Μελαγχρωματικές κηλίδες στο δέρμα: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Επιμέλεια:

Μ. Ρόππα
ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟΣ- ΑΦΡΟΔΙΣΙΟΛΟΓΟΣ

Οι μελαγχρωματικές κηλίδες στο δέρμα είναι σκουρόχρωμες περιοχές του δέρματος κυρίως των ηλιοεκτεθειμένων περιοχών του σώματός μας. Αφορούν , δηλαδή βλάβες που εντοπίζονται στο πρόσωπο, στο λαιμό ή στο ντεκολτέ, τόσο σε γυναίκες όσο και σε άνδρες και αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα αισθητικά προβλήματα των ασθενών επισκέπτονται το δερματολογικό ιατρείο. Εμφανίζονται σε όλους τους τύπους δέρματος , προτιμώντας τους πιο μελαχρινούς φωτότυπους, ενώ τις περισσότερες φορές παίζει σημαντικό ρόλο η κληρονομικότητα.

Οι κηλίδες ουσιαστικά εμφανίζονται λόγω της υπερσυσσώρευσης μελανίνης στις ανώτερες στιβάδες του δέρματος, κάτι το οποίο πυροδοτείται μετά από αυξημένη και πολλές φορές χρόνια έκθεση στον ήλιο (συγκεκριμένα η υπεριώδης ακτινοβολία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο), χωρίς απαραίτητα μέτρα αντηλιακής προστασίας. Η ηλικία, στην οποία μπορεί κανείς να εμφανίσει κηλίδες ποικίλει ανάλογα με τις συνήθειες έκθεσης στον ήλιο και την κληρονομικότητα. Η αλήθεια είναι, πως στο δερματολογικό ιατρείο προσέρχονται ολοένα και νεότεροι ασθενείς με ορατές κηλίδες στο πρόσωπό τους, κάτι που καταδεικνύει την ανάγκη σωστής ενημέρωσης του ευρύτερου κοινού για τα μέτρα πρόληψης και προστασίας.

Κατηγοριοποιούμε τις υπερμελαγχρώσεις του δέρματος σε τέσσερις βασικές κατηγορίες: 1) τις μεταφλεγμονώδεις υπερμελαχρώσεις. Πρόκειται για σκουρόχρωμες κηλίδες σε περιοχές του σώματός μας, στις οποίες έχει προηγηθεί κάποια φλεγμονώδης διεργασία, όπως π.χ βλάβες ακμής, λοιμώξεις του δέρματος, επεμβατικές αισθητικές πράξεις. Στις περιπτώσεις αυτές, στα σημεία της εν αποδρομή φλεγμονής πυροδοτείται η συσσώρευση μελανίνης, κάτι που οδηγεί σε καφέ χρώματος, επίμονα σημάδια. Εάν, δε δεν εφαρμόζεται η σωστή χρήση αντηλιακού, τα σημάδια γίνονται ιδιαίτερα έντονα μετά από έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό στην χώρα μας.

2) τις κηλίδες γήρατος

Πρόκειται για βλάβες του δέρματος που οφείλονται στην χρόνια έκθεση στον ήλιο, πολλές φορές στα πλαίσια του Lifestyle ή λόγω επαγγελματικής έκθεσης. Ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγκεκριμένη κληρονομικότητα (δηλαδή εάν στην οικογένεια υπάρχουν άτομα με κηλίδες), είναι συχνή η εμφάνιση των κηλίδων στο πρόσωπο, στον λαιμό, στο ντεκολτέ, στις άκρες χείρες. Οι κηλίδες αυτές θα πρέπει να εξετάζονται από τον δερματολόγο και να διαφοροποιούνται από τις ηλιακές φακίδες ή τους σπίλους (ελιές).

3) το μέλασμα της κύησης

Πρόκειται για συνήθως εκτεταμένες κηλίδες (κοινά επονομαζόμενες πανάδες) στο μέτωπο, στις παρειές, στο άνω χείλος γυναικών κατά την διάρκεια της κύησης και της λοχείας ή σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά δισκία που περιέχουν οιστρογόνα. Αποτελεί ένα εξαιρετικά συχνό και μείζον αισθητικό πρόβλημα για τις γυναίκες αυτές με σημαντικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Το μέλασμα εάν επιμείνει για χρόνια, ενδέχεται να είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του.

4) υπερμελαγχρώσεις λόγω λήψης φαρμάκων

Όπως αναφέραμε τα αντισυλληπτικά δισκία , όπως και άλλα φάρμακα (π.χ τετρακυκλίνες) ενδέχεται να αυξήσουν την φωτοευαισθησία ενός ασθενούς , με αποτέλεσμα ακόμα και την δημιουργία κηλίδων σε νεαρή ηλικία.

Πώς αντιμετωπίζουμε τις μελαγχρωματικές κηλίδες:

Αφού θέσει ο δερματολόγος την διάγνωση, προχωράμε σε εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Θεραπείες πρώτης γραμμής αποτελούν λευκαντικές κρέμες με βάση την υδροκινόνη, την τρετινοίνη και την κορτιζόνη, συστατικά που συνταγογραφούνται από τον δερματολόγο, και σε συνδυασμό με νιασιναμίδη, βιταμίνη c, τρανεξαμικό οξύ και ρετινόλη. Ο ασθενής με την συμβουλή του δερματολόγου ακολουθεί μια ρουτίνα καθημερινής περιποίησης του δέρματος, η οποία συνεχίζεται προληπτικά ακόμα και μετά την εξάλειψη των κηλίδων, προκειμένου να αποφευχθούν νέες βλάβες. Επικουρικά στο δερματολογικό ιατρείο εφαρμόζονται νέας γενιάς χημικά peeling , τα οποία βοηθούν τον ασθενή να φτάσει ταχύτερα στο επιθυμητό αποτέλεσμα, καθότι επιτυγχάνεται ταχύτερη απολέπιση του δέρματος. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις κηλίδων ή σε βλάβες που εντοπίζονται σε μεγαλύτερο βάθος στο δέρμα μας, εφαρμόζουμε καυτηριασμό με λέιζερ ή κρυοπηξία, με άριστα αποτελέσματα.

Βασικός πυλώνας της πρόληψης και θεραπείας των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος είναι η σωστή και καθημερινή χρήση αντηλιακού πολύ υψηλού δείκτη προστασίας έναντι της UVB και UVA ακτινοβολίας. Οι ασθενείς με μελαγχρωματικές βλάβες συμβουλεύονται να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο κατά τις ώρες αιχμής, να φορούν καπέλο και να μην παραλείπουν την χρήση του αντηλιακού, ακόμα και κατά τις ηλιόλουστες μέρες του χειμώνα.

Συμβουλευόμαστε τον δερματολόγο μας, αντιμετωπίζουμε τις κηλίδες μας!