Φαγούρα στο τριχωτό του κεφαλιού: Η αντιμετώπιση του κνησμού

Article Read Duration 4 χρόνος ανάγνωσης

Η φαγούρα στο τριχωτό του κεφαλιού είναι συνήθης.

 

Μπορεί να οφείλεται σε κάποια διαταραχή του τριχωτού και να συνοδεύεται από πιτυρίδα.

 

Επίσης, μπορεί να προκληθεί από εξωτερικό ερεθισμό. Πώς αντιμετωπίζεται η φαγούρα; Οι συμβουλές ενός δερματολόγου.

 

ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΕΝΑΣ ΑΣΘΕΝΗΣ ΠΑΡΑΠΟΝΙΕΤΑΙ ΓΙΑ ΦΑΓΟΥΡΑ ΣΤΟ ΤΡΙΧΩΤΟ;

 

Πρώτα τον εξετάζω για να δω αν πάσχει από σμηγματορροϊκό έκζεμα ή ψωρίαση, που και τα δύο είναι συνήθεις παθήσεις. Οι διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής εμφανίζουν εκτεταμένο ερύθημα και απολέπιση του τριχωτού.

 

Ωστόσο, πιο συχνά διαπιστώνω απλή, λεπτή και κολλημένη πιτυρίδα με περιορισμένο ερύθημα που προκαλείται από δερματικό ερεθισμό λόγω εξωτερικών προϊόντων.

 

Μπορεί να είναι μια απλή περίπτωση ύπαρξης ψειρών, οπότε αναζητώ συστηματικά τις κόνιδες.

 

ΟΤΑΝ ΟΠΤΙΚΑ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΠΩΣ ΕΞΗΓΕΙΤΕ ΤΟΝ ΚΝΗΣΜΟ;

 

Ο κνησμός του κεφαλιού μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα είναι γενικά ευαίσθητο.

 

Ρωτώ τους ασθενείς πόσες φορές λούζονται και τι σαμπουάν χρησιμοποιούν. Το συχνό λούσιμο με ακατάλληλο σαμπουάν μπορεί να προκαλέσει χρόνιο ερεθισμό, που αποτελεί πηγή κνησμού. Αυτό γίνεται φαύλος κύκλος: ξύνοντας το τριχωτό της κεφαλής προκαλείται φλεγμονή.

 

Επίσης αν στεγνώνουν τα μαλλιά με πιστολάκι σε πολύ υψηλή θερμοκρασία ίσως προκαλέσουν βλάβη στο τριχωτό. Επίσης, μην υποτιμάτε το άγχος, που συχνά προκαλεί φαγούρα.

 

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΕ;

 

Πρώτα πρέπει να αντιμετωπιστεί η αιτία του κνησμού. Υπάρχουν εξαιρετικά αποτελεσματικές αγωγές για τις διαταραχές τριχωτού που μόλις περιέγραψα.

 

Αν η πηγή του ερεθισμού είναι εξωτερική, εξηγώ στους ασθενείς ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούν απαλό σαμπουάν, να ξεπλένουν πολύ καλά τα μαλλιά τους και να μην χρησιμοποιούν κερατολυτικά σαμπουάν σε καθημερινή βάση.

 

Υπάρχουν και καλλυντικά προϊόντα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά το λούσιμο για να καταπραϋνθεί γενικά το ευαίσθητο τριχωτό. Το βούρτσισμα και το χτένισμα πρέπει να γίνεται απαλά.

 

Επίσης, εξηγώ ότι είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι στρεσογόνες καταστάσεις, αφού το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ευαισθησίας και φαγούρα.

ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΣΧΕΤΙΚΩΝ ΑΡΘΡΩΝ

placeholder 5 συμβουλές για την περιποίηση των μαλλιών
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Ψυχολογία στην ακμή
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
placeholder Αντιμετωπίστε τη φαγούρα στο τριχωτό
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ