι ενήλικες έχουν περίπου 100.000 έως 150.000 τρίχες στο κεφάλι τους.